Το «γερακίσιο» μάτι του διαιτητή ακούει στο όνομα VAR! Οι οπαδοί το ξέρουν ήδη αλλά καλό θα είναι να το μάθεις κι εσύ, αφού πλησιάζει η μεγάλη στιγμή του ποδοσφαίρου και θα παίξει πολύ. Τα αρχικά σημαίνουν “Video Assistant Referee” – “Βοηθητικός Διαιτητής (μέσω) Βίντεο”. Και όχι δεν είναι κάποια συσκευή με τρελά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Στο γήπεδο υπάρχει ένα δωμάτιο με μπόλικες οθόνες, μερικούς τεχνικούς και έναν κανονικό διαιτητή. Οι τεχνικοί είναι εκεί για να δείχνουν επαναλήψεις, αργές κινήσεις και οπτικές γωνίες από διαφορετικές κάμερες, ώστε να βοηθήσουν -αν χρειαστεί- τον διαιτητή του ματς στις τελικές αποφάσεις.

Αν ψάχνεις τηλεόραση για να απολαύσεις τη μεγάλη στιγμή του ποδοσφαίρου, η MediaMarkt είναι το δικό σου VAR! Έλα να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις ποια τηλεόραση είναι αυτή που θες!

Football modes που σε φέρνουν σχεδόν στην κερκίδα!

Εκατοντάδες μοντέλα, δεκάδες brands και ένας σωρός χαρακτηριστικά σου φέρνουν… πονοκέφαλο; Οι σύγχρονες smart TVs έχουν εξελιχθεί σε απίστευτο βαθμό με χαρακτηριστικά που σε βάζουν κυριολεκτικά στην κερκίδα – για να μη πούμε μέσα στο γρασίδι! Το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να σε απασχολεί είναι η ανάλυση. Οι τιμές στα 4K μοντέλα είναι τόσο προσιτές, που δεν αξίζει να επενδύσεις σε τίποτα λιγότερο. Από εκεί και πέρα ψάξε για χαρακτηριστικά όπως PVR/TimeShift, για να «παγώνεις» τις φάσεις και να γράφεις τα ματς, PIP (picture in picture) για να βλέπεις εικόνα από δύο πηγές ταυτόχρονα ενώ το Sports Mode θα σε βολέψει αφάνταστα, αφού θα ρυθμίσει την εικόνα αυτόματα, γλιτώνοντάς σε από χειροκίνητες ρυθμίσεις. Και επειδή όλες οι τηλεοράσεις είναι πλέον smart, θα μπορέσεις να εγκαταστήσεις όλα τα αγαπημένα σου apps αλλά και να κάνεις την τηλεόραση… προέκταση του κινητού σου.

Social apps: Γιατί θες (και) Facebook στην τηλεόραση!

Όλες οι σύγχρονες τηλεοράσεις είναι «έξυπνες». Με αυτό εννοούμε ότι διαθέτουν το δικό τους λειτουργικό σύστημα και apps που μπορείς να εγκαταστήσεις. Τα πιο γνωστά (YouTube, Netfilx και παρόμοια) είναι ήδη προεγκατεστημένα ενώ άλλα apps μπορείς να κατεβάσεις εκ των υστέρων. Ειδικά η πλατφόρμα Android TV, η οποία ενσωματώνεται στις τηλεοράσεις της Sony, υπερτερεί από την άποψη ότι το λειτουργικό σύστημα είναι το γνωστό Android αλλά σε ειδική έκδοση για τηλεοράσεις. Εκτός των άλλων διαθέτει την τεχνολογία Google Chromecast για ασύρματη μετάδοση εικόνας και βίντεο από το smartphone σου, τον Google Assistant για φωνητική αναζήτηση αλλά και το δικό του Play Store με apps ειδικά για μεγάλες οθόνες. Εκεί θα βρεις όλα τα δημοφιλή video streaming apps, καθώς και όλα τα social apps (τηλεόραση χωρίς Facebook γίνεται; Δεν γίνεται!) για να εγκαταστήσεις στην τηλεόρασή σου!

Γιατί στην TV η ανάλυση μετράει!

Το βασικό κριτήριο επιλογής τηλεόρασης είναι το μέγεθος και με αυτό εννοούμε και τη διαγώνιο και την ανάλυση του panel. Αυτή τη στιγμή το Full HD είναι το σημείο εκκίνησης, με τις 4K να αποτελούν τη mainstream αγορά και τις 8K να έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση. Τι σημαίνουν όμως αυτά και τι θα πρέπει να επιλέξεις; Η ανάλυση είναι ένα μέτρο ευκρίνειας της εικόνας και μετριέται με το γινόμενο των pixels στην οριζόντια διάσταση επί την κάθετη. Έτσι Full HD είναι 1920×1080 = 2 εκατομμύρια pixels και κάθε επόμενη ανάλυση προσφέρει τετραπλάσιο αριθμό pixels από την προηγούμενη. Η πρότασή μας για να απολαύσεις ποδόσφαιρο σαν να ήσουν όχι μόνο στην κερκίδα, αλλά μέσα στο γρασίδι, είναι ένα μοντέλο 4K με υποστήριξη για HDR (High Dynamic Range). Ακόμα κι αν η πηγή εικόνας δεν έχει τόσο μεγάλη ανάλυση, οι σύγχρονες έξυπνες τηλεοράσεις με τους πανίσχυρους επεξεργαστές είναι ικανές να κάνουν upscaling και να σε βάλουν κυριολεκτικά μέσα στο γήπεδο!

Picture in picture: Μία οθόνη, δύο πηγές!

Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, που εξυπηρετεί κυρίως σε μεγάλες οθόνες (άνω των 50 ιντσών), είναι το Picture-In-Picture (PIP), δηλαδή «εικόνα μέσα στην εικόνα». Θεωρητικά θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει κάποιος για να βλέπει το ματς ενώ κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας παρακολουθεί ταυτόχρονα την αγαπημένη του σειρά. Πάντως αυτό που κάνει η συγκεκριμένη λειτουργία είναι να εμφανίζει στην οθόνη εικόνα από δύο πηγές ταυτόχρονα, για παράδειγμα από την κεραία και έναν άλλον δέκτη ή μια κονσόλα και ένα DVD/BD-player κλπ. Κάνε όποιον συνδυασμό θέλεις έχοντας υπόψη ότι, εάν η τηλεόραση δεν έχει δύο τηλεοπτικούς δέκτες, δεν μπορείς να βλέπεις δύο κανάλια ταυτόχρονα, ενώ υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί και αυτό, αν συνδέσεις μια εξωτερική συσκευή που διαθέτει τον δικό της τηλεοπτικό δέκτη. Ανάλογα με το μοντέλο, η δευτερεύουσα εικόνα μπορεί να εμφανίζεται σε ένα ξεχωριστό παράθυρο, σε διάφορες θέσεις ή να καταλαμβάνει ακριβώς τη μισή οθόνη.

Sports mode: Ρυθμίσεις για πραγματική απόλαυση!

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις έχουν έναν σωρό ρυθμίσεις αλλά και έτοιμα presets ανάλογα με το τι είναι αυτό που προβάλλεται κάθε φορά. Ο περισσότερος κόσμος είναι εξοικειωμένος με το Cinema Mode, που αφορά τις ταινίες, αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι η τηλεόρασή τους διαθέτει και Sports Mode; Μάλιστα οι τηλεοράσεις Samsung το πάνε ακόμα πιο πέρα ενσωματώνοντας και Football Mode για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση. Τι ακριβώς κάνει; Πατώντας το συγκεκριμένο κουμπί στο τηλεχειριστήριο, η εικόνα της τηλεόρασης προσαρμόζεται ως εξής: Αυξάνεται η αντίθεση και η φωτεινότητα ώστε οι παίκτες, η μπάλα και γενικά οι λεπτομέρειες να διακρίνονται πιο εύκολα ενώ μέσω ειδικών αλγορίθμων εξομαλύνεται η εικόνα, ώστε οι γρήγορες φάσεις του αγώνα να είναι πιο ομαλές χωρίς «σπασίματα» και θόλωμα. Επίσης βελτιώνεται και ο ήχος ενώ ακόμα και το γρασίδι εμφανίζεται πραγματικό πράσινο, όπως θα το έβλεπες αν βρισκόσουν μέσα στο γήπεδο.

PVR/TimeShift: Δες τις φάσεις ξανά και ξανά!

Όταν παρακολουθείς ένα συναρπαστικό ματς, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη δυνατότητα να μπορείς να παγώνεις το χρόνο ή να μπορείς να βλέπεις τις εντυπωσιακές (και τις αμφισβητούμενες φυσικά) φάσεις ξανά και ξανά. Χρειάζεσαι δηλαδή μια τηλεόραση με δυνατότητα PVR/TimeShift. Το πρώτο σου επιτρέπει να γράφεις όλο τον αγώνα, για να τον δεις ξανά μετά, ενώ το δεύτερο «παγώνει» τον χρόνο – όπως όταν κάνεις pause σε μια ταινία – και μπορείς να συνεχίσεις από εκεί που σταμάτησες ή να γυρίσεις στη live μετάδοση. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα USB flash ή ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, που θα συνδέσεις στη θύρα USB της τηλεόρασης. Τέλος μια εξαιρετική λειτουργία είναι ο προγραμματισμός εγγραφής για να μπορέσεις να δεις τον αγώνα όποια στιγμή θέλεις.

Διάλεξε τηλεόραση: ποιο είναι το σωστό μέγεθος;

Το μέγεθος της τηλεόρασης που «θέλεις» εξαρτάται από την απόσταση από την οποία βλέπεις. Αν κάθεσαι κοντά, 1,5 μέτρο περίπου, βολεύεσαι και με 40 ίντσες. Για μέση απόσταση, 2-2,5 μέτρα, παίζεις μεταξύ 45 και 55 ιντσών. Για μεγαλύτερη απόσταση θες και μεγαλύτερη τηλεόραση!

Μια άλλη παράμετρος είναι η ανάλυση. Για ανάλυση Full HD (1920×1080) ισχύουν οι αποστάσεις και τα μεγέθη που αναφέραμε. Αν έχεις βάλει στο μάτι τηλεόραση με ανάλυση (3840×2160), όμως, μπορείς να πας και πιο κοντά χωρίς να αρχίσεις να βλέπεις pixels. Με άλλα λόγια, αν σου αρέσει να βλέπεις από κοντά και θες μεγάλη τηλεόραση, τότε θα πρέπει να επενδύσεις σε ανάλυση 4Κ. Αντιστρόφως, αν δεν μπορείς να βλέπεις από κοντά, τότε χρειάζεσαι μεγαλύτερη τηλεόραση.

Ποια τηλεόραση έχει ειδικές λειτουργίες για… μπάλα;

Κι όμως οι εταιρείες έχουν φροντίσει για τους… κολλημένους με τη μπάλα! Υπάρχουν μοντέλα με ειδικές λειτουργίες για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου!

Η Samsung έχει δύο λειτουργίες ειδικά για ποδόσφαιρο. Το Goal+ σου εμφανίζει ενημερώσεις και στατιστικά από όλους τους αγώνες. Το Sports Mode, από την άλλη, βελτιώνει την όψη του γηπέδου ενώ κάνει τον ήχο surround. Μπορεί να σου δείξει μέχρι και 9 τμήματα και να κάνεις zoom σε φάσεις. Τέλος με το picture in picture μπορείς να βλέπεις δύο αγώνες ταυτοχρόνως!

Και η LG όμως έχει δικά της κόλπα! Το Magic Zoom θα μεγεθύνει την εικόνα , ια να δεις τη φάση από ΠΟΛΥ κοντά, χωρίς αλλοίωση και σε πραγματικό χρόνο. Επίσης το Football Mode βελτιώνει τα χρώματα ειδικά για ποδοσφαιρικά γήπεδα ενώ κάνει και τον ήχο surround. Και εδώ υπάρχει το picture in picture για να βλέπεις… διπλά!

Η Sony δεν θα μπορούσε να λείπει. Έχεις εγγραφή με το HDD REC για να μη χάνεις τίποτα, γιατί μπορείς να γράφεις το ένα ματς ενώ βλέπεις το άλλο. Και με τα apps που υποστηρίζει μπορείς να έχεις συνεχείς ενημερώσεις.

OLED ή QLED; Ποια τηλεόραση να διαλέξεις για να απολαύσεις ποδόσφαιρο!

Οι τηλεοράσεις αυτή τη στιγμή χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις OLED και τις LCD. Οι LCD με τη σειρά τους ξεχωρίζουν από διάφορες τεχνολογίες, όπως QLED, Quantum Dot, NanoCell, Full Array. Τι πρέπει να γνωρίζεις;

Οι OLED δεν έχουν οπίσθιο φωτισμό, αφού το κάθε pixel παράγει το δικό του φως. Διαθέτουν το πιο εντυπωσιακό μαύρο, μια και δεν διαχέεται καθόλου φως από κάπου ούτε επηρεάζεται από τα διπλανά του pixels. Όλες οι υπόλοιπες βασίζονται σε πάνελ τεχνολογίας (συνήθως) IPS LCD, επομένως απαιτούν οπίσθιο φωτισμό. Οι Quantum Dot ή QLED χρησιμοποιούν υπερεξελιγμένα panels για τρομερή ακρίβεια του οπίσθιου φωτισμού, οι NanoCell ειδικές επιστρώσεις και υλικά για καλύτερη διάχυση και χρωματική καθαρότητα του φωτισμού ενώ οι Full Array πολύ μεγάλο αριθμό LEDs πίσω από την LCD, ια μεγαλύτερο έλεγχο του φωτισμού.

Στο θέμα «ποδόσφαιρο», όπου το «απόλυτο μαύρο» δεν έχει τόση σημασία, οι τεχνολογίες είναι πάνω-κάτω ισάξιες, με τις OLED να υπερέχουν ελάχιστα λόγω πιο γρήγορης απόκρισης.

Αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να επιλέξεις την τηλεόραση που ταιριάζει στις ανάγκες σου και θα σου προσφέρει μια κορυφαία ποδοσφαιρική εμπειρία. Μπες σήμερα στο mediamarkt.gr και απόκτησέ την!