Πηγή: Περιοδικό Φωτογράφος

Η εστίαση είναι πλέον ένα καθημερινό εργαλείο τόσο για τον επαγγελματία φωτογράφο όσο και τον απλό χρήστη που θέλει ποιότητα και ευκρίνεια στις φωτογραφίες του. Με τις περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές να προσφέρουν περισσότερους από έναν τρόπους εστίασης, μπορείς πλέον να δημιουργήσεις πολλές διαφορετικές φωτογραφίες από ένα και μόνο κάδρο. Πως όμως εστιάζουμε επιτυχημένα σε ακίνητα και κινούμενα αντικείμενα; Επιλέγουμε μεταξύ Single (μεμονωμένη) ή Continuous (συνεχόμενη) εστίασης.

Εστίαση

Single AF (μεμονωμένη αυτόματη εστίαση)

Για ακίνητα αντικείμενα η καλύτερη επιλογή είναι το Single AF. Πατώντας έως τη μέση το πλήκτρο απελευθέρωσης κλείστρου της κάμερας (το βασικό κουμπί φωτογράφισης) η κάμερα μπορεί και εστιάζει σε προκαθορισμένα σημεία και διατηρεί την εστίαση κλειδωμένη, καθώς πατάς το πλήκτρο. Αυτό σε βοηθάει να δεις καλύτερα το κάδρο σου και ανά πάσα στιγμή, πατώντας το πλήκτρο έως το τέλος, η φωτογραφία αποτυπώνεται με την εστίαση στο ακριβές σημείο που θέλεις.

Continuous AF (συνεχόμενη αυτόματη εστίαση)

Όσο αφορά τα κινούμενα αντικείμενα, η λειτουργία Continuous AF είναι αυτή που θα σου εξασφαλίσει καλύτερες εικόνες. Σε αντίθεση με το Single AF, το οποίο κλειδώνει την εστίαση, στην περίπτωση του Continuous AF η αυτόματη εστίαση συνεχίζει και λειτουργεί, παρακολουθώντας τις κινήσεις του αντικειμένου. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου η κάμερα είναι εξοπλισμένη με συστήματα πρόβλεψης της κίνησης, η λειτουργία Continuous AF μπορεί και κλειδώνει επάνω στο επιθυμητό θέμα, ανεξάρτητα από το πόσο απρόβλεπτα μπορεί να κινείται μέσα στο κάδρο.

Βέβαια σε σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές προσφέρονται ακόμη πιο εξελιγμένοι αλγόριθμοι όπως το AI Focus της Canon, το οποίο λειτουργεί αυτόνομα (ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης) και μπορεί και επιλέγει μεταξύ Single ή Continuous, ανάλογα την περίσταση και το θέμα φωτογράφισης. Σε αυτή την περίπτωση, η φωτογράφιση τόσο στατικών αντικειμένων όσο και κινούμενων θεμάτων, γίνεται παιχνιδάκι.