Οι κάρτες SIM είναι ίσως το πιο κοινό χαρακτηριστικό των κινητών τηλεφώνων εδώ και 30 χρόνια. Η τεχνολογία δικτύων εξελίχθηκε, τα κινητά τηλέφωνα μετατράπηκαν σε smartphone αλλά η κάρτα SIM ήταν πάντα εκεί, με μικρές μόνο διαφοροποιήσεις στο μέγεθος. Μια νέα τεχνολογία, όμως, ίσως καταστήσει τις κάρτες SIM αχρείαστες. Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται eSIM και το τελευταίο διάστημα κάνει την εμφάνισή της σε όλο και περισσότερες συσκευές. Τι ακριβώς είναι η eSIM; Διάβασε παρακάτω για να μάθεις όλες τις λεπτομέρειες.

Για να κατανοήσεις καλύτερα την eSIM, θα ξεκινήσουμε από μια απλή επεξήγηση της κλασικής SIM κάρτας. Το όνομα της κάρτας SIM προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Subscriber Identity Module. Αυτό σημαίνει πως είναι μια κάρτα που συγκρατεί τα στοιχεία «ταυτότητας» σου προς τον πάροχο. Με αυτή, δηλαδή, ο πάροχος επιβεβαιώνει σε ποιον ανήκει μια συνδρομή και επιτρέπει τη σύνδεση με το δίκτυό του. Η κλασική κάρτα SIM, ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι ένα ενσωματωμένο κύκλωμα το οποίο κρατά αυτές τις πληροφορίες και τις μοιράζεται με τη συσκευή σου, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να επικοινωνεί με τις κεραίες του παρόχου σου.

Η eSIM, τώρα, είναι μια ηλεκτρονική κάρτα SIM, η οποία ενσωματώνεται απευθείας στη συσκευή. Το κύκλωμα eSIM της συσκευής ενεργοποιείται από τον πάροχο και εσύ δεν χρειάζεται να τοποθετήσεις κάποιο εξωτερικό chip, όπως έχεις συνηθίσει. Το chip της eSIM είναι ενσωματωμένο και έτσι οι αλλαγές σε αυτό πραγματοποιούνται μέσω software.

Η παραπάνω εξέλιξη μοιάζει μικρή αλλά φέρνει πολλές και σημαντικές διαφοροποιήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την αλλαγή μιας SIM. Οι συνηθέστερες περιπτώσεις αλλαγής της κάρτας SIM έχουν να κάνουν με αλλαγή παρόχουαλλαγή αριθμού ή ταξίδι στο εξωτερικό. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να αλλάξεις και τηλέφωνο αν χρησιμοποιείς eSIM; Όχι, και αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημα των eSIM. Τα δεδομένα της eSIM μπορούν να αλλαχθούν ανά πάσα στιγμή. Επίσης δεν χρειάζεται να πας σε κάποιο κατάστημα, όπου θα σου δώσουν μια νέα κάρτα, για να γίνει αυτό. Μπορείς να αλλάξεις τον αριθμό σου ακόμα και μέσω internet ή τηλεφώνου χωρίς να χρειαστεί να απενεργοποιήσεις ποτέ το smartphone σου.

Πέρα από την ευκολία χρήσης, οι eSIM προσφέρουν ένα ακόμα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στα smartphone, την εξοικονόμηση χώρου. Με αυτό εννοούμε φυσικά τον όγκο που καταλαμβάνει στη συσκευή μια κάρτα SIM και το υποσύστημα, που χρειάζεται για να την αναγνωρίσει. Μπορεί να σου ακούγεται μηδαμινό αλλά ακόμα και μια μικρή μείωση του όγκου ή αύξηση της μπαταρίας χάρη στην eSIM είναι θετική εξέλιξη.

Η eSIM είναι διαθέσιμη σήμερα μόνο σε ορισμένα iPhone και Google smartphone. Οι κλασικές κάρτες SIM θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο άμεσο μέλλον, αλλά η αγορά των smartphone φαίνεται πως κινείται με γρήγορους ρυθμούς προς την υιοθέτηση των eSIM!