Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου (Safer Internet Day) η σημερινή, με τη Google να μας ενημερώνει ότι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες Millenials χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για τις διαδικτυακές τους υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, ζητήματα όπως «κωδικός πρόσβασης», «ηλεκτρονικό ψάρεμα», «κρυπτογράφηση» και «εισβολή στο λογαριασμό» δεν αποτελούσαν ενδιαφέρον θέμα συζήτησης, κάτι που όμως πλέον έχει αλλάξει, ειδικά μετά την τελευταία χρονιά και τα αλλεπάλληλα κρούσματα hacking που σημειώθηκαν σε εταιρείες τεχνολογίας. Σύμφωνα με έρευνα της YouGov για λογαριασμό της Google, οι περισσότεροι από τους μισούς (54%) Έλληνες millennials (θεωρούνται όσοι γεννήθηκαν μετά το ’80) που ερωτήθηκαν χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για κάποιους ή για τους περισσότερους από τους λογαριασμούς τους, κυρίως (72%) επειδή είναι δύσκολο να θυμούνται τόσους κωδικούς πρόσβασης.

Εντύπωση προκαλεί ότι το 12% των ερωτηθέντων έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την λέξη ‘password’, το 14% έναν συνδυασμό από συνεχόμενα νούμερα στο πληκτρολόγιο (για παράδειγμα 1, 2, 3, 4, 5), ενώ 20% χρησιμοποιούσαν τη στιγμή της έρευνας έναν κωδικό πρόσβασης που περιλάμβανε το όνομά τους ή τα αρχικά τους. Συνολικά, το 52% δήλωσαν ότι οι γονείς τους δεν τούς έχουν μιλήσει ποτέ για την διαδικτυακή ασφάλεια και την σημασία της χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης.

Από την άλλη πλευρά, το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν την υπηρεσία προστασίας της Google, “Επαλήθευση σε 2 βήματα”. H Google μέσω της διεύθυνσης g.co/SecurityCheckup επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να προχωρήσει σε έναν έλεγχο των ρυθμίσεων του προκειμένου να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για το λογαριασμό του.