Η απότομη αλλαγή του καιρού σε έχει ήδη βάλει σε σκέψεις για το πώς να ζεστάνεις το σπίτι αλλά και τι είδους θέρμανση να χρησιμοποιήσεις για τον επερχόμενο χειμώνα. Το καλό είναι ότι έχεις πολλές επιλογές και έξυπνες, αρκεί να κινηθείς συνετά και με σχέδιο.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει ξεκινήσει μία μαζική κινητοποίηση ως προς την αναζήτηση ενός εναλλακτικού τρόπου θέρμανσης. Στο παρελθόν αρκετοί ήταν αυτοί που δεν έδιναν βάση στην ποιότητα και την καταλληλότητα του εξοπλισμού θέρμανσης, απλά έβαζαν τα καλοριφέρ και τα κλιματιστικά στο μέγιστο επίπεδο. Πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι περισσότεροι ψάχνουν την καταλληλότερη λύση για το χώρο τους. Ποιες όμως είναι οι κατάλληλες λύσεις θέρμανσης που μπορούν να αντικαταστήσουν  τις παλιές τακτικές «υπερθέρμανσης» ;

Οι μεγάλοι χώροι ενός σπιτιού όπως για παράδειγμα το σαλόνι και η τραπεζαρία, χρειάζονται συσκευές, οι οποίες πρέπει να έχουν τις ανάλογες δυνατότητες για να ζεστάνουν τους χώρους. Οι επιλογές είναι αρκετές και με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά κατηγορία.

Σόμπες υγραερίου

Στην κατηγορία αυτή θα βρεις σύγχρονα και βελτιωμένα μοντέλα που είναι μία εξαιρετική εναλλακτική λύση. Εργονομικά σχεδιασμένες, μικρές σε μέγεθος αλλά και μεταφέρονται εύκολα μέσα στο σπίτι ώστε να ζεστάνεις όποιο χώρο επιθυμείς. Οι σόμπες υγραερίου μπορούν να ζεστάνουν χώρους έως και 120τμ ενώ το κόστος του υγραερίου είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό του πετρελαίου. Σε περίπτωση που σβήσει η φλόγα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας, προβλέπεται αυτόματη διακοπή της παροχής αερίου ενώ παράλληλα σου δίνουν επιλογές για την ένταση της θερμότητας. Βέβαια, σε αρκετά μοντέλα θα βρεις και θερμοστάτη ώστε να επιτύχεις εύκολα και χωρίς κόπο, την επιθυμητή θερμοκρασία.

Σόμπες πετρελαίου

Οι σόμπες πετρελαίου είναι εξίσου αποτελεσματικές για τη θέρμανση μεγάλων χώρων αλλά το κόστος τους είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτές του υγραερίου. Διαθέτουν προστατευτική σχάρα, αρκετά μοντέλα διαθέτουν διπλό τοίχωμα στο δοχείο καυσίμων για επιπλέον ασφάλεια ενώ θα βρεις και σόμπες πετρελαίου με χρονοδιακόπτη.

Κλιματιστικά

Ανάλογα το χώρο και τα τετραγωνικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις  ένα ή δύο κλιματιστικά ταυτόχρονα και σε περίπτωση που βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία η απόδοσή τους σε συνδυασμό με την κατάλληλη χρήση θερμοστάτη, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Σημαντικά μειονεκτήματα σε σύγκριση με άλλους τρόπους θέρμανσης είναι κατά κύριο λόγο η σχετικά μεγάλη κατανάλωση ρεύματος αλλά και το γεγονός ότι η θερμοκρασία πέφτει γρήγορα όταν αυτά απενεργοποιηθούν.

Για μικρότερους χώρους υπάρχει μεγάλη ποικιλία λύσεων, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, κόστος και κατανάλωση.

Θερμοπομποί

Οι θερμοπομποί, ανάλογα την ισχύ τους, είναι κατάλληλοι για δωμάτια έως και 45τμ και επιτυγχάνουν τη θέρμανση του χώρου με την επανακυκλοφορία του αέρα. Διαθέτουν ειδικές αντιστάσεις πτερυγίων αλουμινίου, οι οποίες δημιουργούν φυσικό ρεύμα αέρα, μεταδίδοντας τη θερμότητα στο χώρο ώστε να ανέβει η θερμοκρασία. Αρκετοί θερμοπομποί διαθέτουν και σύστημα με υπέρυθρες ακτίνες που μπορούν εξίσου αποτελεσματικά να ζεστάνουν το χώρο. Αρκετά μοντέλα, διαθέτουν θερμοστάτη για να επιτύχεις τη θερμοκρασία που επιθυμείς και χρονοδιακόπτη ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση ανατροπής, διακόπτουν αυτόματα τη λειτουργία τους. Από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήμαά τους, είναι η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Καλοριφέρ Μica

Τα καλοριφέρ Mica είναι αρκετά «έξυπνες», ευέλικτες και Value For Money επιλογές, ειδικά για μικρούς χώρους. Λειτουργούν αθόρυβα, καταναλώνουν μικρά ποσά ενέργειας και μπορούν να θερμάνουν γρήγορα και αποτελεσματικά δωμάτια έως και 20τμ.

Θερμαντικά πάνελ

Στην κατηγορία αυτή βρίσκουμε μικρά πάνελ, κατάλληλα να ζεστάνουν ένα μικρό δωμάτιο π.χ. το μπάνιο αλλά και σαφώς μεγαλύτερα, τα οποία μπορούν να κρεμαστούν στον τοίχο ή στην οροφή δωματίου έως και 40 τμ.

Κεραμικά αερόθερμα

Τα κεραμικά αερόθερμα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα κλασσικά αερόθερμα, χάρη στις κεραμικές αντιστάσεις που διαθέτουν. Μπορούν να ζεστάνουν άμεσα μικρά δωμάτια όπως το υπνοδωμάτιο ή το χώρο του γραφείου, μπορείς να ρυθμίσεις την ένταση της θερμότητας που εκπέμπουν ενώ σημαντικό το γεγονός ότι διακόπτουν αυτόματα τη λειτουργία τους σε περίπτωση πτώσης.

Καλοριφέρ Λαδιού

Με τα καλοριφέρ λαδιού μπορείς να καλύψεις χώρους έως και 36τμ και είναι κατάλληλα για θέρμανση μακράς διάρκειας. Είναι αθόρυβα κατά τη λειτουργία τους ενώ ακόμη και στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, παράγουν αποτελεσματική θέρμανση χάρη στο σύστημα προστασίας από τον πάγο. Τα καλοριφέρ λαδιού θα τα βρεις σε 7 έως και 14 φέτες, πάντα ανάλογα το χώρο που θέλεις να καλύψεις ενώ χάρη στα ενσωματωμένα ροδάκια θα τα μετακινείς πανεύκολα όπου θέλεις μέσα στο σπίτι.

Βρες το θερμαντικό που σου ταιριάζει