Βγαίνοντας σήμερα στην αγορά για να αγοράσεις τη νέα σου τηλεόραση, θα διαπιστώσεις ότι οι επιλογές στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι πάρα πολλές και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Πως όμως θα επιλέξεις την κατάλληλη για τις ανάγκες σου; Πως θα καταλάβεις ποιά πρόκειται να γίνει η επόμενη TV σου;

Ποτέ δεν μπορείς να βασιστείς μόνο στις κουβέντες φίλων και γνωστών για μια τέτοια απόφαση. Οι απόψεις συχνά διίστανται και όταν δεις ότι μια τέτοια συζήτηση αποκτά φιλολογικό χαρακτήρα, καλό είναι να παίρνεις τις αποστάσεις σου, ζυγίζοντας παράλληλα τα πράγματα με «ψυχρό» μάτι. Τα κριτήρια για την απόκτηση μιας από τις σημαντικότερες συσκευές που θα βάλεις ποτέ στο σπίτι σου, δεν μπορούν παρά να είναι υποκειμενικά: τι είναι αυτό που αρέσει σε ‘σένα, ποιες είναι οι δικές σου προτεραιότητές, που πρόκειται να τοποθετηθεί το νέο σου απόκτημα, τι χαρακτηριστικά θέλεις να έχει.

Δεκάδες μοντέλα, πολλές κατηγορίες – τεχνολογίες, αλλά τελικά μία επιλογή για την τηλεόραση σου!

Ξεκινώντας την έρευνα σου σχετικά με την τηλεόραση που θέλεις να αγοράσεις, θα διαπιστώσεις διάφορες κατηγορίες  – τεχνολογίες όπως:

  • PLASMA = Μια επίπεδη τηλεόραση που χρησιμοποιεί χιλιάδες μικροσκοπικά φωτεινά εικονοστοιχεία ή μικροστοιχεία εικόνας για την προβολή εικόνων.
  • LCD = Εξέλιξη της Plasma, η οθόνη της οποίας βασίζεται στην τεχνολογία υγρών κρυστάλλων.
  • LED = Στην ουσία πρόκειται για οθόνες LCD, πιο λεπτές σε πάχος, με φωτισμό από λαμπτήρες τεχνολογίας LED στο πίσω μέρος τους.
  • OLED = Εξέλιξη των LED, λεπτότερες σε πάχος αφού πλέον δεν χρειάζεται ο οπίσθιος φωτισμός, πολύ χαμηλός χρόνος απόκρισης, ζωντανά χρώματα και τεράστια αντίθεση της εικόνας.
  • CURVED = Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο χώρο της οικιακής διασκέδασης, παρουσιάζονται ως πιο ξεκούραστες κατά την θέαση τους από τις συμβατικές επιτρέποντας την ίδια στιγμή την αμεσότερη και εντονότερη εμπλοκή του θεατή με τα δρώμενα που βλέπει.

Αλλά και:

  • 3D = Οθόνες που με την χρήση κατάλληλων συνοδευτικών γυαλιών έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες σε 3 διαστάσεις
  • FULL High Definition (FHD) = Υψηλής ευκρίνειας οθόνες, ανάλυσης 1080p
  • ULTRA High Definition (UHD) = 4 φορές υψηλότερη ανάλυση από το FULL HD με πιστότερη αναπαραγωγή χρωμάτων.
  • Smart TV = Συνδυάζουν την τηλεόραση με το διαδίκτυο. Συνδέονται ασύρματα μέσω WLAN ή ενσύρματα μέσω καλωδίου δικτύου στο οικιακό δίκτυο και προσφέρουν πρόσθετες διαδικτυακές πληροφορίες για το τρέχον τηλεοπτικό πρόγραμμα , πολυάριθμες διαδικτυακές υπηρεσίες (mail, πρόγραμμα περιήγησης, άλμπουμ φωτογραφιών, Video on Demand) καθώς και αναπαραγωγή φωτογραφιών, ταινιών ή μουσικής από το οικιακό δίκτυο.

Ξέρω πως ίσως μέσα σου, θα αρχίζεις να σκέφτεσαι: «Άντε να βγάλω άκρη!» αλλά τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι θα περίμενες, και για αυτό άλλωστε υπάρχει το Mediazine, ώστε να καταλάβεις γρήγορα και εύκολα τα πάντα.

Ας αρχίσουμε από την αρχή λοιπόν: Εξαιρετικά δημοφιλείς και με μεγάλο μερίδιο στην προτίμηση των περισσοτέρων τα τελευταία χρόνια είναι οι LCD. Ελαφριές, με επίπεδη οθόνη αλλά διαφορετικό τρόπο λειτουργίας σε σχέση με παλαιότερης τεχνολογίας μοντέλα, όπως είναι οι PLASMA, κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, καλύπτοντας τις ευρύτερες ανάγκες ενός σπιτιού. Προσφέρουν ένα ικανοποιητικό «πακέτο» ποιότητας εικόνας σε σχέση με το κόστος τους και θα τις προτιμήσεις αν θες πραγματικά μια καλή, σύγχρονη τηλεόραση για καθημερινή χρήση απ’όλη την οικογένεια. Μια άλλη, πιο εξελιγμένη επιλογή είναι οι ακόμη λεπτότερες LED. Απευθύνονται στο ίδιο κοινό με τις LCD και ήδη πολλοί κατασκευαστές τροφοδοτούν την αγορά με πλειάδα τέτοιων τηλεοράσεων. Τα σημεία υπεροχής τους εντοπίζονται σε τρία στοιχεία: την εξαιρετικά λεπτή κατασκευή τους, την εικόνα υψηλής ευκρίνειας και έντονης αντίθεσης καθώς και τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

[justified_image_grid exclude=1603,1636,1635,1646]

Είμαι γενικότερα φίλος των sports, κυρίως ψάχνω να αγοράσω τηλεόραση, για να παρακολουθώ αγώνες!!

Αν είσαι φίλος του αθλητισμού και φροντίζεις να βλέπεις όλα τα ματς, σίγουρα σε ενδιαφέρει να μεταφέρεται η ατμόσφαιρα του γηπέδου στο σαλόνι σου όσο πιο «ζωντανά» γίνεται. Ψάχνεις πιθανότατα για μεγάλες οθόνες, με δυνατότητες υψηλού επιπέδου, αφού τόσο τα συνδρομητικά όσο και τα «ελεύθερα» κανάλια, εκπέμπουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας (High Definition – HD) σε συγκεκριμένα, μεγάλα γεγονότα. Στη λίστα σου έτσι μπαίνουν κατηγορίες όπως είναι οι PLASMA, οι LCD και LED, οι οποίες έχουν μεν διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά συγκεκριμένα μοντέλα τους μπορούν να προσφέρουν: α) full HD ανάλυση, β) εξαιρετική φωτεινότητα και αντίθεση, γ) υψηλή ταχύτητα σάρωσης της εικόνας (μετρήσιμη σε Hz), γεγονός που υπόσχεται ομαλή προβολή της εικόνας σε μεταδόσεις που περιέχουν κίνηση.

Σκοπός μου είναι να αγοράσω μια TV ώστε να την συνδέσω με την κονσόλα νέας γενιάς που έχω και να παίζω παιχνίδια!

Οι ανάγκες που έχουν όσοι προορίζουν την νέα τους τηλεόραση για να παίζουν παιχνίδια μέσω κάποιας κονσόλας είναι παρόμοιες με όσους είναι φίλοι του αθλητισμού, αφού ξανά το μέγεθος της οθόνης παίζει σημαντικό ρόλο, και πρέπει συνεπώς να ψάξεις για άνω των 40’’ μοντέλα αλλά και με υψηλή ταχύτητα σάρωσης της εικόνας, αφού σε ενδιαφέρει τα καρέ τα οποία εναλλάσσονται στα παιχνίδια, να προβάλλονται όσο γίνεται πιο ομαλά.

Επιπλέον σημαντικά χαρακτηριστικά είναι το χαμηλό input lag που θα έχει, με στόχο σου να έχει κάτω από 30ms αν είναι εφικτό (και ιδανική περίπτωση ότι είναι κάτω από 10ms) ώστε να έχεις την πιο σωστή απόκριση σε ότι κάνεις. Για παράδειγμα σκέψου πως παίζεις Call of Duty Ghosts, online, και ενώ βλέπεις τον αντίπαλο παίκτη στο βάθος πρώτος, προσπαθείς να τον αποφύγεις και ανακαλύπτεις πως για κάποιο λόγο ήταν και πάλι πιο γρήγορος από εσένα. Σε μεγάλο ποσοστό, αν η τηλεόραση που έχεις, διαθέτει υψηλό input lag, δεν φταις εσύ τελικά, αλλά η τηλεόραση σου!

Παρόμοιο και εξίσου σημαντικό είναι το Game Mode που υποστηρίζουν και στην ουσία κάνει ότι αλλαγές χρειάζονται ώστε να ρίξει αυτό το Input Lag ενώ παίζεις παιχνίδια.

Ο όρος σινεφίλ, με εκφράζει απόλυτα. Ψάχνω τηλεόραση όπου θα μεταφέρω την μαγεία του σινεμά, στο σαλόνι μου!

Παρόμοια χαρακτηριστικά θα αναζητήσεις αν είσαι σινεφίλ και βλέπεις πολύ συχνά νέες αλλά και παλιότερες ταινίες σε DVD και ειδικά σε Blue Ray. Εδώ μπαίνει όμως και μια άλλη παράμετρος που έχει να κάνεις με τις διαστάσεις και συγκεκριμένα τις…τρεις. Οι 3D τηλεοράσεις είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τους φίλους των κινηματογραφικών ταινιών. Η αγορά μιας τέτοιας συσκευής κάνει εφικτό το στήσιμο μιας μικρής αίθουσας προβολής στο σπίτι σου, η οποία αν συνδυαστεί με ένα ηχητικό σύστημα home theater, τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα εντυπωσιακά. H τεχνολογία τους αξιοποιεί το γεγονός ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνθέτει τις εικόνες που βλέπει, δημιουργώντας έτσι μια εντύπωση βάθους στο χώρο. Το αποτέλεσμα; Όπως και στο σινεμά, φορώντας τα κατάλληλα γυαλιά, νοιώθεις ότι βρίσκεσαι… μέσα στην ταινία, με αντικείμενα και ανθρώπους να κινούνται προς το μέρος σου.
[justified_image_grid exclude=1603,1638,1637,1635]

Για μένα η τηλεόραση, δεν είναι απλά για να παρακολουθώ προγράμματα, αλλά και για να μπαίνω στο Ίντερνετ, να επικοινωνώ με φίλους!

Η αλήθεια είναι πως το σερφάρισμα στο internet έχει μπει πια στην καθημερινότητα των νέων ανθρώπων και όχι μόνο, και άρα αξίζει να κοιτάξεις και μια άλλη κατηγορία τηλεοράσεων, τις Smart TV, ειδικά αν είσαι τύπος που του αρέσει να μοιράζεται εμπειρίες, ιδέες και εικόνες. Πρόκειται για εκείνες τις τηλεοράσεις, οι οποίες συνδέονται ασύρματα στο διαδίκτυο, προσφέροντας εύκολη και άνετη πλοήγηση σε κάθε είδους site. Παράλληλα, συνδέονται εξίσου εύκολα με κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές (φωτογραφικές μηχανές, κάμερες κτλ.) και μπορείς να προβάλλεις στην οθόνη τους το υλικό που έχεις τραβήξει και να το μοιραστείς με τους δικούς σου ανθρώπους.

Αυτό που ψάχνω, είναι να έχω πάντα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο σαλόνι μου, απαιτώ να έχω το απόλυτο αποτέλεσμα!

Αν νοιώθεις ότι είσαι από αυτούς, που οι απαιτήσεις σου από μια τηλεόραση ξεφεύγουν από το μέσο όρο, τότε πρέπει να στρέψεις το ενδιαφέρον σου σε άλλες κατηγορίες. Η σύγχρονη τεχνολογία – της οποίας τις εξελίξεις προφανώς παρακολουθείς – μας έχει δώσει τα τελευταία χρόνια απίστευτες συσκευές τηλεόρασης. Μοντέλα τα οποία παρουσιάζουν καινοτομίες που μέχρι σήμερα βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά πλέον κυκλοφορούν κανονικά στην αγορά.

Μια τέτοια κατηγορία είναι οι OLED,  εξαιρετικά λεπτές τηλεοράσεις, καθώς δεν χρειάζονται οπίσθιο φωτισμό ενώ και ο χρόνος απόκρισης (ο χρόνος μέσα στον οποίο ένα pixel αλλάζει χρώμα) είναι περίπου 1.000 φορές μικρότερος από εκείνον μίας LCD τηλεόρασης. Εξίσου σημαντική είναι η δυναμική της σχεδίασής τους. Η λεπτή «σιλουέτα» τους τις καθιστά de facto ένα ποθητό πολυτελές gadget, πέρα από την εξαιρετική τεχνολογία που διαθέτουν. Χαμηλότερο είναι αναμενόμενα και το βάρος τους, σε σύγκριση με ανάλογα μοντέλα παλαιότερης τεχνολογίας.

Μιλώντας όμως για εντυπωσιακές τηλεοπτικές εμπειρίες, δεν θα μπορούσαμε παρά να εκθειάσουμε πραγματικά τις δυνατότητες της “απόλυτης” τηλεόρασης, τουλάχιστον από πλευράς ανάλυσης. Οι UHD συσκευές παρουσιάζουν την υψηλότερη ευκρίνεια εικόνας από οποιαδήποτε άλλη τηλεόραση, με αποτέλεσμα ότι κι αν προβάλλεται στην οθόνη, να εμφανίζεται «ενισχυμένο» και πιο καθαρό.

Σημείο αναφοράς όμως για κάθε φίλο της τεχνολογίας αποτελούν οι Curved TV. Και όχι άδικα: η τοξωτή, κυρτή σχεδίαση της οθόνης τους,  προσφέρει ακόμη πιο ρεαλιστική απεικόνιση των εικόνων που προβάλλουν. Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι οι κυρτές ή καμπυλωτές οθόνες, είναι πιο ξεκούραστες, σε σχέση με τις επίπεδες και μάλλον έχουν δίκιο. Αυτό συμβαίνει γιατί ταιριάζουν περισσότερο με τη φυσιολογία της ανθρώπινης όρασης, καθώς κάθε σημείο της εικόνας σε μία καμπυλωτή οθόνη απέχει την ίδια απόσταση από τα μάτια του θεατή. Μπορεί αυτή η τεχνολογία να βρίσκεται ακόμη σε σχετικά πρώιμο στάδιο, αλλά ήδη κάποιοι κατασκευαστές έχουν κυκλοφορήσει τέτοια μοντέλα στην αγορά. Αν είσαι ένας απαιτητικός χρήστης και μπορείς να διαθέσεις αρκετά χρήματα για την επόμενη τηλεόρασή σου, αυτού του τύπου οι οθόνες πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας σου.