Το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» ξεκινά σύντομα και σου δίνει τη δυνατότητα να αντικαταστήσεις τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνά σου με ηλιακό. Όπως είχε γίνει και σε παλιότερο αντίστοιχο πρόγραμμα, η επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα θα έχει τη μορφή voucher, το οποίο μπορεί να καλύψει έως και το 60% του κόστους απόκτησης. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να επωφελήσει 120.000 νοικοκυριά ενώ υπολογίζεται πως η αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 210 εκατομμυρία τόνους ανά έτος. Ο σημαντικότερος λόγος για να αλλάξεις τον παλιό σου θερμοσίφωνα, όμως, είναι το γεγονός πως θα εξοικονομήσεις χρήματα, μιας και η ενέργεια για το ζέσταμα νερού θα προέρχεται από μία 100% ανανεώσιμη πηγή. Ας δούμε βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνεις για να μπεις στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις που έχουν ανακοινωθεί στην προδημοσίευση της δράσης (οι οποίες ίσως τροποποιηθούν μέχρι την επίσημη έναρξη της πλατφόρμας).

Πώς να προετοιμαστείς για την αίτηση στο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα

Βήμα #1: Αρχικά επιβεβαίωσε ότι παλιός σου θερμοσίφωνας μπορεί να αντικατασταθεί

επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα epidotisi iliakou thermosifona 01

Για να ενταχθείς στο πρόγραμμα και να πάρεις την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα θα πρέπει να αντικαταστήσεις έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, ο οποίος πρέπει να είναι σε λειτουργική κατάσταση. Επιπλέον, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας που χρησιμοποιείς αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι εγκατεστημένος στην πρώτη ή δεύτερη κατοικία σου και όχι σε επαγγελματικό χώρο. Τέλος, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας που θα παραδώσεις πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 40 λίτρα.

Βήμα #2: Δες αν ανήκεις στους δικαιούχους του επιδοτούμενου προγράμματος

επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα epidotisi iliakou thermosifona 02

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικιακούς χρήστες. Αυτό σημαίνει πως αίτηση μπορούν να υποβάλουν μόνο φυσικά πρόσωπα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ιδιόκτητο το σπίτι – αίτηση μπορούν να υποβάλουν ενοικιαστές αλλά και όσοι μένουν σε σπίτι μέσω δωρεάν παραχώρησης. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να μην έχεις επωφεληθεί ως δικαιούχος παρόμοιου προγράμματος στο παρελθόν, όπως το πρόγραμμα Εξοικονομώ. Από εκεί και πέρα, μερικά ακόμα προαπαιτούμενα που πρέπει να καλύπτεις είναι πως πρέπει να διαμένεις μόνιμα στην Ελλάδα, να έχεις γεννηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2006, να έχεις υποβάλει φορολογική δήλωση το 2022 (για τα εισοδήματα του 2021), να έχεις κωδικούς στην ΑΑΔΕ και, τέλος, το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειάς σου να μην ξεπερνά τις €30.000. Αν καλύπτεις όλα τα παραπάνω, τότε μπορείς να προχωρήσεις στην αίτηση. Αυτό θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οποία αναμένεται να ανοίξει σύντομα.

Βήμα #3: Μάθε την μέγιστη επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα που δικαιούσαι

επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα epidotisi iliakou thermosifona 03

Αν καλύπτεις όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε έφτασε η ώρα να δούμε τι επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα δικαιούσαι. Πρώτα όμως πρέπει να μάθεις ποιο είναι το ποσοστό ενίσχυσης που δικαιούσαι. Αυτό προκύπτει από το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας και οι κατηγορίες επιδότησης διαμορφώνονται όπως εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:

ΚατηγορίαΜέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλοςΠοσοστό ενίσχυσης
1≤ €5.00060%
2€5.000 – €10.00055%
3> €10.00050%

Έπειτα, το μέγιστο ποσό της επιδότησης τροποποιείται ανάλογα με τη χωρητικότητα του ηλιακού θερμοσίφωνα που θα επιλέξεις και είναι διαφορετικό ανά εισοδηματική κατηγορία. Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις αναλυτικά τη μέγιστη επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα που δικαιούσαι, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκεις και τη χωρητικότητα που θα επιλέξεις.

Χωρητικότητα boiler (λίτρα)Κατηγορία 1 (60% ενίσχυση) – Μέγιστο ποσό επιδότησηςΚατηγορία 2 (55% ενίσχυση) – Μέγιστο ποσό επιδότησηςΚατηγορία 3 (50% ενίσχυση) – Μέγιστο ποσό επιδότησης
110-135€612,10€561,29€510,48
136-185€771,77€707,26€643,55
186+€904,84€829,84€754,03

Βήμα #4: Κάνε έρευνα αγοράς για ηλιακούς θερμοσίφωνες

επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα epidotisi iliakou thermosifona 04

Τώρα που γνωρίζεις όλες τις πληροφορίες για το πρόγραμμα, πρέπει να επιλέξεις τον θερμοσίφωνα που σου ταιριάζει. Ο σημαντικότερος παράγοντας επιλογής είναι η χωρητικότητα, η οποία μετριέται σε λίτρα. Ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού σου, υπάρχει και διαφορετικός ηλιακός που σου ταιριάζει. Για μία τυπική οικιακή χρήση, η προτεινόμενη χωρητικότητα ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι η εξής:

  • 1-2 άτομα – έως 120 λίτρα
  • 3-4 άτομα – 120-160 λίτρα
  • 5+ άτομα – 200+ λίτρα

Βήμα #5: Βεβαιώσου πως είναι δυνατή η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα στο σπίτι σου

επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα epidotisi iliakou thermosifona 05

Ακόμα κι αν δικαιούσαι την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα, πρέπει να είσαι σίγουρος πως στο σπίτι σου επιτρέπεται η εγκατάστασή του. Αυτή η περίπτωση αφορά συνήθως πολυκατοικίες και για να βεβαιωθείς τι ισχύει πρέπει να ελέγξεις τον Κανονισμό της Πολυκατοικίας. Αν σε αυτόν δεν απαγορεύεται ρητά η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα μπορείς να προχωρήσεις στην απόκτηση και τοποθέτησή του. Και μην φανταστείς πως αν μένεις στο 1ο όροφο και η πολυκατοικία έχει πολλούς ορόφους δεν μπορείς να βάλεις ηλιακό! Ακόμα και πολλούς ορόφους πιο χαμηλά από την ταράτσα να βρίσκεται το διαμέρισμά σου, μπορεί να τοποθετηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας.

Γιατί όμως να επιλέξεις τη MediaMarkt για το πρόγραμμα Επιδότησης Ηλιακού Θερμοσίφωνα;

Η επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα κάνει την αντικατάσταση του παλιού σου μοντέλου πιο προσιτή και οικονομική. Επιλέγοντας την MediaMarkt για να εξαργυρώσεις το voucher του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», η αγορά σου μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα πιο ευέλικτα. Μέσω του προγράμματος «Άνετα», μπορείς να κάνεις αγορές σε έως και 36 δόσεις ακόμα κι αν δεν έχεις πιστωτική κάρτα. Ή μπορείς να αξιοποιήσεις την Klarna για να «σπάσεις» την αγορά σου σε 3 άτοκες δόσεις. Όποιον τρόπο και να επιλέξεις, στη MediaMarkt θα βρεις το μοντέλο ηλιακού θερμοσίφωνα που σου ταιριάζει. Κι αν το επιλέξεις, μπορούμε να αναλάβουμε και την εγκατάστασή του, για να γίνει απρόσκοπτα η μετάβαση από την παλιά σου συσκευή στην καινούργια. Αν είσαι κι εσύ δικαιούχος του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» έλα σε ένα από τα καταστήματά μας για να επιλέξεις τον νέο σου ηλιακό θερμοσίφωνα!

* Η υπηρεσία εγκατάστασης παρέχεται σε επιλεγμένες περιοχές και δεν είναι υποχρεωτική για την εγκατάσταση της συσκευής