Το ήξερες ότι μπορείς να αντικαταστήσεις την παλιά σου ηλεκτρική συσκευή με καινούργια και να σου επιδοτηθεί ένα σημαντικό ποσό από την αγορά; Αυτό ακριβώς παρέχει το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» που μόλις ξεκίνησε. Το πρόγραμμα προσφέρει επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών σε κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες με σκοπό οι παλιές, ενεργοβόρες συσκευές να αντικατασταθούν με νεότερες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλους και σίγουρα σε ενδιαφέρει! Ειδικά τώρα, που πλησιάζει η Black Friday, το πρόγραμμα έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Αν είσαι δικαιούχος θα μπορείς να αξιοποιήσεις την επιδότηση για να αποκτήσεις ηλεκτρικές συσκευές ακόμα πιο οικονομικά μιας και θα τις βρεις σε τιμές Black Friday! Οπότε, παρακάτω θα απαντήσουμε αναλυτικά σε όλες τις απορίες που μπορεί να έχεις για το πρόγραμμα.

Τα οφέλη από την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

«Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα οφέλη και γιατί αξίζει να πάρω κι εγώ την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών;» σκέφτεσαι τώρα. Το πιο προφανές είναι η μείωση που θα δεις στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλάζοντας μία παλιά συσκευή με μία σύγχρονη εξασφαλίζεις μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό μεταφράζεται άμεσα σε μικρότερο κόστος ηλεκτροδότησης στο σπίτι. Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο σε ατομικό επίπεδο όμως. Σαν αποτέλεσμα των χιλιάδων συσκευών που αναμένεται να αντικατασταθούν, το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας θα μειωθεί σημαντικά. Με την κλιματική αλλαγή να απαιτεί την άμεση προσοχή μας, η συμβολή που θα έχει το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» στη μείωση των εκπομπών της χώρας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών - Anakyklono Allazo Syskevi 01

Πόση είναι η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών;

Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι το ποσό της επιδότησης. Μέσω του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα μπορέσεις να αποκτήσεις νέες ηλεκτρικές συσκευές με επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών που ξεκινά από το 30% και φτάνει μέχρι και το 50% της αξίας τους. Σε χρηματική αξία, για κάθε συσκευή που θα αλλάξεις, το ποσό επιδότησης ξεκινά από τα 135€ και φτάνει τα 710€. Η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα έχει τη μορφή ηλεκτρονικού voucher το οποίο θα εξαργυρώσεις κατά την αγορά των νέων συσκευών.

Δικαιούμαι την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών;

Η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών του νέου προγράμματος απευθύνεται μόνο σε οικιακούς καταναλωτές και αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Στο σπίτι που θα δηλωθεί πρέπει να υπάρχει ήδη κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτης καθώς την έκπτωση δικαιούσαι μόνο αν ανακυκλώσεις κάποια παλιά συσκευή και όχι αν απλώς αποκτήσεις καινούργια. Στην κατοικία θα πρέπει, επίσης, να υπάρχει ενεργή σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος. Μία ακόμα προϋπόθεση είναι να έχεις υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1) κατά το οικονομικό έτος 2020.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» έχει και εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία απλώς καθορίζουν το ποσοστό που δικαιούσαι. Τα κριτήρια για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ετήσιο ατομικό εισόδημα € 0 έως 5.000: Επιδότηση 50%
  • Ετήσιο ατομικό εισόδημα € 5.001 έως 10.000: Επιδότηση 45%
  • Ετήσιο ατομικό εισόδημα € 10.001 έως 20.000: Επιδότηση 35%
  • Ετήσιο ατομικό εισόδημα € 20.001 και άνω: Επιδότηση 30%

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών - Anakyklono Allazo Syskevi 02

Πώς θα κάνω αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών;

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» έχει ξεκινήσει και οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 5 Ιουλίου στις 15:00. Για να κάνεις και εσύ την αίτησή σου θα πρέπει να μπεις στο allazosyskevi.gov.gr και να κάνεις log in με τα στοιχεία του taxisent. Για την αίτηση θα χρειαστεί επίσης ο 11ψήφιος αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος στην οικία που θα δηλώσεις καθώς και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου.

Μέχρι πόσες συσκευές μπορώ να αλλάξω;

Για τις τρεις κατηγορίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μιλήσαμε ήδη. Οι συσκευές που επιδοτούνται είναι: κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες. Η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών δεν σε περιορίζει μόνο σε μία κατηγορία, μπορείς να επιλέξεις πολλαπλές. Μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» μπορείς να αντικαταστήσεις/επιδοτήσεις μέχρι τρεις (3) συσκευές. Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να επιλέξεις έως δύο (2) κλιματιστικά, έως ένα (1) ψυγείο και έως έναν (1) καταψύκτη. Για κάθε συσκευή που θα παραλάβεις voucher πρέπει να παραδώσεις προς ανακύκλωση μία της ίδιας κατηγορίας. Οπότε δεν μπορείς, για παράδειγμα, να ανακυκλώσεις έναν καταψύκτη και να πάρεις νέο air condition. Επιπλέον, η παλιά σου συσκευή πρέπει να είναι λειτουργική.

Κάτι εξίσου σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως αν δικαιούσαι την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και πάρεις το αντίστοιχο voucher, πρέπει να αποκτήσεις τις νέες συσκευές μέχρι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 23:59. Τέλος, η παράδοση των παλιών σου συσκευών προς ανακύκλωση πρέπει να γίνει μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 23:59.

Τώρα έχεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στη διάθεσή σου για να μπεις στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» και να αποκτήσεις νέο καταψύκτη, ψυγείο και κλιματιστικό. Μπες στο mediamarkt.gr και άλλαξε την παλιά σου συσκευή με μία καινούργια για να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματος αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νοικοκυριού σου! Κι αν ψωνίσεις και μέσα στη Black Friday, θα κάνεις ακόμα μεγαλύτερη οικονομία!