Η «καρδιά» του κάθε υπολογιστή είναι ο επεξεργαστής του. Από εκεί αντλείται η δύναμή του για  να «τρέχει» γρήγορα και απροβλημάτιστα το κάθε πρόγραμμα αλλά και  να μπορεί να ανταποκρίνεται σε όλους τις απαιτήσεις του σύγχρονου χρήστη. Ειδικά οι νέοι, τρίτης γενιάς επεξεργαστές είναι αυτοί που κάνουν πλέον τη διαφορά και θα τους βρεiς σε πολλά από τα νέα μοντέλα της αγοράς.

Σε κάθε αγορά υπολογιστή, notebook και tablet, τσεκάρεις τα βασικά χαρακτηριστικά του και το μάτι των περισσοτέρων συνήθως πέφτει πάνω στην ποιότητα του επεξεργαστή του. Τυχαίο; Σίγουρα όχι, καθώς η ποιότητα και η ταχύτητα του κάθε επεξεργαστή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνολική απόδοσή του. Στην πορεία της εξέλιξης του, έχει σημειωθεί τεράστια βελτίωση, τη οποία και εσύ ο ίδιος μπορείς να παρατηρήσεις, δίχως να έχεις ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις: συγκρίνοντας τον τωρινό σου υπολογιστή με έναν που είχες π.χ. πριν μια δεκαετία, διαπιστώνεις ότι μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα, πιο γρήγορα και με καλύτερη ποιότητα ως προς το σύνολο των υπηρεσιών που μπορεί να σου προσφέρει. Επιπλέον, τα προγράμματα που μπορείς να χρησιμοποιείς είναι σαφώς πιο σύνθετα, απαιτητικά και με πολύ καλύτερα γραφικά.  Αυτός που κάνει εφικτό να μπορείς να χρησιμοποιείς τόσο εξελιγμένο software είναι ο πιο σύγχρονος επεξεργαστής που έχεις στον υπολογιστή σου. Σήμερα, την σκυτάλη έχουν πάρει οι λεγόμενοι 3ης γενιάς επεξεργαστές (Intel core 3rd generation), οι οποίοι φέρουν μια σειρά από τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία τους επιτρέπουν να βελτιώνουν ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες κάθε συσκευής που αξιοποιεί τις υπηρεσίες τους.

Αποκτώντας έναν νέο υπολογιστή με 3ης γενιά επεξεργαστή, κερδίζεις σε ταχύτητα, ασφάλεια και καλύτερα γραφικά

Νέοι επεξεργαστές – νέες δυνατότητες

Η δουλειά που έχει γίνει από τους μηχανικούς της Intel είναι αξιοσημείωτη αλλά και δύσκολη στην κατανόηση απ’όλους εμάς, οι οποίοι δεν είμαστε ειδήμονες στο θέμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι να δούμε ποιες είναι οι νέες δυνατότητες που έχουν και τι μπορούν να προσφέρουν πρακτικά στον κάθε χρήστη:

[+] Κατ’αρχήν το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, η παρακολούθηση ταινιών υψηλής ευκρίνειας (HD kai full HD), γίνονται πλέον πιο γρήγορα, πιο «κρυστάλλινα» και ακόμη πιο ρεαλιστικά.

[+] Η ταχύτερη επεξεργασία αρχείων εικόνας και ήχου, σημαίνει και καλύτερη απόδοση των γραφικών και ρεαλιστικότερη απόδοση των κινήσεων στα video games.

[+] Μπορούν να γίνονται ευκολότερα πιο απαιτητικές δουλειές, όπως π.χ. το μοντάρισμα ενός  video ή μιας φωτογραφίας και γενικά ότι απαιτεί υψηλή επεξεργαστική ισχύ, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε επαγγελματίες (φωτογράφους, γραφίστες κτλ.)

[+] Κάνουν οικονομία στην μπαταρία: οι 3ης γενιάς επεξεργαστές «καίνε» λιγότερο ρεύμα, καθώς είναι περισσότεροι οικονομικοί σε σχέση με τους επεξεργαστές προηγούμενης γενιάς. Αυτό μεταφράζεται π.χ., σε μεγαλύτερη διάρκεια της μπαταρίας, αν έχουμε να κάνουμε με laptop, tablet και όποια φορητή συσκευή τον διαθέτει.
[justified_image_grid exclude=1053]

Η ταυτότητα των νέων επεξεργαστών

Ίσως θα τους έχετε βρει σε πολλά από τα μοντέλα των υπολογιστών, laptop αλλά και tablet που υπάρχουν στην αγορά: είναι οι γνωστοί με τους κωδικούς i3, i5 και i7.

Ο i3 είναι ο επεξεργαστής, που προσφέρει όλο το βασικό πακέτο της φιλοσοφίας της 3ης γενιάς που περιγράφουμε παραπάνω. (για παράδειγμα το laptop HP -15D008 SV I3)

Ο i5 από την άλλη πλευρά, δίνει ακόμη πιο βελτιωμένες λύσεις σε πιο απαιτητικούς χρήστες, οι οποίοι αναζητούν έναν ισχυρότερο επεξεργαστή (για παράδειγμα το laptop Dell 15R Inspiron 3537 i5)

Τέλος ο i7, είναι o επεξεργαστής που απευθύνεται σε όποιον απλά δεν θέλει να κάνει κανέναν συμβιβασμό και επιζητά τo απόλυτο σε ισχύ και αποτελεσματικότητα (για παράδειγμα το laptop Asus A551LB-XX134H) .

Οι νέοι επεξεργαστές σου κάνουν οικονομία και στην…μπαταρία, εξοικονομώντας επιπλέον χρόνο χρήσης στο laptop σου.

Σημασία στην ασφάλεια

Οι νέοι επεξεργαστές προσφέρουν καλύτερη προστασία της ταυτότητας και των προσωπικών δεδομένων μας αλλά και την κατάληψη του υπολογιστή μας από χάκερ. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι υπάρχει μια επιπλέον εξασφάλιση του κάθε χρήστη έναντι σε κάθε κακόβουλο χρήστη που θέλει να μας δημιουργήσει πρόβλημα.

Ταχύτερη και η μεταφορά δεδομένων

Οι πλατφόρμες που βασίζονται στους επεξεργαστές 3ης γενιάς Intel Core, διαθέτουν ταχύτερες δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων χάρη στο USB 3.0, γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερη ροή δεδομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα κάποιας διακοπής κατά τη χρήση του υπολογιστή.