Θυμάστε την κατάσταση του smartphone σας όταν το βγάζατε από το κουτί, τα περιεχόμενα και την απόδοσή του καθώς ξεκολλούσατε από πάνω του τις ζελατίνες; Τέλεια! Αυτός είναι και ο στόχος της επαναφοράς των εργοστασιακών ρυθμίσεων (ή factory reset, όπως ίσως να το γνωρίζετε). Να φέρει τη συσκευή σας σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση σε ό,τι αφορά το λογισμικό.

Πρόκειται λοιπόν για μια λειτουργία που σαρώνει το smartphone, αφαιρώντας καθετί έχει προσθέσει ο χρήστης, από αρχεία και εφαρμογές, μέχρι κωδικούς πρόσβασης, ρυθμίσεις, μηνύματα –με δυο λέξεις τα πάντα! Δεν είναι αντιστρέψιμη και, όπως φαντάζεστε, ό,τι δεν έχει αντιγραφεί εγκαίρως, θα χαθεί άπαξ διά παντός.

Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

Και γιατί να κάνω κάτι τόσο βάρβαρο;

Με τον καιρό, το λογισμικό ενός smartphone επιβαρύνεται. Εγκατάσταση νέων εφαρμογών, διαγραφή άλλων, υπηρεσίες που λειτουργούν στο παρασκήνιο, ενημερώσεις, προσωρινά αρχεία, δεδομένα συγχρονισμού… Όλα αυτά παίζουν τον ρόλο τους στην κατάσταση της συσκευής, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιβαρύνουν τη λειτουργία της.

Μετά από κάποιους μήνες αδιάκοπης και απαιτητικής καθημερινής χρήσης, το τηλέφωνο δεν θα είναι σε θέση να αποδώσει όπως στην αρχή. Η απόκρισή του θα έχει επιβαρυνθεί, οι χρόνοι που χρειάζεται για το άνοιγμα των εφαρμογών θα είναι αυξημένοι ενώ τα πάσης φύσεως κολλήματα και «παγώματα» της οθόνης θα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα.

Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

Όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις που θα πρέπει να βάλουν τον χρήστη σε σκέψεις σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και την επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής του, έτσι ώστε να την καθαρίσει από καθετί αχρείαστο, προκειμένου να επαναφέρει τα επίπεδά απόδοσής της στις αρχικές τους τιμές.

Μία άλλη περίπτωση κατά την οποία η επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων είναι επιβεβλημένη, είναι η πώληση μίας συσκευής –ή εν πάση περιπτώσει η αλλαγή του κατόχου της- αφ’ ενός για να την παραδώσετε «καθαρή» και αφ’ ετέρου για να διασφαλίσετε πως ο «διάδοχός» σας δεν θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Και μιας που είπαμε δεδομένα…

Αναφέραμε ότι η επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων επαναφέρει μία συσκευή στην αρχική της κατάσταση διαγράφοντας τα πάντα και αφήνοντάς τη με το λειτουργικό της σύστημα και τις προεγκατεστημένες από τον κατασκευαστή εφαρμογές. Όσο για τα κάθε λογής δεδομένα και πληροφορίες του χρήστη, διαγράφονται.

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να είστε απόλυτα βέβαιοι πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία επαναφοράς, ότι έχετε κρατήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που χρειάζεστε: μηνύματα, ιστορικά συνομιλιών, επαφές, εφαρμογές με τα δεδομένα τους, κωδικοί πρόσβασης και αρχεία (μουσική, φωτογραφίες, βίντεο κ.α.). Χρησιμοποιήστε μία κάρτα SD (σε συσκευές Android), τον υπολογιστή σας ή μία υπηρεσία cloud και περάστε εκεί ό,τι χρειάζεστε.

Τι επιλογές έχω για να κάνω backup σε smartphone;

Πολλοί κατασκευαστές (Apple, Samsung, Huawei κ.α.) μάλιστα διαθέτουν τις δικές τους εφαρμογές για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας μίας συσκευής τους προκειμένου ο χρήστης να είναι σε θέση να την επαναφέρει –ή να μεταφέρει τα δεδομένα του σε μία καινούρια- ευκολότερα, οπότε εξετάστε και αυτή την προοπτική.

Πώς γίνεται η επαναφορά όμως;

Η διαδικασία της επαναφοράς των εργοστασιακών ρυθμίσεων, όσο πολύπλοκη κι αν ακούγεται, είναι από τις πλέον εύκολες και δεν απαιτεί παρά ελάχιστα αγγίγματα της οθόνης του smartphone σας. Γίνεται δε μέσα από το μενού των Ρυθμίσεων, αν και η ακριβής διαδρομή διαφέρει ανάλογα τον κατασκευαστή και το μοντέλο.

Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

Στις συσκευές Android, θα πρέπει από τις Ρυθμίσεις να πάτε στο Σύστημα > Επαναφορά (εναλλακτικά μπορεί να το βρείτε ως Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά). Από εκεί, επιλέξτε Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων > Επαναφορά τηλεφώνου. Πιθανότατα θα σας ζητηθεί να εισάγετε το PIN/κωδικό πρόσβασής σας προκειμένου να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας αλλά μόλις το κάνετε και δώσετε το ΟΚ, θα ξεκινήσει η ολιγόλεπτη διαδικασία.

Αν τώρα διαθέτετε iPhone, θα πάτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Επαναφορά. Στη συνέχεια, επιλέξτε Περιεχόμενο και ρυθμίσεις (είναι δεύτερο στη λίστα) και επιβεβαιώστε ότι θέλετε πράγματι να σβήσετε το περιεχόμενο της συσκευής, εισάγοντας παράλληλα τον Apple ID και τον κωδικό πρόσβασής σας. Η διαδικασία θα διαρκέσει μερικά λεπτά και μόλις ολοκληρωθεί, το iPhone σας θα είναι σαν καινούριο –και κατά τι ταχύτερο.

Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να έχετε μεριμνήσει ώστε να κρατήσετε αντίγραφα όλων των πληροφοριών που θα χρειαστείτε μετά την επαναφορά. Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή του κατασκευαστή της συσκευής σας (Apple iTunes, Samsung Account, Huawei HiSuite, LG Bridge κ.α.) διότι άπαξ και συναινέσετε στη διαδικασία, δεν υπάρχει γυρισμός.