Αν έπρεπε να επιλέξουμε τη χαρακτηριστικότερη έκφανση του κόνσεπτ του έξυπνου ή διασυνδεδεμένου σπιτιού (connected ή smart home), ο έξυπνος φωτισμός θα ήταν εκ των βασικών υποψηφίων. Ποιος δεν έχει ονειρευτεί άλλωστε να μπορεί να ρυθμίζει τα φώτα του σπιτιού από την άνεση του καναπέ του –και με το «ρυθμίζει» δεν εννοούμε απλά το άνοιγμα και το σβήσιμό τους.

Ναι, ο έξυπνος φωτισμός δεν είναι για όλους. Εκείνοι που θέλουν να φωτίσουν απλώς τον χώρο τους όσο πιο οικονομικά γίνεται, δύσκολα θα συγκινηθούν από ένα τέτοιο σύστημα. Από την άλλη όμως, ένα σπίτι δεν αρκεί απλά να προσφέρει στέγη: οφείλει να ικανοποιεί και τις αισθητικές ανάγκες εκείνων που μένουν εκεί, να τους προσφέρει δηλαδή μια ευχάριστη εμπειρία προσαρμοσμένη στα «θέλω» τους.

έξυπνη λάμπα

Τι είναι ο έξυπνος φωτισμός;

Εκεί είναι που δείχνει την αξία του ο έξυπνος φωτισμός, ένα σύστημα από λάμπες οι οποίες ελέγχονται –και- από ένα smartphone ή tablet μέσω του κατάλληλου app. Ανάλογα με το είδος της κάθε λάμπας, ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει τη φωτεινότητα αλλά και το χρώμα της, δημιουργώντας διαφορετικές συνθήκες βάσει περίστασης –άλλες για παρακολούθηση ταινίας, άλλες για gaming και άλλες για μια χαλαρή κουβέντα με φίλους στο σαλόνι.

Οι Philips Hue smart light bulbs αποτελούν τη γνωστότερη οικογένεια έξυπνου φωτισμού χωρίς όμως να είναι και η μόνη, καθώς τα τελευταία χρόνια στον χορό έχουν μπει αρκετοί ακόμα κατασκευαστές (Osram, IKEA, General Electric, Hager, Crompton, Phoebe LED).

Πώς φτιάχνω ένα τέτοιο δίκτυο;

Αρχικά θα χρειαστείτε ένα κεντρικό hub, εκεί όπου θα συγχρονίζουν όλες οι έξυπνες λάμπες του σπιτιού. Αυτό συνδέεται στο router, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να ελέγξετε τον φωτισμό: συνήθως πρέπει να είστε συνδεδεμένοι στο ίδιο δίκτυο, αν και ορισμένα συστήματα προσφέρουν επιπλέον και δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης και ελέγχου –ακόμα κι αν βρίσκεστε αλλού.

Το ιδανικό σενάριο βέβαια θα ήταν το σύστημα έξυπνου φωτισμού που θα επιλέξετε, να μπορεί να ενσωματωθεί σε μία ευρύτερη πλατφόρμα αυτοματισμών σπιτιού όπως το HomeKit της Apple, το Google Home και την Amazon Alexa, για ακόμα πιο εύκολο χειρισμό. Ακόμα κι αν δε διαθέτετε επί του παρόντος κάποιο, μην αποκλείετε την πιθανότητα να αποκτήσετε στο μέλλον.

έξυπνη λάμπα

Τι επιλογές έχω;

Η βασική σας επιλογή σε ό,τι αφορά τις έξυπνες λάμπες, έχει να κάνει με το χρώμα τους: θέλετε λευκές λάμπες που απλά ρυθμίζετε τη φωτεινότητά τους ή πολύχρωμες που σας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξετε την ακριβή απόχρωση που επιθυμείτε; Αν επιλέξετε το δεύτερο, τότε θα πρέπει και να το πληρώσετε αφού αυτού του τύπου οι λάμπες κοστίζουν σημαντικά περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Η ένταση τους εξαρτάται από τον τύπο τους, με τα σποτάκια να είναι στα 5,5-6,5 W και τις μεγαλύτερες λάμπες (βιδωτές/μπαγιονέτ) στα 9,5 W, τιμές που αντιστοιχούν σε 50 W και 60 W αντίστοιχα.

Αν εν τέλει καταλήξετε στις λευκές, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ του έντονου λευκού και του πιο ζεστού. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για Smart LED λάμπες, οπότε έχουν σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τις υπόλοιπες (πυρακτώσεως, φθορίου, αλογόνου κλπ).

έξυπνη λάμπα

Αξίζει η επένδυση;

Ένα σύστημα έξυπνου φωτισμού θα σας επιτρέψει να έχετε τον πλήρη έλεγχο σε ό,τι αφορά τα φώτα του σπιτιού σας. Η αρχική επένδυση είναι πιο ακριβή σε σύγκριση με τον παραδοσιακό φωτισμό και η απόσβεσή της θέλει τον χρόνο της, όμως τίποτε απ’ όλα αυτά δε συγκρίνεται με τον sci-fi αέρα του.

Ο έξυπνος φωτισμός είναι ένα κόνσεπτ που ήρθε από το μέλλον και έχοντας ξεπεράσει τις παιδικές του ασθένειες, είναι ικανό να αλλάξει μέσα από την πρωτότυπη διαδραστική εμπειρία που προσφέρει, μια για πάντα τον τρόπο που απολαμβάνει κανείς το σπίτι του.