Η κατανάλωση ενέργειας είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους, ειδικά το τελευταίο διάστημα που η τιμή της ενέργειας είχε σκαρφαλώσει σε υψηλά επίπεδα. Γι’ αυτό και αναζητάμε τρόπους για να μειωθεί η κατανάλωση, και μαζί και ο λογαριασμός. Το να σου πούμε απλώς να μην χρησιμοποιείς τις συσκευές σου, όμως, δεν έχει νόημα. Το θέμα είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και στην κάλυψη όλων των αναγκών σου. Σου έχουμε λοιπόν μερικά χρήσιμα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας που αν τα εφαρμόσεις θα κάνεις την καθημερινότητά σου πιο οικονομική και θα απολαύσεις όλα τα οφέλη που αυτό μπορεί να σου προσφέρει.
Γιατί η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι είναι σημαντική;
Θα ξεκινήσουμε απαντώντας ένα βασικό ερώτημα: Γιατί η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι έχει αξία; Η προφανής απάντηση είναι – φυσικά – η μείωση του λογαριασμού ρεύματος. Το ερώτημα αυτό δεν έχει μόνο μία απάντηση όμως. Η εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινή μας ζωή έχει ακόμα ένα σημαντικό θετικό αποτέλεσμα. Μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι και προγραμματίζοντας τη λειτουργία των ενεργοβόρων συσκευών σου μπορείς να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Με αυτό τον τρόπο συνεισφέρεις ενεργά στην προσπάθεια για αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματική αλλαγής. Ας δούμε λοιπόν 6 tips για εξοικονόμηση ρεύματος.
Tip #1: Υπολόγισε την κατανάλωση ρεύματος για κάθε συσκευή
Για να έχεις πραγματικά τον έλεγχο, πρέπει να προσδιορίσεις πόσο ρεύμα «καίνε» οι συσκευές του σπιτιού. Κατά μέσο όρο, ένα ελληνικό σπίτι καταναλώνει περίπου 312kWh το μήνα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν σε βοηθάει και πολύ. Αυτό που πρέπει να ψάξεις είναι την ισχύ των οικιακών συσκευών σου, η οποία μετριέται σε Watts (W). Αν, για παράδειγμα, μία συσκευή έχει ισχύ 2.000W και λειτουργεί επί 1 ώρα, θα καταναλώσει 2kWh. Γνωρίζοντας την ισχύ μπορείς να καθορίσεις την κατανάλωση λοιπόν. Όμως πολλές φορές το ρεύμα που απαιτεί μία συσκευή δεν είναι σταθερό. Για μία πιο ακριβή μέτρηση θα πρέπει να εγκαταστήσεις ένα μετρητή στην πρίζα της συσκευής. Γνωρίζοντας τις ενεργοβόρες συσκευές, λοιπόν, μπορείς να προσαρμόσεις τη λειτουργία τους για να εξοικονομήσεις ενέργεια. Δεν σταματάνε εδώ τα tips μας όμως. Σου έχουμε μερικές ακόμα συμβουλές που σε βοηθάνε ανά πάσα στιγμή, ασχέτως της κατανάλωσης των συσκευών σου.
Tip #2: Χρησιμοποίησε πολύπριζα με διακόπτη για εξοικονόμηση ρεύματος
Ναι, τόσο απλά. Χρησιμοποίησε πολύπριζα με διακόπτη απενεργοποίησης. Γιατί; Επειδή μπορείς με μία κίνηση να σβήσεις τελείως τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό. Τι θα κερδίσεις; Θα μηδενίσεις την κατανάλωση από συσκευές που ενώ δεν τις χρησιμοποιείς, αυτές καταναλώνουν μία μικρή ποσότητα ενέργειας καθώς βρίσκονται σε λειτουργία αναμονής (stand by).
Tip #3: Κράτησε καθαρές τις ηλεκτρικές σου συσκευές
Η καθαριότητα μίας συσκευής ίσως μοιάζει άσχετη με την κατανάλωσή της, αλλά δεν είναι. Οι σκονισμένες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα! Αυτό συμβαίνει γιατί μία σκονισμένη συσκευή πρέπει να κάνει μεγαλύτερη «προσπάθεια» για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σκέψου την ηλεκτρική σκούπα για παράδειγμα. Αν τα φίλτρα είναι μπλοκαρισμένα και η σακούλα σχεδόν γεμάτη, η σκούπα θα δυσκολεύεται να τραβήξει όλα τα σκουπίδια και θα χρειαστείς περισσότερη ώρα (και άρα παραπάνω ρεύμα) για να επιτύχεις την καθαριότητα που θες.
Tip #4: Πέτυχε εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι αλλάζοντας τις ώρες λειτουργίας
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι ίδια όλες τις ώρες της ημέρας αλλά προσδιορίζεται με βάρη την ώρα. Στη χώρα μας έχουν καθιερωθεί συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα, το λεγόμενο «νυχτερινό ρεύμα», όπου η χρέωση είναι μικρότερη. Το συγκεκριμένο διάστημα αλλάζει ανά περιόδους, οπότε θα πρέπει να ενημερώνεσαι για αυτό. Σαν γενικό κανόνα, να θυμάσαι πως καλό είναι να προγραμματίζεις τη λειτουργία κάποιων συσκευών, π.χ. πλυντήριο ρούχων, τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου, για να πετύχεις εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα.
Tip #5: Άλλαξε το φωτισμό σου με λάμπες LED
Άλλη μία διαχρονική συμβουλή που αξίζει να επαναληφθεί. Οι σύγχρονοι λαμπτήρες LED καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια για να επιτύχουν την ίδια φωτεινότητα με μία λάμπα παλιού τύπου, οπότε δεν έχεις καμία δικαιολογία για να μην τις χρησιμοποιείς. Ακόμα και το κόστος για να αντικαταστήσεις τις παλιές λάμπες θα το αποσβέσεις πολύ γρήγορα.
Tip #6: Μην βάζεις «εμπόδια» στα θερμαντικά σώματα
Σημαντική ποσότητα ενέργειας στο σπίτι δαπανάται και για τη θέρμανσή του, είτε μιλάμε για θέρμανση με πετρέλαιο/φυσικό αέριο είτε για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Οπότε πρέπει να στρέψεις και εκεί την προσοχή σου για να πετύχεις εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Το κίνητρο δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και… θερμαντικό. Για να μπορούν τα θερμαντικά σώματα του σπιτιού να αποδίδουν στο μέγιστο βαθμό, λοιπόν, πρόσεξε να μην μπλοκάρεις το χώρο μπροστά τους. Αν εμποδίζεις τα θερμαντικά σώματα ο χώρος θα αργήσει να ζεσταθεί, η συσκευή θα δουλεύει για περισσότερη ώρα και έτσι η κατανάλωση θα αυξηθεί και άρα θα μεγαλώσει και το κόστος. Ουσιαστικά δηλαδή είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που αναφέραμε και στο Tip #3. Αν δεν εμποδίζεται η συσκευή, θα λειτουργεί πιο αποδοτικά και άρα δεν θα καταναλώνει αχρείαστα ποσά ενέργειας.
Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι είναι κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε!
Όπως είδες, όλα μας τα tips είναι απλά, χρηστικά, και εύκολα εφαρμόσιμα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να αντικαταστήσεις τις ηλεκτρικές σου συσκευές με πιο ενεργειακά αποδοτικές (αν και αυτό θα έκανε μεγάλη διαφορά). Μπορείς να επιτύχεις εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και με μερικές μικρές αλλαγές στις συνήθειές σου.