Ένας από τους λόγους που η αυτονομία της μπαταρίας ενός smartphone μικραίνει επικίνδυνα είναι σίγουρα κάποια ή κάποιες εφαρμογές που ο χρήστης έχει εγκατεστημένες στην αγαπημένη του συσκευή.

Το Facebook είναι μία από τις εφαρμογές που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι ευθύνεται για τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας που προκαλεί όχι μόνο σε iPhone μοντέλα αλλά και σε android smartphones. Το ίδιο το Facebook παραδέχτηκε πριν περίπου ένα χρόνο το όλο θέμα, προχωρώντας σε αναβαθμίσεις αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στο iPhone, όχι όμως στο Android.

Πρόσφατα δοκιμές ανεξάρτητων ερευνητών, απέδειξαν ότι η εφαρμογή του Facebook στο Android καταναλώνει περίπου 20% της αυτονομίας της συσκευής. Για τη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε μια συσκευή Nexus 6P στην οποία είχε εγκατασταθεί η εφαρμογή για μία εβδομάδα. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης χρονική περιόδου, η εφαρμογή απεγκαταστάθηκε, κάτι που είχε άμεση συνέπεια στην αυτονομία της συσκευής η οποία αυξήθηκε κατά 20%. Μάλιστα, στα αποτελέσματα της δοκιμής, αναφέρεται ότι η απόδοση και η ταχύτητα του Nexus 6P ήταν μεγαλύτερη όταν η εφαρμογή του Facebook δεν ήταν εγκατεστημένη.

Το ίδιο το Facebook έχει δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει τις δικές του δοκιμές, προχωρώντας σε διορθώσεις, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο πρόβλημα της αυτονομίας παρά μόνο στο θέμα της απόκρισης και της ταχύτητας ενός smartphone.