Όλες οι συσκευές έχουν κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Κάποτε όλες οι συσκευές κατανάλωναν τεράστια ποσά ενέργειας και ελάχιστοι ενδιαφέρονταν για λεπτομέρειες όπως “οικονομία στο ρεύμα” και πολύ λιγότερο “οικονομία στην κατανάλωση νερού”. Από τότε, όμως, έχουμε μπει σε τροχιά οικονομίας σε… όλα, ενώ όλες οι συσκευές υποχρεούνται να φέρουν τις γνωστές ετικέτες με την ενεργειακή κλάση και λοιπές παραμέτρους λειτουργίας (μέχρι και τα επίπεδα του θορύβου που παράγουν). Αλλά υπάρχουν σοβαρά κίνητρα και για τους κατασκευαστές να επενδύουν σε πιο αποδοτικές συσκευές και σε τεχνολογίες μείωσης της κατανάλωσης.

Σε αρκετές εξ αυτών, λοιπόν, άρχισαν να εμφανίζονται και ειδικά modes λειτουργίας με ονομασίες όπως “eco“, “saver”, “efficiency” και παρεμφερείς. Ο στόχος αυτών των modes είναι να αυξήσουν την αποδοτικότητα της συσκευής, κάνοντας την ίδια (ή σχεδόν την ίδια) δουλειά με τα “κανονικά” modes, αλλά με μικρότερη κατανάλωση σε ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό ή και σε όλα μαζί.

dishwasher eco mode 01

Σε τι διαφέρουν τα προγράμματα πλύσης;

Στις συσκευές που ασχολούνται με κάποιου είδους πλύση, όπως τα πλυντήρια πιάτων (αλλά και ρούχων), η λειτουργία περιστρέφεται γύρω από τρεις παραμέτρους: τον χρόνο, τη θερμοκρασία και το νερό. Ειδικότερα για τα πλυντήρια πιάτων, στα οποία δεν υπάρχει άλλη παράμετρος, κάθε mode πλύσης αποτελεί παραλλαγή “παίζοντας” με αυτές τις τρεις παραμέτρους, είτε είναι η “γρήγορη πλύση” είτε κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα για… κατσαρόλες. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα για πολύ λερωμένα ταψιά ή κατσαρόλες θα χρησιμοποιήσει πολύ υψηλή θερμοκρασία, περισσότερο νερό, θα κάνει ίσως και δεύτερο ξέβγαλμα, και θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Από την άλλη, το Eco Mode θα κάνει τόσο την πλύση όσο και το ξέβγαλμα σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ενώ θα χρησιμοποιήσει και λιγότερο νερό.

Eco Mode: Είναι πιο οικονομικό όταν κρατάει περισσότερη ώρα;

Αυτή είναι και η ερώτηση που οι περισσότεροι έχουν, ενώ κάποιοι δυστυχώς την απαντούν με λάθος τρόπο. Το “μα πώς είναι δυνατόν να είναι πιο οικονομικό το πρόγραμμα που διαρκεί πολύ περισσότερο;” έχει μια και μοναδική απάντηση: “κι όμως, είναι”. Και θα εξηγήσουμε το γιατί ευθύς αμέσως!

Το πλυντήριο πιάτων διαθέτει μια αντλία νερού η οποία ανακυκλώνει το νερό και το διοχετεύει στους περιστρεφόμενους ψεκαστήρες. Επίσης διαθέτει και αντιστάσεις για τη θέρμανση του νερού. Η αντλία του νερού έχει ισχύ 30-60 Watt (αναλόγως μοντέλου), ενώ η αντίσταση έχει ισχύ 1000-2000 Watt. Αυτό σημαίνει πως (αν υποθέσουμε μια αντίσταση 2000 Watt και μια αντλία 50 Watt) 5 λεπτά στη λειτουργία της αντίστασης αντιστοιχούν σε… 200 λεπτά λειτουργίας της αντλίας! Με άλλα λόγια, αν το “οικολογικό” πρόγραμμα χρησιμοποιεί νερό με χαμηλότερη θερμοκρασία, η οποία να επιτυγχάνεται σβήνοντας την αντίσταση 5 λεπτά νωρίτερα, μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια της πλύσης κατά… τρεις ώρες (180 λεπτά) και πάλι να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, πάντα σε σχέση με ένα “κανονικό” πρόγραμμα πλύσης.

dishwasher eco mode 02

Αυτή είναι και η λογική των προγραμμάτων “eco”. Μπορεί η θερμοκρασία να είναι μικρότερη, αλλά τα πιάτα καθαρίζουν αυξάνοντας τη διάρκεια της πλύσης – σαφώς όχι για… τρεις ώρες, βέβαια.

Προφανώς, κάθε εταιρεία έχει τις δικές της προτιμήσεις και κάνει τις δικές της παραδοχές, επομένως κάθε συσκευή έχει τις δικές της παραμέτρους και κάνει τους δικούς της συνδυασμούς θερμοκρασίας – χρόνου – νερού για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το “eco mode” είναι πάντοτε το πιο ενεργειακά συμφέρον.

Θα πρέπει να χρησιμοποιώ πάντα το “eco mode”;

Σε γενικές γραμμές, ναι! Για τις “απλές” πλύσεις, το eco mode είναι αυτό που θα πλύνει τα πιάτα πιο αποδοτικά και με την μεγαλύτερη οικονομία. Ούτως ή άλλως, τα απορρυπαντικά για πλυντήρια πιάτων σχεδιάζονται με βάση τα οικονομικά προγράμματα και καθαρίζουν τα πιατικά ακόμη και σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Βέβαια, πάντοτε υπάρχουν εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, μπορεί κάποια στιγμή να έχεις πιάτα πολύ βρώμικα, κάποιο ταψί με ξεραμένα λίπη, ή να έχεις αφήσει κάποια πιατικά άπλυτα (πχ έφυγες για τριήμερο και τα ξέχασες), επομένως για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και τα άλλα προγράμματα.

dishwasher eco mode 03

Πώς μπορώ να μειώσω κι άλλο την κατανάλωση;

Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση είναι να φροντίζεις να είναι γεμάτο το πλυντήριο κάθε φορά που το χρησιμοποιείς. Απόφυγε να βάζεις το πλυντήριο πιάτων για λίγα πιάτα ή όταν είναι μισοάδειο. Ακόμη κι αν έχεις μικρές απαιτήσεις και το πλυντήριο γεμίζει σε δύο μέρες, μπορείς να περιμένεις μέχρι να γεμίσει – τα πιάτα θα καθαρίσουν εξ ίσου καλά, ακόμη κι αν μείνουν μια μέρα άπλυτα. Εξ άλλου, μπορείς να τα ξεπλύνεις στον νεροχύτη προτού τα βάλεις στο πλυντήριο, σε αυτή την περίπτωση. Εκτός του ρεύματος, γλυτώνεις και απορρυπαντικό, αλλά και μειώνεις τις φθορές στην ίδια τη συσκευή.

Για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία;

Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, οι συσκευές τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει άλματα προόδου στο θέμα της κατανάλωσης. Αν έχεις πλυντήριο πιάτων το οποίο είναι πάνω από 7-8 έτη, είναι βέβαιο πως ένα νέο μοντέλο θα καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια, ενώ θα έχει και πιο αποδοτικά προγράμματα, αλλά και νέες λειτουργίες οι οποίες μπορεί να σου εξοικονομούν ακόμη περισσότερη ενέργεια. Για παράδειγμα, πολλές συσκευές έρχονται με Wi-Fi, κάτι που σου επιτρέπει να αφήσεις έτοιμο το πλυντήριο και να ενεργοποιήσεις την πλύση σε προκαθορισμένη ώρα με μειωμένο τιμολόγιο (πχ νυκτερινό) ακόμη κι αν είσαι στο γραφείο, είτε με προγραμματισμό. Επίσης μπορείς να διαλέξεις το σωστό πρόγραμμα από την οθόνη του smartphone μέσω του κατάλληλου app, αντί να πρέπει να θυμάσαι να ρυθμίζεις τη συσκευή από πριν, πατώντας τα πλήκτρα, για κάθε πλύση ξεχωριστά.