Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 4K gaming και η εικονική πραγματικότητα είναι δύο κατηγορίες που αποτελούν το μέλλον των παιχνιδιών, με τις παιχνιδοκονσόλες να μη μπορούν να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις που «τρέχουν» στα PC.

Η Microsoft χρησιμοποίησε την έκθεση E3 για να ανακοινώσει τις προθέσεις της για την κυκλοφορία «της πιο δυνατής κονσόλας όλων των εποχών», κάτι που όμως υπολογίζεται να γίνει προς τα τέλη του 2017. Με την κωδική ονομασία Project Scorpio, η νέα παιχνιδοκονσόλα της Microsoft θα αποτελεί μέρος της σειράς Xbox One, και θα ενσωματώνει κορυφαίες επιδόσεις που θα φτάνουν τα 6 Teraflops έναντι του 1.32 που χαρίζει το Xbox One.

Η νέα κονσόλα θα μπορεί να αναπαράγει κανονικά όλα τα παιχνίδια του Xbox One ενώ θα είναι συμβατή και με όλα τα περιφερειακά που έχουν κυκλοφορήσει.  Ο λόγος που η Microsoft προχωρά από τώρα στην ανακοίνωση αυτή είναι προκειμένου να «δώσει τον απαραίτητο χρόνο στους δημιουργούς παιχνιδιών να παρουσιάσουν με το λανσάρισμα της κονσόλας, κορυφαία παιχνίδια που θα αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες του Project Scorpio».

Παρόμοια σχέδια έχει και η Sony, με την Ιαπωνική εταιρεία να κρατά για την ώρα κλειστά τα χαρτιά της αν και έχει επιβεβαιώσει πλήρως τις προθέσεις της να παρουσιάσει ένα νέο PlayStation.