Οι DSLR αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες κατηγορίες φωτογραφικών μηχανών. Απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε επαγγελματία αλλά και ερασιτέχνη λάτρη της φωτογραφίας, διαθέτουν αστείρευτες δυνατότητες και είναι σε θέση να χαρίσουν εκπληκτικές λήψεις, καλύπτοντας τα «θέλω» κάθε χρήστη.

Τι είναι οι DSLR;

Οι DSLR ή Digital Single-Lens Reflex Cameras όπως είναι η πλήρης ονομασία τους, είναι εκείνες οι μηχανές που συνδυάζουν τους μηχανισμούς μίας μονοοπτικής φωτογραφικής μηχανής (SLR – Single Lens Reflex) με έναν ψηφιακό αισθητήρα εικόνας (Digital SLR).

DSLR για αρχάριους

Η λειτουργία τους βασίζεται σε έναν συνδυασμό ενός καθρέφτη και ενός πρίσματος. Ο πρώτος είναι τοποθετημένος υπό γωνία, ενώ το δεύτερο αντιστρέφει την εικόνα, προκειμένου ο χρήστης να τη βλέπει «κανονικά». Επιπρόσθετα, ο μονός φακός εξασφαλίζει ότι η εικόνα θα φτάνει στα μάτια του τελευταίου χωρίς την παραμικρή αλλοίωση –στο σκόπευτρο δηλαδή, θα φαίνεται ό,τι πρόκειται να αποτυπώσει ο αισθητήρας της μηχανής.

Πατώντας το κουμπί για τη λήψη μιας φωτογραφίας, ο καθρέφτης μαζεύεται στο επάνω μέρος του σώματος μηχανής με αποτέλεσμα το φως να περνά απ’ ευθείας στον αισθητήρα.

Τι παραπάνω προσφέρουν;

Κατ’ αρχάς είναι εξαιρετικά γρήγορες: μεταξύ του πατήματος του κουμπιού και της λήψης της φωτογραφίας μεσολαβούν χιλιοστά του δευτερολέπτου, επιτρέποντάς σας να απαθανατίζετε ακριβώς ό,τι βλέπετε.

Οι νέας τεχνολογίας επεξεργαστές εικόνας προσδίδουν στη λήψη εικόνων ταχύτητα που δεν έχετε ξαναδεί: αυτόματη εστίαση σε κλάσματα του δευτερολέπτου, λειτουργίες όπως panning και time lapse, τεχνολογία ψηφιακής διόρθωσης λήψεων και αναγνώριση θέματος είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματά τους.

DSLR για αρχάριους

Επιπρόσθετα, δε θα πρέπει να αγνοούμε τη λειτουργία burst. Μπορείτε δηλαδή να πατήσετε παρατεταμένα το κουμπί μιας DSLR κι εκείνη να αρχίσει να τραβά φωτογραφίες με φρενήρη ρυθμό σαν άλλο… αυτόματο όπλο!

Οι DSLR έχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις απλές (compact) ψηφιακές μηχανές ή τα μοντέλα με τα οποία εξοπλίζονται τα smartphones.

Χάρη στην επεξεργαστική της ισχύ δε, θα είναι σε θέση να συνεχίσει μέχρι να γεμίσει η κάρτα μνήμης της! Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τη σταθερότητα κατά τη λήψη, χάρη στους προηγμένους σταθεροποιητές εικόνας με τους οποίους είναι πια εφοδιασμένες οι DSLR, έχουμε εκπληκτικές φωτογραφίες με το πάτημα ενός κουμπιού.

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι η ποιότητα εικόνας μιας DSLR είναι απείρως ανώτερη εκείνης μιας απλής point-and-shoot μηχανής. Μη μένετε στον αριθμό των pixels: μία DSLR θα σας χαρίσει φωτογραφίες χωρίς θόρυβο, ρεαλιστικά χρώματα, υψηλή αντίθεση και τις λιγότερες δυνατές παραμορφώσεις, ακόμα κι όταν ο φωτισμός δεν είναι ο ιδανικός.

Μην ξεχνάτε ότι οι DSLR έχουν τη δυνατότητα να φτάνουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ISO σε σχέση με τα απλά μοντέλα, εξασφαλίζοντας λήψεις χωρίς το λεγόμενο “motion blur” (θόλωμα κίνησης) ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό.

Οι DSLR έχουν τη δυνατότητα να εστιάζουν ταχύτατα στο θέμα, χαρίζοντάς σας απίθανες λήψεις που υπό διαφορετικές συνθήκες δε θα ήταν δυνατόν να επιτύχετε. Ακόμα κι αν αποφασίσετε να εκμεταλλευτείτε τις αυτόματες ρυθμίσεις της μηχανής (περισσότερα γι’ αυτές σε λίγο), να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει πλήρως.

DSLR για αρχάριους

Με ταχύτητες κλείστρου που ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες των απλών μηχανών (1/8000 δευτ. έναντι 1/1000 δευτ.) θα σας προσφέρουν εικόνες σταθερές και χωρίς θολώματα –ιδίως όταν το θέμα σας κινείται.

Τέλος, δε θα πρέπει να παραβλέψουμε την ευελιξία των DSLR όσον αφορά στην προσθήκη φακών. Εκεί που σε μια απλή μηχανή, το σύστημα φακών είναι ένα και θα πρέπει θέλετε-δε θέλετε να πορευτείτε μαζί του, σε ένα μοντέλο DSLR έχετε την ευχέρεια να επιλέξετε τον φακό που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες της εκάστοτε φωτογραφίας. Η μηχανή σας θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε πληθώρα καταστάσεων, προσφέροντάς σας υπέροχες λήψεις ανεξαρτήτως συνθηκών.

Ναι, αλλά με τις ρυθμίσεις τι γίνεται;

Το μεγαλύτερο άγχος όλων των επίδοξων κατόχων μίας DSLR είναι οι ρυθμίσεις της μηχανής. Καθ’ ότι αποτελούν τις πλέον επαγγελματικές επιλογές, οι DSLR έχουν τη φήμη των απαιτητικών μηχανών, απωθώντας εκ τούτου έναν σημαντικό αριθμό εν δυνάμει χρηστών. Τα πράγματα ωστόσο είναι πιο απλά απ’ ότι φαίνονται.

DSLR για αρχάριους

Πράγματι, ένα μεγάλο πλεονέκτημα των DSLR είναι ο απόλυτος έλεγχος που προσφέρουν σε ό,τι αφορά την κάθε λήψη. Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει στοιχεία όπως την ευαισθησία, την εστίαση, την ταχύτητα του κλείστρου, το διάφραγμα και άλλα πολλά, προκειμένου η φωτογραφία που θα τραβήξει να ανταποκρίνεται πλήρως στα θέλω του.

Για να φτάσετε να τα παίζετε όλα αυτά στα δάχτυλα βέβαια, θα χρειαστούν πολλές-πολλές δοκιμές. Τι γίνεται μέχρι τότε;

Οι DSLR έρχονται πλέον εξοπλισμένες με αυτοματοποιημένα σετ ρυθμίσεων. Ο χρήστης μπορεί να ορίσει τον τύπο εικόνας που προσπαθεί να αποτυπώσει διαλέγοντας μέσα από μια σειρά επιλογών (πορτρέτο, τοπίο, κινούμενο θέμα, νυχτερινή λήψη, φαγητό κλπ) και η μηχανή θα κάνει στη στιγμή τις απαραίτητες ρυθμίσεις, έτσι ώστε η φωτογραφία του να βγει όσο καλύτερα γίνεται! Με τον καιρό και όταν εκείνος αρχίσει να νιώθει σίγουρος για τις επιλογές του, μπορεί να ξεκινήσει δειλά-δειλά να πειραματίζεται, προσαρμόζοντας ο ίδιος τις ρυθμίσεις αυτές.

DSLR για αρχάριους

Αξίζει η αγορά τους;

Χωρίς αμφιβολία, ναι. Οι DSLR είναι ιδανικές για έμπειρους ή αρχάριους χρήστες, λάτρεις της φωτογραφίας, ανεξαρτήτως επιπέδου ή γνώσεων. Αποτελούν τις μηχανές που θα σας συνοδέψουν στα πρώτα σας βήματα, δίνοντάς σας την ευκαιρία να κάνετε “step up” όταν νιώσετε έτοιμοι.

Με χαρακτηριστικά που μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου και τη δυνατότητα να «μεταμορφώνεται» με την προσθήκη του κατάλληλου φωτογραφικού φακού, η DSLR είναι η μηχανή που θα σας επιτρέψει να ανακαλύψετε τα κρυμμένα μυστικά της φωτογραφίας, έστω κι αν δε διαθέτετε καθόλου εμπειρία.