Όσοι πραγματικά αγαπούν τη φωτογραφία σίγουρα έχουν ζηλέψει τις «χάρες» και τις μεγάλες δυνατότητες των φωτογραφικών μηχανών με τους «λαχταριστούς» φακούς, που πρωτοείδαμε να κρατάνε στα χέρια τους οι επαγγελματίες του είδους. Αυτά τα καταπληκτικά μηχανήματα όμως είναι πλέον πιο προσιτά από ποτέ σε όλους όσους πραγματικά αγαπούν τη φωτογραφία και αυτό είναι καλό νέο από μόνο του…

Αυτός ο μαγικός «ηλεκτρικός» ήχος που ακολουθεί το τράβηγμα κάθε φωτογραφίας, είναι …μουσική στα αυτιά των ερασιτεχνών φωτογράφων. Και προσοχή, ο «ερασιτέχνης» είναι μια παρεξηγημένη έννοια στις ημέρες μας: στην πραγματικότητα (και ετυμολογικά) σημαίνει ο «εραστής της τέχνης», αυτός που την αγαπάει δηλαδή, που ασχολείται περισσότερο. Με μία φράση, αυτός που έχει πραγματικό μεράκι γι αυτήν.

Και όσοι πραγματικά έχουν μεράκι για τη φωτογραφία, θα επιλέξουν πιθανότατα μια DSLR ως την επόμενη «αγαπημένη» τους.

Τι είναι οι DSLR φωτογραφικές μηχανές

DSLR λέγονται οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές στις οποίες βλέπεις το αντικείμενο που θέλεις να αποτυπώσεις, μέσω του φακού και ενός καθρέφτη, που στέλνει στο μάτι το είδωλο του αντικειμένου. Με το πάτημα του κουμπιού για τη λήψη της φωτογραφίας, ο καθρέπτης μαζεύει στο πάνω μέρος του σώματος της μηχανής, αφήνοντας το φως να περάσει προς την φωτοευαίσθητη επιφάνεια, δηλαδή τον ψηφιακό αισθητήρα στην προκειμένη περίπτωση, καθώς δεν έχουμε να κάνουμε πια με φιλμ.

Oι DSLR είναι οι μηχανές που απευθύνονται στους πραγματικούς λάτρεις της φωτογραφίας

Γιατί να τις αγοράσεις – τα βασικά τους πλεονεκτήματα

Οι μηχανές αυτού του τύπου έχουν μια σειρά βασικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες φωτογραφικές μηχανές:

[+] – Είναι πολύ γρήγορες

O χρόνος απόκρισής τους, δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από το πάτημα του κουμπιού μέχρι το τέλος της φωτογράφισης, είναι πάρα πολύ μικρός (κλάσματα του δευτερολέπτου)

[+] – Σταθερότητα στη λήψη

Eίναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να «δένουν» εργονομικά με τα χέρια σου για να μπορείς να εστιάσεις σωστά.

[+] – Είναι «φιλικές» με το φως

H φωτογραφία βασίζεται στο φως. Όσο καλύτερα ανταποκρίνεται η μηχανή σου στον χειρισμό του, τόσο καλύτερη είναι. Και οι DSLR με τους φακούς τους, είναι εξαιρετικές σε αυτόν τον τομέα.  Αποτέλεσμα είναι λιγότερες “κουνημένες” φωτογραφίες.

[+] – Ελέγχεις καλύτερα το τελικό αποτέλεσμα

Aπό κατασκευής τους, προσφέρουν πολύ περισσότερες τεχνικές δυνατότητες στον χρήστη. Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις μια μεγάλη σειρά ρυθμίσεων σε σχέση με το φωτισμό, το ζουμ κτλ. και γενικά ελέγχεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα πληθώρας χειροκίνητων (manual) ρυθμίσεων, κάτι που στις περισσότερες compact δεν υπάρχει ως δυνατότητα.

[+] – Ποιότητα εικόνας σε «φτωχές» φωτιστικές συνθήκες

Οι DSLR χρησιμοποιούν μεγαλύτερους αισθητήρες από αυτούς των compact, ακόμη και για τον ίδιο αριθμό megapixel, κάτι που αποδεικνύει ότι ο αριθμός των τελευταίων δεν είναι ο αποκλειστικός λόγος για να διαλέξεις μια μηχανή.

[+] – Πιο «επαγγελματικό» περιβάλλον για το χρήστη

Επειδή έχουν εξελιχθεί για τους επαγγελματίες του είδους, προσφέρουν στον ιδιοκτήτη τους μια σειρά ιδιαίτερα χρήσιμων δυνατοτήτων. Δηλαδή, όπως θα έχετε δει στην «πλάτη» τέτοιων μηχανών, υπάρχουν μια σειρά από κουμπιά και διακόπτες, οι οποίες σου προσφέρουν άμεση πρόσβαση στη ρύθμιση της ταχύτητας π.χ., ενώ σε μία compact μηχανή θα έπρεπε υποχρεωτικά να μπεις στο κεντρικό μενού και να αναζητήσεις αυτήν την ρύθμιση (αν υπάρχει βεβαίως).

[+] – Μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης των δυνατοτήτων τους, με χρήση διαφορετικών φακών

Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους, καθώς η μεγάλη ποικιλία εναλλάξιμων ποιοτικών φακών, καλύπτουν πραγματικά κάθε πιθανή χρήση.

[justified_image_grid exclude=1103]

Οι κατηγορίες των DSLR

     | Βασικά μοντέλα τύπου «entry level»

Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 300 € περίπου και κυμαίνονται μέχρι τα 500 – 600 €. Αποτελούν μια επιλογή, η οποία μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών. Τα βασικά αυτά μοντέλα έχουν πλέον εξαιρετικές δυνατότητες και με τους κατάλληλους φακούς, μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε πιο απαιτητικές προκλήσεις.

     | Μεσαίου επιπέδου – ημιεπαγγελματικές

Είναι οι φωτογραφικές μηχανές που μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν τόσο για προσωπική όσο και για επαγγελματική χρήση, με περιορισμούς  που θέτουν οι αποστολές που τους ανατίθενται. Μια πραγματικά μικρή επένδυση για τους φίλους της φωτογραφίας.

     | Επαγγελματικές μηχανές

Το όνειρο του κάθε φωτογράφου. Διαθέτουν ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η φωτογραφική τεχνολογία. Ωστόσο, ένας μέσος χρήστης πραγματικά δεν έχει ανάγκη τις ιδιαίτερες δυνατότητές τους, καθώς πιθανότατα δεν θα τις αξιοποιήσει πλήρως ποτέ. Για τον επαγγελματία είναι το κατάλληλο «εργαλείο» δουλειάς.

Τι να προσέξεις κατά την αγορά

Στις DSLR μπορείς να αγοράσεις μόνο το «σώμα», δηλαδή τη μηχανή χωρίς φακό ή να επιλέξεις μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες προσφορές – «πακέτο», που κυκλοφορούν στην αγορά. Σε περίπτωση που έχεις ήδη φακούς από άλλη μηχανή (και οι οποίοι ταιριάζουν στη νέα σου μηχανή), μπορείς να επιλέξεις την αγορά μόνο του «σώματος». Διαφορετικά, η λύση της αγοράς μιας μηχανής με έναν ή και δύο φακούς, είναι αυτό που σου προτείνουμε.

Μια τέτοιου τύπου μηχανή με τους κατάλληλους φακούς, μπορεί πραγματικά να «απογειώσει» και τις δικές σου ικανότητες ως φωτογράφου.

Τα χρήσιμα αξεσουάρ

Υπάρχουν πραγματικά αμέτρητα αξεσουάρ για μια μηχανή DSLR. Εμείς σε πρώτη φάση θα σου προτείνουμε τρία από τα πιο χρήσιμα:

[1]Τσάντα αποθήκευσης και μεταφοράς

Προστατεύει τον ευαίσθητο εξοπλισμό σου ενώ χρησιμεύει για την άνετη μεταφορά της στο ταξίδι, στη δουλειά κτλ. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα με τη χρήση για την οποία την προορίζεις ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για την τοποθέτηση των φακών και των υπόλοιπων περιφερειακών της.

[2]Τρίποδας

Θα σε βοηθήσει να τραβήξεις φωτογραφίες και βίντεο με άνεση και σταθερότητα. Ειδικά για τις νυχτερινές λήψεις είναι απαραίτητος.

[3]Κάρτες μνήμης

Από τα πιο βασικά αξεσουάρ για το νέο σας απόκτημα, που θα επεκτείνει την δυνατότητα σας να τραβήξετε όσες φωτογραφίες πραγματικά θέλετε. Η πρόταση μας σε αυτό είναι η επιλογή που θα κάνετε να είναι κλάσης 10 (κλάση είναι ένα χαρακτηριστικό όπου έχουν οι κάρτες μνήμες και δείχνει πόσο γρήγορες είναι) και να έχει όσα GΒ χωρητικότητα πιστεύετε πως θα καλύψουν τις ανάγκες σας.