Σίγουρα τα τελευταία χρόνια έχεις ακούσει τον όρο drones! Το θέμα είναι τι πραγματικά ξέρεις γι’ αυτά;
Αν ήσουν, κι εξακολουθείς να είσαι ακόμη λάτρης των τηλεκατευθυνόμενων, τότε τα drones είναι το νέο best thing της κατηγορίας!

Για σένα που έχεις πάθος με αυτού του είδους το gaming, τα drones σίγουρα θα αποτελέσουν μια ευχάριστη έκπληξη για σένα που είσαι γκατζετάκιας gamer! Ο καιρός άλλωστε είναι πλέον ιδανικός για να πάρεις το drone σου και να κάνεις τις εναέριες διαδρομές σου! Γιατί το παιχνίδι δεν έχει ηλικία, πόσο μάλλον το παιχνίδι με τηλεκατευθυνόμενα που είναι από τα πιο «ενήλικα» παιχνίδια για τους fans της ταχύτητας και των εναέριας περιπέτειας!

Τι είναι:

Πρόκειται για μη επανδρωμένες και μικρού -σχετικά- μεγέθους (για την ακρίβεια σε μέγεθος περίπου ίσο με ένα κουτί παπουτσιών) ιπτάμενες μηχανές, ή αλλιώς εναέρια οχήματα μικρής κλίμακας, ή ακόμη πιο απλά, για ελικοπτεράκια. Τα Drones είναι τα Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) δηλαδή, στα ελληνικά, τα «Μη Επανδρωμένα Ιπτάμενα Οχήματα» (ΜΕΙΟ). Τα είδη των μη επανδρωμένων μηχανών χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: αυτή με τα σταθερά φτερά, όπως τα αεροπλάνα, και εκείνη με τους έλικες, όπως τα ελικόπτερα.

Πώς δουλεύουν:

Χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία Bluetooth, πράγμα που τους επιτρέπει να συνδέονται με εμβέλεια 20 μέτρων, χωρίς περιορισμούς. Σου δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσεις το χώρο ευέλικτα κι αναπτύσσοντας μεγάλες ταχύτητες. Μπορείς μάλιστα, χρησιμοποιώντας απλά την αφή των δαχτύλων σου, να κάνεις flips, loops, περιστροφές και όποιο άλλο κόλπο θες. Οι έλικες ενεργοποιούνται αυτόματα με το που τα αφήσεις να πέσουν στο έδαφος, και μόλις τα πιάσεις, τα led φωτάκια γίνονται κόκκινα για να μπορείς με ασφάλεια να τα ξαναπάρεις στα χέρια σου! Διαθέτουν αισθητήρες, οι οποίοι κάνουν τον χειρισμό τους απλό, εύκολο και σταθερό. Συνήθως, μάλιστα, διαθέτουν και ενσωματωμένη κάμερα, η οποία χρησιμεύει στην καταγραφή της διαδρομής. Τα περισσότερα drones διαθέτουν ενσωματωμένη κάποια κατάλληλη εφαρμογή, ώστε να μπορεί ο χρήστης να προγραμματίσει μια σειρά από κινήσεις και κόλπα, ώστε στη συνέχεια να τα δει να πραγματοποιούνται με τη βέλτιστη ακρίβεια. Στην περίπτωση που διαθέτουν κάμερα, έχουν και τη δυνατότητα φωτογράφισης της γης από ψηλά, αλλά και της μεταφοράς αντικειμένων, μικρού βάρους, με ασφάλεια. Κάποια drones, διαθέτουν και τη λειτουργία “Return Home”, η οποία αν επιλεχθεί από το χρήστη, τότε το drone του πρόκειται να επιστρέψει στην αρχική του τοποθεσία, όταν το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται είναι μεγαλύτερο από 10 μέτρα. Στην περίπτωση που το υψόμετρο είναι μικρότερο των 10 μέτρων, τότε το drone θα ανέβει ψηλότερα από αυτό, θα σταθεροποιηθεί και θα συνεχίσει την πορεία του για να επιστρέψει στον κάτοχό του. Μόλις φτάσει στο αρχικό σημείο εκκίνησης του θα σταματήσει και θα ίπταται στα 2 περίπου μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Άλλες χρήσεις τους:

Μπορεί εσένα τα drones να σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον σε καθαρά επίπεδο gaming, αλλά καλό είναι να ξέρεις ότι αποτελούν επίσης, ήδη, ένα εξαιρετικά χρήσιμο gadget για διάφορους άλλους σκοπούς. Συγκεκριμένα, έχοντας ενσωματωμένη κάμερα και GPS χρησιμοποιούνται, επί παραδείγματι για τη μεταφορά φαρμάκων σε δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα σημεία, στα οποία έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν γρήγορα και με ασφάλεια. Συνήθως έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου της τάξης των 2 κιλών, και διαθέτουν αυτονομία μεταξύ ανεφοδιασμών που πλέον ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα. Αποτελούν ουσιαστικά μια οικονομική, το κόστος π.χ. για τη μεταφορά ενός πακέτου σε απόσταση των 10 χιλιομέτρων δεν υπερβαίνει τα 0,20 ευρώ, και ταυτόχρονα οικολογική, μιας και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είναι σχεδόν μηδενικό, μέθοδο διακίνησης αγαθών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης τόσο για ερευνητικούς όσο και για ερασιτεχνικούς σκοπούς. Ασφαλώς, δεν χρησιμοποιούνται πάντα για σκοπούς με θετικό χαρακτήρα, μιας κι έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο από δημοσιογράφους, για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των διασήμων μέσω της λήψης φωτογραφιών, αλλά και πολεμικούς/ αναγνωριστικούς/ κατασκοπευτικούς στρατιωτικούς σκοπούς, μιας και δεν υπάρχει μέχρις στιγμής νομοθεσία που να περιορίζει και να συγκεκριμενοποιεί τη χρήση τους.