Πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια από το προηγούμενο πρότυπο DisplayPort 1.4, έτσι λοιπόν ήταν απλά θέμα χρόνου για το πότε θα βλέπαμε τη νέα βελτιωμένη έκδοση. Η αναμονή τελείωσε και το DisplayPort 2.0 είναι πλέον εδώ.

Το DisplayPort 2.0 προσφέρει σχεδόν το τριπλάσιο bandwidth σε σύγκριση με το DisplayPort 1.4 έως και 77.4Gbps. Η παλαιότερη έκδοση μπορούσε να προσφέρει έως και 25.92Gbps. Και για μία μόνο σύνδεση, τα δεδομένα που επεξεργάζεται, είναι εντυπωσιακά στον αριθμό τους. Χάρη στο υψηλότερο bandwidth, το DisplayPort 2.0 θα μπορεί να υποστηρίξει πολύ υψηλότερες αναλύσεις έως και 16K (15.360 x 8.460 pixels) στα 60Hz.

Αν και είναι μάλλον απίθανό κάποιος να εκμεταλλευτεί τη σήμερον ημέρα την ανάλυση 16K, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα που φέρνει η ανανεωμένη και βελτιωμένη έκδοση DP.

Διάβασε επίσης: Η Oppo κρύβει την selfie κάμερα κάτω από την οθόνη

Πλέον θα μπορείς να συνδέσεις έως και τρεις 4K τηλεοράσεις ή οθόνης στα 90Hz. Και εάν οι τρεις οθόνες είναι ένα υπερβολικό setup για εσένα, θα μπορείς να συνδέσεις δύο 8K τηλεοράσεις στα 120Hz. Το Virtual Reality θα αναβαθμιστεί επίσης αφού θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις δύο 4K οθόνες στα 144Hz, φέρνοντας για πρώτη φορά σε παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, την ανάλυση Ultra HD.

DisplayPort 2.0

Τα πρώτα προϊόντα που θα υποστηρίζουν το DisplayPort 2.0 αναμένονται να κυκλοφορήσουν τέλος του 2020. Παρ’ όλα αυτά τα καλά νέα είναι ότι θα υποστηρίζει και τα παλαιότερα πρότυπα. Με την ανάλυση Ultra HD να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, με σχεδόν όλες τις streaming υπηρεσίες να υποστηρίζουν UHD αναπαραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, το επόμενο λογικό βήμα θα ήταν το 8K. Και το DisplayPort είναι ήδη προετοιμασμένο για αυτό.

Θα περάσουν αρκετά χρόνια αν όχι μία δεκαετία προτού δούμε τις πρώτες τηλεοράσεις 16K μαζικά διαθέσιμες στην αγορά, οπότε η 4K τηλεόραση ή οθόνη που μόλις αγόρασες, έχει πολλά χρόνια αναπαραγωγής μπροστά της.

Το πιθανότερο είναι η ανάλυση 16K να κάνει τις πρώτες εμφανίσεις του σε επαγγελματικές οθόνες, προτού έρθουν στο σαλόνι σου. Πάντως, όταν γίνει αυτό, τουλάχιστον θα υπάρχει μία θύρα και ένα καλώδιο τα οποία θα την υποστηρίζουν απόλυτα.