Τα μοντέλα πολλά, η εξέλιξή τους γρήγορη, το budget σου συγκεκριμένο;
Η επιλογή της νέας σου φωτογραφικής μηχανής πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο και κυρίως να καλύπτει τις ανάγκες σου

 

Η χρήση τους είναι διαφορετική για τον καθένα μας, αλλά ο σκοπός ο ίδιος: να αποτυπώσεις τη στιγμή. Για κάθε χρήση υπάρχει και ο ανάλογος φωτογραφικός εξοπλισμός, με κόστος και δυνατότητες που ποικίλουν.

Ιδανικές για να τραβήξεις φωτογραφίες στα γενέθλια του παιδιού σου, σε ένα πάρτι ή για μικρής διάρκειας video είναι για παράδειγμα οι απλές, λεγόμενες και compact ψηφιακές μηχανές. Είναι πιο εύκολες σε χρήση, μικρότερες σε μέγεθος αλλά και πιο φθηνές από πλευράς κόστους, οι οποίες απευθύνονται σε όσους θέλουν κάτι καλύτερο από αυτά που προσφέρει η κάμερα ενός κινητού. Η λογική τους έγκειται εξάλλου στο γεγονός ότι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν όλοι, αφού χρειάζεται μόνο να «σημαδέψεις» το θέμα σου και να πατήσεις …το κουμπί. Οι στάνταρ ρυθμίσεις τους σε βοηθούν να βγάλεις μια σωστά φωτισμένη φωτογραφία, διαθέτουν λειτουργία μεγέθυνσης (zoom)  ενώ η αρκετά υψηλή ανάλυση που διαθέτουν (8,9, 10 megapixel και παραπάνω) υπόσχονται ένα καλό ποιοτικό αποτέλεσμα. Ένα σκαλοπάτι παραπάνω ποιοτικά στέκονται οι λίγο ακριβότερες αλλά παρόμοιας φιλοσοφίας ψηφιακές μικρού μεγέθους με μεγαλύτερο zoom, οι οποίες πέρα από το γεγονός ότι μπορείς να φέρεις ακόμη πιο…κοντά το αντικείμενο της φωτογραφίας σου, διαθέτουν και ευρύτερο εύρος ρυθμίσεων εκτός από τις στάνταρ (αυτόματες). Καλύτερες όταν θέλεις να τραβήξεις τα παιδιά σου που τρέχουν στην αυλή ή το σκύλο σου στο πάρκο.

 

Αν ωστόσο οι απαιτήσεις σου σε ποιότητα και ρυθμίσεις είναι ανεβασμένες αλλά δεν θέλεις να μπλέξεις με αλλαγές φακών και μεγάλα κόστη, οι mirrorless cameras είναι για ‘σένα: σου δίνουν  τη δυνατότητα να απαθανατίζεις εικόνες με απίστευτη λεπτομέρεια και χρώματα στις διακοπές σου αλλά και στις σύντομες αποδράσεις σου στην επαρχία, όπου θέλεις να φωτογραφίσεις την απαράμιλλη ελληνική φύση και τους ανθρώπους της. Οι ρυθμίσεις τους θεωρούνται εφάμιλλες φωτογραφικών μηχανών επαγγελματικού τύπου ενώ ο φακός τους (δεν αλλάζει, δεν τοποθετείται άλλος πιο «μεγάλος» φακός), είναι συνήθως εξαιρετικών προδιαγραφών και με πολύ μεγάλο zoom. Tσέκαρε μερικά μοντέλα αυτής της κατηγορίας εδώ.

 

DSLR: οι μηχανές των πιο «προχωρημένων»

Με τις επιλογές που υπάρχουν σήμερα, δεν χρειάζεται να έχεις το δικό σου στούντιο για να βγάλεις ποιοτικές φωτογραφίες, αρκεί απλά ο κατάλληλος εξοπλισμός!

Είναι φωτογραφικές μηχανές που θα πάρει κάποιος που θέλει να μπει πιο «βαθιά» στον κόσμο της εικόνας ή θέλει να κάνει το χόμπι του με υψηλής ποιότητας αποτελέσματα. Διακρίνονται για την «ταχύτητά» του μηχανισμού τους αλλά και την «φωτεινότητα» των φακών της, δύο στοιχεία δηλαδή που σου επιτρέπουν να έχεις άριστα αποτελέσματα τραβώντας αντικείμενα ή ανθρώπους που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, έναν αγώνα μοτοσικλέτας για παράδειγμα. Η πληθώρα ρυθμίσεων για κάθε ανάγκη (π.χ. φωτογράφιση σε κλειστό χώρο, με συννεφιά, τη νύχτα κτλ.) αλλά και η δυνατότητα αγοράς και αλλαγής φακών με άλλα χαρακτηριστικά (με μεγαλύτερο zoom, ακόμη πιο «γρήγορους» κλπ.) είναι τα βασικά τους πλεονεκτήματα.

 

Oι μηχανές των «ειδικών αποστολών»

Επειδή υπάρχουν και συνθήκες που απλά …δεν μπορείς να κρατάς στα χέρια σου τη φωτογραφική σου μηχανή, η λύση δίνεται από έναν ειδικό τύπο ψηφιακής video camera. Οι  Action Cameras είναι ψηφιακές μηχανές, που τραβούν υψηλής ποιότητα video και μπορούν να στηριχτούν πάνω στον ίδιο το χρήστη, π.χ. στο κράνος ή στο όχημά του. Με δυο λόγια δηλαδή, σου δίνουν τη λύση για να αποθανατίσεις τη βόλτα  με το ποδήλατο στο βουνό, το ταξίδι με τη μηχανή, την πτήση με ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς ή ακόμη και  την κατάδυση στα 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.  Το video αποθηκεύεται στη μνήμη τους ώστε να μπορείς αργότερα να τις προβάλλεις στην τηλεόρασή ή να τις μοιραστεις μέσω των social media με τους φίλους σου.