Η διάσωση ανθρώπων στα πιο δύσβατα σημεία ήταν πάντα πρόβλημα, με το Hyundai Elevate όμως, οι διασώστες πλέον μπορούν να πάνε σε μέρη που δεν μπορούσαν με άλλα αυτοκίνητα.

Στην έκθεση CES 2019, η Hyundai παρουσίασε ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο το οποίο θα κάνει πιο εύκολη τη διάσωση ανθρώπων ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία των βουνών. Θα μπορούσε να φτάσει ακόμη πιο κοντά από κάθε άλλο αυτοκίνητο, σε ανθρώπους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Το Hyundai Elevate πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που μπορεί να περπατήσει και το οποίο διαθέτει ειδικούς βραχίονες – πόδια, ώστε να περάσει εύκολα πάνω από πλημμύρες, φωτιές ή και κατεστραμμένα από σεισμούς εδάφη.

Το Elevate συνδυάζει τεχνολογίες από ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και ρομπότ παρόμοια με αυτά που είχε παρουσιάσει η Boston Dynamics (ρομπότ κυρίως για στρατιωτικές χρήσεις και τα οποία περπατούσαν). Κάθε βραχίονας –πόδι του Elevate διαθέτει και μία ρόδα, ώστε αφού περάσει από το δύσκολο σημείο, να μπορείς να το οδηγήσεις κανονικά, προς τον τελικό προορισμό σου.

Μία τεράστια ακρίδα εντός και εκτός δρόμου

Όταν το αυτοκίνητο είναι σε λειτουργία Drive, οι βραχίονες – πόδια, απενεργοποιούνται ώστε να εξοικονομεί ενέργεια. Ωστόσο όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν, μπορεί να υπερπηδήσει τα δύσκολα εμπόδια, σαν ένα ερπετό, με βήματα των περίπου 3 μέτρων. Κάτι που φυσικά δεν θα μπορούσες να κάνεις με οποιοδήποτε 4×4 όχημα σήμερα.

“Όταν χτυπήσει ένα τσουνάμι ή ένας σεισμός, τα τωρινά οχήματα διάσωσης μπορούν να μεταφέρουν τα σωστικά συνεργεία στην αρχή των συντριμμιών. Την υπόλοιπη διαδρομή θα πρέπει να την κάνουν με τα πόδια. Το Hyundai Elevate μπορεί να σε πάει απευθείας εκεί που βρίσκονται άνθρωποι και οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια, πάνω από τα συντρίμμια και τους κατεστραμμένους δρόμους.”

Δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ρομποτικού τμήματος οχημάτων της Hyundai, John Suh

Δεν είναι όμως μόνο για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Το Elevate μπορεί να οδηγήσει και αυτόνομα και θα μπορούσε να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων ΑΜΕΑ που κινούνται με καροτσάκι, αφού θα τους μετέφερε απευθείας στην εξώπορτα.

Αν και το Elevate δεν θα γίνει σύντομα διαθέσιμο στα σωστικά συνεργεία, η Hyundai εργάζεται πάνω σε αυτό το πρωτότυπο τα τελευταία 3 χρόνια. Πράγμα που δείχνει πως έχει πάρει στα σοβαρά το συγκεκριμένο μοντέλο.

Ο David Byron της Sundberg-Ferar, εταιρεία με την οποία συνεργάστηκε η Hyundai για το Elevate, ανέφερε επίσης πως αυτό είναι το μέλλον των αυτοκινήτων. Οχήματα όχι απλώς που μπορούν να σε μεταφέρουν από το ένα σημείο στο άλλο, αλλά να μπορούν να επέμβουν και να σώσουν τους τραυματισμένους επιβάτες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα από την έκθεση CES 2019.