Ισορροπία γνωρίζεις, άλλωστε σχεδόν όλοι έχουμε κάνει ποδήλατο. Βέβαια το ποδήλατο ζυγίζει ελάχιστα μπροστά σε μία μηχανή, οπότε και το πρόβλημα της ισορροπίας, ειδικά σε μικρές ταχύτητες, είναι μεγαλύτερο. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Αφήνεις τη μηχανή της Honda, να σε πάει… μόνη της.

Στην έκθεση της CES 2017 είναι ο χώρος που βλέπουμε κάθε χρόνο τις περισσότερες καινοτομίες αλλά και τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν την εκάστοτε χρονιά. Η Honda είχε μία τέτοια ιδέα και μας παρουσίασε τη μηχανή που αψηφά τη βαρύτητα χάρη στην τεχνολογία Ride Assist. Και δεν θα σε βοηθήσει μόνο όταν είσαι καθισμένος αλλά και όταν δεν είσαι καν επάνω στη μηχανή. Για παράδειγμα όταν θέλεις την παρκάρεις μέσα σε μία στενή αυλή.

Σε πάει από μόνη της

Η Honda για να επιτύχει το παραπάνω αποτέλεσμα, δεν χρησιμοποίησε γυροσκόπια που πιθανότητα θα πρόσθεταν βάρος στην κατασκευή αλλά δανείστηκε στοιχεία από την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ένα δικό της παιδί. Το ρομπότ Honda Asimo.

Όταν η μηχανή κινείται με μικρές ταχύτητες, περίπου στα 5km/h ή ακόμη και όταν είναι εντελώς ακίνητη, η λειτουργία Balance ενεργοποιείται αυτόματα και το τιμόνι ξεκινά να στρίβει μόνο του, αριστερά και δεξιά. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, η μηχανή να μπορεί να σταθεροποιηθεί στις 2 ρόδες, χωρίς καμία προσπάθεια από εσένα. Επίσης, η εμπρόσθια ρόδα εκτείνεται λίγο περισσότερο από τα πιρούνια και τη βασική κατασκευή, ώστε να έχεις μεγαλύτερη σταθερότητα.

Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το πότε θα επιλέξει η Honda να λανσάρει την τεχνολογία Ride Assist, αν μη τι άλλο, πρόκειται για μία επαναστατική αλλαγή στον τρόπο οδήγησης. Σκέψου πόσες φορές περιμένεις σε κόκκινο φανάρι με τα πόδια στο πλάι.