Η τελευταία καινοτομία της Intel ονομάζεται Intel Compute Card και σου δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσεις έξυπνες συσκευές όπως ψυγεία, τηλεοράσεις κ.α. Σε μέγεθος περίπου μίας πιστωτικής κάρτας, το Intel Compute Card θέλει να φέρει τη δυνατότητα αναβάθμισης ακόμη και σε συσκευές όπου έως τώρα, θα ήταν αδύνατο. Παρόμοιες υλοποιήσεις έχουμε συναντήσει και πάλι στο παρελθόν με πρόσφατο παράδειγμα το Project ARA, στο οποίο θα μπορούσες να αναβαθμίσεις το smartphone σε όποιο από τα χαρακτηριστικά σε ενδιέφερε περισσότερο, για παράδειγμα μία καλύτερη κάμερα.

Η Intel Compute Card, η οποία παρουσιάστηκε στα πλαίσια της CES 2017, ενσωματώνει σχεδόν όλα τα στοιχεία ενός ολοκληρωμένου υπολογιστικού συστήματος. Εξοπλισμένο με ειδικό chip επεξεργαστή, μνήμη, αποθηκευτικό χώρο αλλά και ασύρματη συνδεσιμότητα. Αν και δεν γνωρίζουμε τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά, κατά πάσα πιθανότητα ο επεξεργαστής θα είναι της τελευταίας αρχιτεκτονικής Kaby Lake.

Πως θα λειτουργεί η Intel Compute Card;

Οι συσκευές που θα την υποστηρίζουν θα έχουν κατασκευαστεί γύρω από αυτή, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να προσθέσει λειτουργίες που προηγουμένως δεν υπήρχαν. Με λίγα λόγια, θα μπορείς να αγοράσεις ένα έξυπνο ψυγείο και μέσω της συγκεκριμένης θύρας, να προσθέσεις όποιες από τις λειτουργίες επιθυμείς από τα ακριβότερα μοντέλα της ίδιας ή άλλης σειράς.

Φυσικά αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τις περισσότερες συσκευές στο σπίτι, αφού πλέον η πλειοψηφία αυτών υποστηρίζουν κάποιου είδους έξυπνων εφαρμογών. Βέβαια θα θυμάται κανείς και κάποιες αντίστοιχες υλοποιήσεις, στις οποίες μπορούσες να αναβαθμίσεις την τηλεόρασή σου, αλλά η Intel «πατάει» στο γεγονός ότι η Intel Compute Card θα είναι universal, θα λειτουργεί δηλαδή με περισσότερους κατασκευαστές, ανεξάρτητα το μοντέλο που θα έχεις αγοράσει.

Ήδη η Intel έχει αρχίσει να συνεργάζεται με κατασκευαστές όπως Dell, HP, Lenovo, Sharp, InFocus αλλά και αρκετούς άλλους για να βάλει τα πλάνα της έξυπνης κάρτας στο δρόμο της παραγωγής. Η πρώτη Intel Compute Card αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα του έτους που διανύουμε, χωρίς βέβαια να έχει γίνει γνωστή η τιμής της όπως επίσης οι εκδόσεις και οι υποστηριζόμενες συσκευές.