Σιγά σιγά θα πρέπει να μπαίνουμε σε ρυθμούς 8K. Ήδη πολλοί κατασκευαστές ασχολούνται ζεστά με το θέμα και ας μην κρυβόμαστε είναι η άμεση αναβάθμιση του 4K. Αυτά έρχεται να μας υπενθυμίσει η ανακοίνωση του HDMI 2.1, το οποίο θα υποστηρίζει εικόνα 8K στα 60Hz, δυναμικό HDR όπως φυσικά και 8K streaming.

Η έκδοση HDMI 2.1 ουσιαστικά θα γίνει το νέο επόμενο standard όσο αφορά τις θύρες και καλώδια των τηλεοράσεων, στις κονσόλες, blu-ray players και γενικότερα όποια συσκευή το υποστηρίζει. Ως γνωστόν, το HDMI είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά HD εικόνας και ήχου, κυρίως από εξωτερικές πηγές προς την τηλεόραση. Σημαντικό εξίσου για την έκδοση 2.1 θα είναι η δυνατότητα αναπαραγωγής 4K στα 120Hz. Όσο αφορά τις ταχύτητες μεταφοράς, αυτές θα είναι της τάξεως των 48Gbps ώστε το σήμα 8K να μεταφέρεται χωρίς καθυστερήσεις.

Τι γίνεται με τις παλαιότερες συσκευές;

Το νέο αυτό καλώδιο, θα είναι συμβατό με όλες τις προηγούμενες θύρες και κατ’ επέκταση με τις συσκευές σου. Ότι ακριβώς ίσχυε και με τις προηγούμενες εκδόσεις, ώστε η μετάβαση να γίνει πιο εύκολα και ομαλά.

Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε την τεχνολογία Δυναμικό HDR, κατά πάσα πιθανότητα το καλώδιο θα μπορεί να «πει» στην τηλεόραση τα χρώματα, την αντίθεση και φωτεινότητα που θα χρησιμοποιήσει για το τέλειο οπτικό αποτέλεσμα.

Επίσης, καλά τα νέα είναι και για τους gamers αφού το HDMI 2.1 φέρνει και τη λειτουργία Game VRR, η οποία φέρνει καλύτερους ρυθμούς ανανέωσης ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ των κινήσεων στο gamepad και στην τελική απεικόνισή τους στην τηλεόραση.

Αυτό που απομένει είναι να δούμε τις νέες τηλεοράσεις 8K, διαθέσιμα streaming 8K, παιχνίδια 8K και φυσικά 8K τηλεοπτικά προγράμματα. Μάλλον, θα αργήσουμε λίγο.