Κάθε χρόνο τον Ιανουάριο, μικρά και μεγάλα ονόματα στον χώρο της τεχνολογίας παρουσιάζουν τα νέα τους προϊόντα στη CES, τη μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών που θα λάβει χώρα από τις 6 έως τις 9 Ιανουαρίου.

Σε ότι αφορά την κατηγορία των κινητών τηλεφώνων, δεν αναμένεται να δούμε πολλά νέα μοντέλα, καθώς συνήθως οι εταιρείες τα παρουσιάζουν στην έκθεση Mobile World Congress ή σε δικά τους ξεχωριστά events. Ωστόσο, αναμένονται να κάνουν την εμφάνισή τους ορισμένες mid-range συσκευές όπως το Galaxy A9 της Samsung αλλά και το Mate 8 της Huawei.

Ακόμη, η HTC ενδέχεται να μας παρουσιάσει μια νέα πλατφόρμα υγείας, καθώς και να μας ενημερώσει περαιτέρω αναφορικά με το Vive, το headset εικονικής πραγματικότητας που ετοιμάζει μαζί με τη Valve και του οποίου η κυκλοφορία έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Απρίλιο.

Δεδομένης της επιτυχίας τους το 2015, στη CES 2016 περιμένουμε να δούμε και αρκετά νέα wearables να κάνουν την εμφάνισή τους και μάλιστα, όχι μόνο wearables που προορίζονται για τον καρπό αλλά ακόμα και να κάνουμε έξυπνα τα ρούχα μας.

Το έξυπνο σπίτι βρίσκεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς κατηγορίες τα τελευταία χρόνια στη CES

Όπως κάθε χρόνο, και φέτος περιμένουμε να συναντήσουμε πολλές νέες τηλεοράσεις από εταιρείες όπως η LG, η Samsung, η Sony και η Sharp. Φυσικά η αφρόκρεμα από αυτές θα διαθέτουν ανάλυση 4K και θα είναι κυρτές, ενώ παράλληλα ενδέχεται να παρουσιαστούν και νέες τεχνολογίες που υιοθετεί η κάθε εταιρεία για τις τηλεοράσεις της, οι οποίες, μεταξύ άλλων, βελτιώνουν την ευκρίνεια της εικόνας. Επιπλέον, μπορεί να καθυστερεί ακόμη η ευρεία κυκλοφορία τους για το καταναλωτικό κοινό, εντούτοις από τη φετινή CES δεν θα λείπουν και οι τηλεοράσεις ανάλυσης 8K.

Κρίνοντας από το τελευταίο διάστημα, πολλές από τις προαναφερθείσες εταιρείες που προσφέρουν τηλεοράσεις, αναμένονται να παρουσιάσουν και συστήματα ήχου που βελτιώνουν την εμπειρία παρακολούθησης σειρών και ταινιών στο σπίτι.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους ομιλητές στη CES θα είναι ο Reed Hastings, CEO του Netflix, ο οποίος σίγουρα θα αναφερθεί σε νέες σειρές που έρχονται.

Από τη φετινή CES δεν θα απουσιάζουν και τα ρομπότ.

Το έξυπνο σπίτι βρίσκεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς κατηγορίες τα τελευταία χρόνια στη CES και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση αφού ειδικά φέτος περιμένουμε ακόμα περισσότερες προτάσεις, πολλές από τις οποίες προέρχονται από μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας.

Επίσης, με βάση την περσινή CES, η φετινή σίγουρα θα κατακλύζεται από νέα drones διαφόρων εταιρειών, τα οποία θα ποικίλλουν ως προς το μέγεθος και θα προσφέρουν νέες δυνατότητες. Πρωταγωνιστές στα drones θα είναι πιθανότατα εταιρείες όπως η DJI και η Parrot.

Από τη φετινή CES δεν θα απουσιάζουν και τα ρομπότ, εφόσον περιμένουμε να δούμε ρομπότ που αναλαμβάνουν δουλειές του σπιτιού (λόγου χάρη το σκούπισμα), παιχνίδια-ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη για παιδιά, καθώς και ρομπότ-κατοικίδια.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στο Internet of Things

Φυσικά, όπως κάθε χρόνο, πολλές εταιρείες αυτοκινήτων θα παρουσιάσουν καινούρια μοντέλα και concepts στη CES 2016, τα οποία θα είναι ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μερικά από τα οποία θα είναι και αυτο-οδηγούμενα. Συγκεκριμένα, περιμένουμε την παρουσίαση του concept car της Faraday Future, ένα concept ηλεκτρικού οχήματος από τη Volkswagen, καθώς και το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας υπό το πρίσμα της Ford, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει συνεργασία με τη Google.

Στη συνέχεια, μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στο Internet of Things (IoT), εφόσον θα δούμε συσκευές που καθιστούν smart το σπίτι μας. Για την ακρίβεια, περιμένουμε συσκευές που θα αξιοποιούν πλατφόρμες όπως το HomeKit της Apple, το Brillo της Google και το SmartThings της Samsung. Επιπλέον, η Qualcomm θα μιλήσει για την AllSeen alliance, η οποία επιθυμεί να αναπτύξει ένα IoT σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των smart συσκευών.

Ακόμη, ας μην ξεχνάμε και τα PCs, εφόσον θα δούμε αρκετά laptops αν και λογικά όχι τις ναυαρχίδες των εταιρειών, οι οποίες θα παρουσιαστούν αργότερα στο έτος. Φυσικά, δεν θα λείπουν παρουσιάσεις hybrid συσκευών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς αυτή την περίοδο, καθώς συνδυάζουν δυνατότητες laptop και tablet.

Τέλος, οι ανακοινώσεις σχετικά με την εικονική πραγματικότητα ενδέχεται να είναι λίγες, καθώς οι περισσότερες θα πραγματοποιηθούν λογικά στην E3, διότι η εικονική πραγματικότητα είναι άμεσα συνυφασμένη με τον χώρο του gaming.