Black Friday – Η καλύτερη μέρα του χρόνου για αγορές

Κάθε χρόνο, η Black Friday σε προκαλεί να ετοιμάσεις το πορτοφόλι σου, για να κάνεις όλες εκείνες τις αγορές που περίμενες τόσο καιρό αλλά δεν το τολμούσες. Η μέρα με τις καλύτερες προσφορές, που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσες να ανακαλύψεις άλλη περίοδο του έτους, είναι ίσως πολύ δύσκολο να αντισταθείς, αφού οι τιμές των προϊόντων πέφτουν δραματικά και σε προκαλούν να αγοράσεις. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Black Friday; Τι είναι αυτό;

Η Black Friday είναι πάντα μία μέρα μετά την επίσημη γιορτή των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου και σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Ήδη από το 1930 και έπειτα, είχε παρατηρηθεί σημαντική άνοδο στην αγοραστική κίνηση ενώ έχει γίνει πλέον συχνό φαινόμενο, να συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι από νωρίς το πρωί, περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες, ώστε να μπουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να προλάβουν τις προσφορές.

Σχεδόν όλα τα καταστήματα της αγοράς έχουν προσφορές και ενδιαφέροντα προϊόντα και αρκετοί καταστηματάρχες είναι αυτοί που αρχίζουν τις προσφορές ακόμη και νωρίτερα, από την Τετάρτη. Αν και δεν πρόκειται για επίσημη αργία, αρκετές υπηρεσίες αλλά και σχολεία είναι κλειστά τόσο κατά τη διάρκεια της γιορτής των Ευχαριστιών, όσο και στην Black Friday, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα τετραήμερο αγορών με φρενήρης ρυθμούς.

Black Friday

Από το 2005 και έπειτα, πρόκειται για την ημέρα με τον μεγαλύτερο ετήσιο τζίρο και τις περισσότερες αγορές, ενώ υπάρχουν έρευνες που υποδεικνύουν πως αυτό συμβαίνει για πολλά περισσότερα χρόνια. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του 2012 όπου οι αγορές έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 52.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και η Black Friday απευθύνεται κυρίως στα φυσικά καταστήματα, είναι αρκετά e-shop τα οποία διατηρούν σημαντικές εκπτώσεις και ελκυστικές προσφορές για όλο το τετραήμερο, από Παρασκευή έως και Δευτέρα. Με τη δυνατότητα να αγοράσεις online σε τιμές Black Friday, καθιστά πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία να βρεις τις προσφορές από την άνεση του υπολογιστή σου, αρκεί να προλάβεις να προσθέσεις τα προϊόντα στο καλάθι σου!

Όμως, για ποιο λόγο ονομάζεται Black Friday;

Από τα πρώτα χρόνια που επισημοποιήθηκε υπήρχε η εντύπωση πως το Black αναφερόταν στα κέρδη της επιχείρησης, τα οποία ανθούσαν εκείνη τη συγκεκριμένη Παρασκευή, λόγω της τεράστιας αύξησης του αγοραστικού κοινού. Το Black είναι έκφραση που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί, όπου όταν μία επιχείρηση έχει έλλειμμα την περιγράφουν ως «κόκκινη» ενώ όταν έχει πλεόνασμα ως «μαύρη».

Παρ όλα αυτά, η ονομασία Black Friday προήλθε από την αυξημένη κίνηση των αυτοκινήτων και των ανθρώπων που έκαναν τη βόλτα τους στους δρόμους, όπως την περιέγραφαν οι αστυνομικοί που ήταν σε υπηρεσία.  Χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην πολιτεία της Φιλαδέλφειας το 1961 και έπειτα σιγά-σιγά καθιερώθηκε. Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε επίσημα στους New York Times ήταν το 1975 ενώ ακόμη και δέκα χρονιά μετά, υπήρχαν αρκετές πολιτείες που δεν γνώριζαν τι ακριβώς είναι η Black Friday.

Καθώς άρχισε να γίνεται γνωστή η μέρα αυτή όλο και περισσότερο, πολλές επιχειρήσεις έβλεπαν πως η Παρασκευή μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών,  απέφερε σημαντικά κέρδη, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν και επίσημα τον όρο Black Friday.

Black Friday

Η ιστορία πολύ πριν την Black Friday

Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, διεξάγονταν πολλές και διάφορες παρελάσεις στους δρόμους με θέμα τον Άγιο Βασίλη αλλά και τη γιορτή των Ευχαριστιών. Οι παρελάσεις συνήθως διοργανώνονταν από τα καταστήματα της περιοχής, ώστε να διαφημίσουν τα προϊόντα τους και σιγά-σιγά έγινε άγραφος κανόνας, ότι κανένα κατάστημα δεν θα έκανε Χριστουγεννιάτικες προσφορές πριν τη συγκεκριμένη παρέλαση.

Αν και ο κόσμος και τα καταστήματα είχαν μάθει ως Ημέρα Έναρξης Προσφορών, την ημέρα μετά τη γιορτή των Ευχαριστών, το 1939 προέκυψε ένα ημερολογιακό πρόβλημα. Η Παρασκευή θα ήταν η 1η Δεκεμβρίου, δίνοντας μόνο 24 στο σύνολο ημέρες για τους καταστηματάρχες, για την εορταστική περίοδο. Έτσι, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Franklin D. Roosevelt, άλλαξε την ημερομηνία της γιορτής των Ευχαριστιών, από την τελευταία Πέμπτη, στην δεύτερη από το τέλος του Νοέμβρη.

Αυτό δημιούργησε νέα προβλήματα στα επόμενα έτη ενώ ήταν πολλοί αυτοί που γιόρταζαν σε διαφορετικές ημερομηνίες τη γιορτή των Ευχαριστιών. Το 1941 το Κογκρέσο έδωσε τη λύση, ορίζοντας την τέταρτη Πέμπτη του Νοέμβρη ως τη μέρα των Ευχαριστιών με την επόμενη να είναι η Black Friday.

Trends που μπορεί να σε ενδιαφέρουν