Η Black Friday είναι η καλύτερη μέρα του χρόνου για να αγοράσεις αυτό που πάντα ήθελες

Η Black Friday είναι η κατάλληλη στιγμή να ετοιμάσεις το πορτοφόλι σου ώστε να αποκτήσεις όλες εκείνες τις συσκευές που επιθυμούσες όλο το χρόνο. Είναι η μέρα με τις καλύτερες προσφορές του έτους, με τις τιμές των προϊόντων να μειώνονται κατά πολύ με αποτέλεσμα να μην μπορείς να αντισταθείς. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Αν δεν θέλεις να καθυστερείς άλλο, πρόλαβε προσφορές που τα ξανασπάνε εδώ.

Τι είναι η Black Friday;

Η επόμενη μέρα έπειτα την επίσημη γιορτή των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ονομάζεται Black Friday. Είναι η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου για το 2017 (δεν είναι πάντα η τελευταία Παρασκευή του μήνα) και σηματοδοτεί την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Το φαινόμενο της Black Friday θα μπορούσαμε να πούμε πως ξεκίνησε σχεδόν 100 χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1930, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν από νωρίς το πρωί, έξω από τα καταστήματα, περιμένοντας υπομονετικά να ανοίξουν οι πόρτες. Ο λόγος; Μα φυσικά για να προλάβουν τις εξαιρετικές προσφορές.

Κατά τη διάρκεια της Black Friday, σχεδόν όλα τα καταστήματα έχουν προσφορές ενώ αρκετοί καταστηματάρχες αρχίζουν τις προσφορές ακόμη και νωρίτερα, από την Τετάρτη. Αν και η Black Friday δεν είναι επίσημη αργία, αρκετές υπηρεσίες αλλά και σχολεία στις ΗΠΑ, παραμένουν κλειστά από τη γιορτή των Ευχαριστιών έως και το τέλος της περιόδου εκπτώσεων. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ουσιαστικά ένα τετραήμερο αγορών με φρενήρης ρυθμούς.

 

Black Friday

Σύμφωνα με έρευνες, η Black Friday από το 2005 και έπειτα, πρόκειται για την ημέρα με τον μεγαλύτερο ετήσιο τζίρο ενώ ένα πρόσφατο παράδειγμα του 2012 φανερώνει αγορές που φτάνουν το αστρονομικό ποσό των 52.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και η Black Friday απευθυνόταν κυρίως σε φυσικά καταστήματα, αρκετά e-shop έχουν σημαντικές εκπτώσεις και ελκυστικές προσφορές για όλο το τετραήμερο, από την Παρασκευή έως και τη Δευτέρα. Με τη δυνατότητα να αγοράσεις online σε τιμές Black Friday, καθιστά πολύ εύκολη τη διαδικασία να βρεις τις προσφορές που σε ενδιαφέρουν από την άνεση του σπιτιού σου, αρκεί να προλάβεις να προσθέσεις τα προϊόντα στο καλάθι σου, πριν αυτά εξαντληθούν.

Για ποιο λόγο ονομάστηκε Black Friday

Ο όρος Black Friday έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετούς λόγους κατά το παρελθόν βέβαια ο επικρατέστερος από αυτούς έχει να κάνει με τα κέρδη των επιχειρήσεων, όπου και ανθούσαν τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ουσιαστικά χρησιμοποιούσαν κόκκινο στυλό όταν σημείωναν στα βιβλία τους τα ελλείμματα και μαύρο όταν είχαν πλεόνασμα. Ως εκ τούτου και λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της Black Friday όλοι χρησιμοποιούσαν το μαύρο στυλό λόγω του αυξημένου τζίρου, η συγκεκριμένη Παρασκευή πήρε αυτό το όνομα.

Βέβαια υπάρχουν και άλλες ερμηνείες όπως αυτή των αστυνομικών και των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι προσπαθούσαν να πάρουν ως άδεια τη συγκεκριμένη ημέρα με αποτέλεσμα να έχουν ένα ολόκληρο τετραήμερο μπροστά τους. Στους δρόμους γινόταν το αδιαχώρητο λόγω των αυτοκινήτων αλλά και των ανθρώπων που έκαναν την βόλτα τους  με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να την περιγράφουν ως Μαύρη Παρασκευή.

Ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην πολιτεία της Φιλαδέλφειας το 1961 ενώ η πρώτη επίσημη αναφορά από τους New York Times συνέβη το 1975. Αξιοσημείωτο βέβαια, ότι αν και χρησιμοποιήθηκε ευρέως ο όρος Black, ακόμη και 10 χρόνια έπειτα υπήρχαν αρκετές πολιτείες που δεν γνώριζαν τι ακριβώς είναι η Black Friday.

Black Friday

Η ιστορία πολύ πριν από την Black Friday

Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, διεξάγονταν πολλές και διάφορες παρελάσεις στους δρόμους με θέμα τον Άγιο Βασίλη αλλά και τη γιορτή των Ευχαριστιών. Οι παρελάσεις συνήθως διοργανώνονταν από τα καταστήματα της περιοχής, ώστε να διαφημίσουν τα προϊόντα τους και σιγά-σιγά έγινε άγραφος κανόνας, ότι κανένα κατάστημα δεν θα έκανε Χριστουγεννιάτικες προσφορές πριν τη συγκεκριμένη παρέλαση.

Αν και ο κόσμος και τα καταστήματα είχαν μάθει ως Ημέρα Έναρξης Προσφορών, την ημέρα μετά τη γιορτή των Ευχαριστών, το 1939 προέκυψε ένα ημερολογιακό πρόβλημα. Η Παρασκευή θα ήταν η 1η Δεκεμβρίου, δίνοντας μόνο 24 στο σύνολο ημέρες για την εορταστική περίοδο. Έτσι, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Franklin D. Roosevelt, άλλαξε την ημερομηνία της γιορτής των Ευχαριστιών, από την τελευταία Πέμπτη, στην δεύτερη από το τέλος του Νοέμβρη.

Αυτό δημιούργησε νέα προβλήματα στα επόμενα έτη ενώ πολλοί ήταν αυτοί που γιόρταζαν την ημέρα των Ευχαριστιών σε διαφορετικές ημερομηνίες. Το 1941 το Κογκρέσο έδωσε τη λύση, ορίζοντας την τέταρτη Πέμπτη του Νοέμβρη ως τη μέρα των Ευχαριστιών με την επόμενη να είναι η Black Friday.

Πρόλαβε τιμές Black Friday