Η σύνδεση στο Internet είναι πολύ απλή υπόθεση, σωστά; Απλά συνδέεις τη συσκευή που έχεις από τον πάροχό σου, με το δίκτυο  τηλεφωνίας του σπιτιού και όλα έτοιμα. Τι γίνεται, όμως, όταν θες να κάνεις update το οικιακό σου δίκτυο;

Χρειάζεσαι καινούργιο modem, router η μήπως access point; Η απάντηση διαφέρει ανάλογα με τη χρήση που το προορίζεις, αλλά, πριν κάνεις την επιλογή σου, πρέπει να ξέρεις τι ακριβώς προσφέρει η καθεμία. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε αυτό τον σύντομο οδηγό, για να ξεκαθαρίσουμε όλες τις πιθανές απορίες σου γύρω από τα δικτυακά προϊόντα.

Modem

Το modem είναι η πιο απλή συσκευή δικτύωσης. Η ονομασία του προέρχεται απότις λέξεις modulation-demodulation, οι οποίες περιγράφουν τη διαδικασία που  πραγματοποιεί (συνδέεται με το τηλεφωνικό δίκτυο και μετατρέπει το αναλογικό σήμα σε ψηφιακό). Για τους περισσότερους το modem ανήκει στο παρελθόν, καθώς υποστηρίζει μία και μόνο σύνδεση στο δίκτυο, για έναν υπολογιστή.


Router

Τι γίνεται, όμως, όταν θες να συνδέσεις πάνω από μία συσκευές στο ίδιο δίκτυο; Εδώ έρχεται το router, η δουλειά του οποίου είναι να δρομολογεί την κίνηση του δικτύου σε πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Για να το καταφέρει αυτό παρέχει ξεχωριστή IP διεύθυνση σε κάθε συσκευή, έτσι ώστε να ξεχωρίζει τα αιτήματα μεταξύ τους. Όταν το modem λάβει τις πληροφορίες που ζήτησε κάποιος στο τοπικό δίκτυο, τις προωθεί στο router, το οποίο με τη σειρά του τις στέλνει στη συσκευή που τις χρειάζεται. Το router μπορεί να είναι ενσύρματο ή να υποστηρίζει και ασύρματη σύνδεση (Wi-Fi). Σε κάθε σύγχρονο οικιακό δίκτυο, στο οποίο συνδέονται συνήθως παραπάνω από μία συσκευές, όπως laptopdesktopsmartphonetablet και άλλες, η χρήση ενός Wi-Fi router είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό και τα modem/router είναι τα πιο διαδεδομένα, καθώς συνδυάζουν τις βασικές λειτουργίες δικτύωσης σε μία συσκευή.

Access Point

Στην περίπτωση που διαθέτεις ενσύρματο router, έχεις δύο τρόπους να το μετατρέψεις σε ασύρματο: είτε, απλά, αντικαθιστώντας το με ασύρματο modem/router είτε εξασφαλίζοντας ένα access point, που θα δώσει με τη σειρά του δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης. Η λύση αυτή γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια, καθώς αρκετοί αξιοποιούν τα access points για επέκταση του σήματος. Συναντάται επίσης και στα προϊόντα mesh δικτύωσης, τα οποία παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη κάλυψη του χώρου!

Switch

Μια ακόμα συσκευή που θα συναντήσεις είναι τα network switches. Αυτό που σου παρέχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι περισσότερες θύρες ethernet για το δίκτυό σου. Αν, δηλαδή, δεν αρκούν όσες έχει ήδη το router σου, μπορείς να προσθέσεις ένα switch σε αυτό!

Πρακτικά ένα ασύρματο modem/router περιλαμβάνει συνήθως και τις τέσσερις παραπάνω συσκευές σε μία. Ενσωματώνει το modem, λειτουργεί ως router, για να μεταδώσει το σήμα σε πολλαπλές συσκευές, προσφέρει και Wi-Fi access point για ασύρματη σύνδεση ενώ διαθέτει και 4 παραπάνω θύρες ethernet για ενσύρματη σύνδεση αρκετών συσκευών σε αυτό.

Αν στο δίκτυό σου δεν υπάρχει ασύρματο modem/router, αυτή είναι η πρώτη αναβάθμιση που μπορείς να κάνεις. Αν υπάρχει ήδη modem/router και θες απλά μεγαλύτερη κάλυψη δικτύου τότε μπορείς να επενδύσεις σε ένα access point ή μια λύση επέκτασης όπως το powerline extender (ιδανικά με υποστήριξη mesh δικτύωσης).