Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις των Data Center τους, προσπαθώντας να βρουν το κατάλληλο μέρος προκειμένου να έχουν όσο το δυνατό λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και αξιοποίησης φυσικών πόρων.

Σε μια είδηση που προκάλεσε έκπληξη, η Apple βρήκε έναν άκρως χρήσιμο τρόπο να αξιοποιήσει τη θερμότητα που παράγει ένα συγκεκριμένο Data Center της και ειδικότερα αυτό που κατασκευάζεται στην περιοχή Jutland της Δανίας. Έτσι η θερμότητα που θα παράγεται από όλους τους server που θα περιλαμβάνονται στην εγκατάσταση, θα διοχετεύεται με ειδικό τρόπο στο τοπικό δίκτυο θέρμανσης της περιοχής, συμβάλλοντας έτσι στη θέρμανση των κατοίκων τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Αλλά και η ίδια η λειτουργία του Data Center θα είναι όσο το δυνατόν “οικολογική” αφού θα ηλεκτροδοτείται πλήρως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να μην επιβαρύνεται το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο από τις τεράστιες ανάγκες της εγκατάστασης. Μάλιστα ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας, θα προέρχεται από την ανακύκλωση αγροτικών αποβλήτων όπως αναφέρει η Apple στην τελευταία Περιβαλλοντική της έκθεση.

Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας πάντως βρίσκεται η δημιουργία ενός ακόμα data center στην Ευρώπη, αυτή τη φορά στην ιρλανδική πόλη Athenry όπου στο μεγαλύτερο του μέρος θα λειτουργεί με ρεύμα που θα παράγεται από την ενέργεια των κυμάτων.