Η Apple με το Project Kalamata θέλει να αντικαταστήσει τους επεξεργαστές Intel που χρησιμοποιεί στους Mac υπολογιστές της, έως και το 2020. Κι αν ακούγεται περίεργο το γεγονός ότι ο Αμερικανικός κολοσσός χρησιμοποίησε το όνομα της πασίγνωστης Πελοποννησιακής πόλης, είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το project Kalamata, όπως το ονομάζουν οι εσωτερικοί κύκλοι της Apple, βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξής και αποτελεί κομμάτι μίας μεγαλύτερης στρατηγικής της εταιρείας. Η στρατηγική αυτή θέλει την Apple να αναπτύσσει τους δικούς της επεξεργαστές ώστε να αντικαταστήσει αυτούς της Intel.

Οι φήμες για αυτή την στροφή της Apple υπάρχουν τουλάχιστον για μία δεκαετία ενώ αυτές φούντωσαν το 2008 όταν έγινε η εξαγορά της PA Semi, ενός κατασκευαστή μικροεπεξεργαστών. Ήδη η Apple χρησιμοποιεί τους δικούς της δευτερεύοντες επεξεργαστές T1 και T2 για λειτουργίες όπως αυτή του Touch ID σε MacBook Pro, ενώ τους βρίσκουμε και στο εσωτερικό των iMac Pro.

Διάβασε επίσης: Η υγεία της μπαταρίας αποτελεί το νέο χαρακτηριστικό της νέα έκδοσης iOS

Η Apple είναι φανερό πως θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί με στόχο να κρατήσει στις δικές της τσέπες το 5% του συνολικού τζίρου (σύμφωνα με μετρήσεις του Bloomberg) όπου και κερδίζει ετησίως η Intel. Αυτή τη στιγμή βέβαια δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν οι επεξεργαστές θα είναι τύπου ARM ή x86 αλλά βάση της μεγάλης εμπειρίας της Apple στους πρώτους, μάλλον έχουμε και την απάντησή μας.

Εκτός όμως από το Project Kalamata, η Apple τρέχει ταυτόχρονα και το project Marzipan, σύμφωνα με το οποίο θέλει να φέρει τις εφαρμογές του iOS στους Mac υπολογιστές. Φυσικά, όπως μπορεί να καταλάβει κάποιος, χρησιμοποιώντας ARM επεξεργαστές, αυτό θα γινόταν με μεγαλύτερη ευκολία.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν έχει διασταυρωθεί από επίσημα χείλη ενώ αν λάβουμε υπόψη μας ότι αυτή η κίνηση θα αναπτυχθεί σταδιακά ξεκινώντας από το 2020, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον 2 χρόνια έως ότου μάθουμε τις πραγματικές προθέσεις της Apple.

Μέχρι τότε όμως, η πανέμορφη πόλη της Καλαμάτας, θα κοσμεί τα διασημότερα και μεγαλύτερα ειδησεογραφικά blogs και website.