Μετά από 2 χρόνια διαμάχης και λίγες ώρες μόλις μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας εκδίκασης της υπόθεσης, Apple & Qualcomm ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε διακανονισμό, αποσύροντας εκατέρωθεν τις αγωγές και τις μηνύσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί επιστέγασμα συνομιλιών που διεξήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες, με την Apple να προχωρά τμηματικά στην αποπλήρωη ενός χρέους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Qualcomm που αφορά δικαιώματα χρήσης των τεχνολογιών της.

Η Apple στηρίζονταν μέχρι και πέρσι σε chipsets και modems της Qualcomm σε μεγάλο βαθμό για το iPhone, κάτι που σταμάτησε πέρσι με την εταιρεία να επιλέγει την Intel, κατηγορώντας την ίδια ώρα την Qualcomm για αθέμιτες πρακτικές.

Παράλληλα με την ανακοίνωση του διακανονισμού, υπήρξε μία ακόμη έκπληξη, η επέκταση 2 ετών στην συνεργασία των δύο εταιρειών αλλά και ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας για 6 ακόμη έτη το οποίο προβλέπει ότι η Apple θα χρησιμοποιήσει chipsets της Qualcomm σε μελλοντικές συσκευές της.

Με βάση πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, ένας τομέας που η Qualcomm θα έχει παρουσία στο iPhone είναι στα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν το 2020, ένα από τα οποία τουλάχιστον θα διαθέτει υποστήριξη 5G.