Η ποιότητα των φορτιστών από τρίτους κατασκευαστές για συσκευές της Apple, τίθεται στο στόχαστρο έρευνας που καταδεικνύει σοβαρά προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από την πλειοψηφία των λύσεων που υπάρχουν στην αγορά.

Έτσι σύμφωνα με έρευνα Βρετανικής εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την προστασία του καταναλωτή, από τους 400 φορτιστές που τέθηκαν σε εξαντλητικές δοκιμές, μόλις οι τρεις πέρασαν τη δοκιμή ασφαλείας, κάτι που σημαίνει ότι το 99% των φορτιστών, μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνοι. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι φορτιστές είναι η απουσία προστασίας από αυξομειώσεις στην τάση, κάτι που μπορεί μάλιστα να οδηγήσει και στην πρόκληση φωτιάς.

Σε παρόμοιες δοκιμές έχει προχωρήσει και η Apple, με τα αποτελέσματα σ’ αυτή την περίπτωση να δείχνουν ότι το 90% των φορτιστών που κυκλοφορούν στην αγορά για iPhone και iPad και χαρακτηρίζονται ως «γνήσιοι», στην πράξη είναι απομιμήσεις και μάλιστα αρκετά επικίνδυνες για την υγεία του χρήστη. Η αγορά τέτοιων προϊόντων υπολογίζεται στα 461 δισ. δολάρια παγκοσμίως, με τα περισσότερα να προέρχονται αναμενόμενα από την Κίνα και άλλες Ασιατικές χώρες. Για την ώρα, η Βρετανική οργάνωση προτείνει την αγορά μόνο γνήσιων περιφερειακών, και απαγορεύει τη χρήση κάποιου προβληματικού φορτιστή που φαίνεται να έχει δεχθεί εξωτερικό χτύπημα.