Ένας απορροφητήρας είναι μια αναγκαία οικιακή συσκευή για κάθε κουζίνα μιας και δεν νοείται να μαγειρεύεις στην κουζίνα σου χωρίς να έχεις και τον απαραίτητο απορροφητήρα για να απορροφά τους υδρατμούς και τις οσμές. Γιατί «κακά τα ψέματα», αν δεν υπάρχει απορροφητήρας στην κουζίνα, τότε αφενός οι οσμές του όποιου φαγητού παρασκευάζεις κατακλύζουν όλο τον χώρο, ακόμη και όλο το σπίτι αν ο χώρος της κουζίνας είναι ενιαίος με κάποιο άλλο δωμάτιο και δεν χωρίζεται με πόρτα, κι αφετέρου η υγρασία από τους υδρατμούς, αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να δημιουργήσει φθορές στο χώρο της κουζίνας σου, οι οποίες θα γίνουν εξαιρετικά ευδιάκριτες ειδικά αν διαθέτει πολλές επιφάνειες κατασκευασμένες από ξύλο (π.χ. ντουλάπια, πάγκους, έπιπλα κτλ.).

 

Επομένως η αγορά ενός απορροφητήρα μόνο πλεονάζουσα δεν είναι. Αντιθέτως αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία της ηλεκτρικής σου κουζίνας. Για αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να σου συγκεντρώσουμε σε μια λίστα όλα τα κριτήρια που πρέπει να προσέξεις για να επιλέξεις τον απορροφητήρα που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες.

1.Τάξη Απορροφητικότητας

Αρχικά πρέπει να υπολογίσεις τι τάξης απορροφητικότητα θες να έχεις.

Η αναγκαία απορροφητικότητα συνήθως εξαρτάται από το μέγεθος της κουζίνας και τις μαγειρικές σου συνήθειες.

Μπορείς να υπολογίσεις την απορροφητικότητα του αναλόγως των διαστάσεων της κουζίνας σου μέσω του εξής τύπου:

Αποτελεσματικότητα= m2 της κουζίνας (δηλαδή της οικιακής συσκευής)* το ύψος της * 10

Πολλαπλασιάζουμε με το 10 εξαιτίας του γεγονότος ότι ένας αποτελεσματικός απορροφητήρας ανανεώνει τον αέρα 10 φορές την ώρα. Το αποτέλεσμα ισοδυναμεί με την απορρόφηση που απαιτεί ο συγκεκριμένος χώρος. Ένα σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι ο απορροφητήρας που θα διαλέξεις προς αγορά να έχει ικανότητα αναρρόφησης ίση ή και μεγαλύτερη από την υπολογισθείσα μέσω του ανωτέρω τύπου.

2. Εντοιχισμένος ή Επιτοίχιος;

Κατόπιν θα πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε εντοιχισμένο απορροφητήρα (δηλαδή απορροφητήρα που θα ενσωματωθεί σε έπιπλο, και που θα είναι ουσιαστικά ορατή η κάτω επιφάνειά του) και σε επιτοίχιους/ καμινάδες/ τζάκια και σε νησίδες.

Οι εντοιχισμένοι διακρίνονται σε ελεύθερους, πτυσσόμενους και συρόμενους. Κι αυτό γιατί αν ο χώρος της κουζίνας σου είναι σχετικά μικρός, σίγουρα ένας εντοιχισμένος απορροφητήρας αποτελεί την κατάλληλη επιλογή από πλευράς εξοικονόμησης χώρου, καθώς και αισθητικής, μιας και εντάσσεται ομαλότερα –οπτικά- στο χώρο. Αν πάλι, ο χώρος της κουζίνας σου απλώνεται σε αρκετά τετραγωνικά τότε έχεις την πλήρη άνεση επιλογής του τύπου που ταιριάζει καλύτερα στο προσωπικό σου γούστο. Οι επιτοίχιοι/ καμινάδες/ τζάκια στηρίζονται στον τοίχο, και είναι είτε επίπεδοι με κλίση, είτε σε σχήμα καμινάδας. Οι νησίδες, πάλι, αποτελούν την κατάλληλη επιλογή αν οι εστίες της κουζίνας προβλέπονται, από τον σχεδιασμό του χώρου, ώστε να τοποθετηθούν στη νησίδα της κουζίνας. Οι συγκεκριμένοι στηρίζονται στην οροφή και έχουν διάφορα σχήματα.

3. Τύπος Απορροφητήρα

Έπειτα πρέπει να επιλέξεις τι τύπο απορροφητήρα χρειάζεσαι.

Υπάρχουν δύο τύπου: ο απορροφητήρας αναρρόφησης και ο απορροφητήρας φιλτραρίσματος. Ο πρώτος απομακρύνει τους αναρροφώμενους καπνούς και τους ατμούς έξω από την κουζίνα και είναι η αποτελεσματικότερη λύση. Ο απορροφητήρας φιλτραρίσματος, ή αλλιώς χημικός απορροφητήρας, απορροφά τον αέρα, φιλτράρει τους καπνούς και τους ατμούς και, στη συνέχεια, τον εισάγει ξανά στην κουζίνα.

4.  Απορροφητήρας Φιλτραρίσματος

Εάν επιλέξεις να αγοράσεις έναν απορροφητήρα φιλτραρίσματος, τότε διάλεξε έναν που να χρησιμοποιεί φίλτρα ενεργού άνθρακα μεγάλης διάρκειας, μιας και τα τελευταία, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές, καθώς μπορούν να πλυθούν άνετα στο πλυντήριο πιάτων και στη συνέχεια να τα στεγνώσεις στο φούρνο. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και για 3 χρόνια. Τα κανονικά φίλτρα, αντιθέτως, απαιτούν αντικατάσταση κάθε 3 μήνες.

5. Απορροφητήρας Ιονίζουσας Ακτινοβολίας

Ένας τρίτος τύπος απορροφητήρα είναι αυτός που κάνει χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας και πετυχαίνει την εξάλειψη των οσμών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% τους. Αυτό το είδος του απορροφητήρα εξουδετερώνει επίσης ιούς, βακτήρια, αλλεργιογόνες ουσίες, μούχλα, μύκητες, μυκητύλλια, γύρη και τον καπνό των τσιγάρων. Γι’ αυτό το λόγο, μπορείς να τον χρησιμοποιείς όχι μόνο για να περιορίζει τις οσμές κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, αλλά και όποτε επιθυμείς απλά να καθαρίσεις την ατμόσφαιρα του χώρου σου.

6.Ενεργειακή Απόδοση

Ο απορροφητήρας σου πρέπει να διαθέτει επάνω του το σήμα της ενεργειακής του απόδοσης, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες για την ενεργειακή κλάση, την ετήσια κατανάλωση, την απόδοση αναρρόφησης των φίλτρων καθώς και για τον εκπεμπόμενο θόρυβο.

7. Επίπεδα Θορύβου

Όσον αφορά τα επίπεδα θορύβου, πρέπει να ξέρεις ότι όσο πιο ισχυρό μοτέρ θα διαθέτει ο απορροφητήρας που θα επιλέξεις τόσο λιγότερο θόρυβο θα παράγει, και ασφαλώς –παράλληλα- θα καταναλώνει και λιγότερη ενέργεια, λόγω της αποτελεσματικότερης απόδοσής του, ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες.Συγκεκριμένα ένας απορροφητήρας δεν θα είναι θορυβώδης εάν λειτουργεί ικανοποιητικά χωρίς να ξεπερνά τα 55 db(A) σε ηχητική ισχύ.

 

[sc:product article=”1071867″ ][sc:product article=”1154272″ ][sc:product article=”1084178″ ][sc:product article=”1016820″ ]