Αν αγόρασες το ψυγείο σου τα τελευταία χρόνια, τότε το πιθανότερο είναι ότι η διαδικασία της απόψυξης δεν θα σε απασχολήσει ποτέ. Τα No Frost ψυγεία –κατηγορία στην οποία ανήκουν τα περισσότερα μοντέλα της αγοράς σήμερα– έχουν τη δυνατότητα περιορισμού τόσο του σχηματισμού πάγου όσο και της δημιουργίας δυσάρεστων οσμών στο εσωτερικό τους.

Τι γίνεται όμως με τα ελαφρώς παλιότερα (ή απλά πιο… budget) μοντέλα, όταν αρχίσει να συσσωρεύεται πάγος; Η απόψυξη είναι μια διαδικασία αρκετά εύκολη, που όμως είναι σε θέση να επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής και την περίοδο καλής λειτουργίας του ψυγείου σας. Δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις παρά μόνο χρόνο και καλό προγραμματισμό.

Fridge Defrost απόψυξη ψυγείου 02

Όσο για το πώς θα τα καταφέρεις, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

 • Αρχικά βγάλε το ψυγείο από την πρίζα και άφησε την πόρτα του ανοιχτή. Εξυπακούεται πως θα πρέπει να τοποθετήσεις προσωρινά αλλού τα τρόφιμά σου!
 • Αφαίρεσε τα συρτάρια, τις θήκες και τα ράφια και καθάρισέ τα σχολαστικά!
 • Κατόπιν ξεκίνα να σπας τον πάγο από τα τοιχώματα του ψυγείου. Χρησιμοποίησε την ξύστρα πάγου που συνόδευε το ψυγείο ή κάποιο άλλο αντίστοιχο εργαλείο – πάντα με προσοχή ώστε να μη προκαλέσεις φθορές. Αν δεις πως ο πάγος δεν αφαιρείται εύκολα, άσε τον να λιώσει και προσπάθησε ξανά σε λίγο.
 • Έχοντας καθαρίσει το εσωτερικό του ψυγείου, σκπούπισέ το καλά δίνοντας έμφαση σε γωνίες και δυσπρόσιτες επιφάνειες.
 • Τοποθέτησε ξανά τα ράφια, τις θήκες και τα συρτάρια και κατόπιν τα τρόφιμά σου.

Αυτό ήταν! Τώρα το ψυγείο σου θα είναι πεντακάθαρο, απαλλαγμένο από τον πάγο και έτοιμο να διατηρήσει τα τρόφιμα στην κατάλληλη θερμοκρασία!

Και με τον καταψύκτη τι γίνεται;

Η απόψυξη του καταψύκτη δε διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με εκείνη του ψυγείου. Όταν δεις ότι ο πάγος που συσσωρεύεται στα τοιχώματα έχει φτάσει ή ξεπεράσει τα 10 cm σε πάχος, τότε αυτό αποτελεί μια καλή ένδειξη ότι έχει έρθει η ώρα της απόψυξης!

Fridge Defrost απόψυξη ψυγείου 01

Για την απόψυξη της κατάψυξης ή του καταψύκτη, τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις είναι τα εξής:

 • Βγάλε τον από την πρίζα και αφαίρεσε όλα τα τρόφιμα από το εσωτερικό του.
 • Άνοιξε το πώμα αποστράγγισης και άφησε την πόρτα ανοιχτή.
 • Αφαίρεσε τα συρτάρια και πλύνε τα καλά.
 • Με μια ξύστρα πάγου ή ένα άλλο αντίστοιχο εργαλείο ξεκίνα να σπας τον πάγο προσεκτικά, ώστε να μη προκαλέσεις φθορές. Αν ο πάγος επιμένει, δώσε του λίγο χρόνο και δοκίμασε ξανά σε λίγο.
 • Ένα χρήσιμο «κόλπο» για γρηγορότερο λιώσιμο του πάγου είναι να τοποθετήσεις μέσα στην κατάψυξη ένα μπολ με βραστό νερό και να κλείσεις την πόρτα. Μετά από 30 λεπτά άνοιξε την πόρτα και καθάρισε το εσωτερικό – ο περισσότερος πάγος θα έχει λιώσει!
 • Με το εσωτερικό να είναι πλέον απαλλαγμένο από τον πάγο, σκούπισέ το καλά και τοποθέτησε και πάλι τα συρτάρια.
 • Ρύθμισε τη θερμοκρασία στη χαμηλότερη ένδειξη, κλείσε την πόρτα και άσε τον καταψύκτη να λειτουργήσει για περίπου τρεις ώρες.
 • Με το πέρας των ωρών αυτών, τοποθέτησε τα τρόφιμα και πάλι!

Προαιρετικά μπορείς να τοποθετήσεις απορροφητικές πετσέτες ή φύλλα χαρτιού περιμετρικά του ψυγείου, για να κάνεις πιο εύκολο το καθάρισμα της κουζίνας αργότερα, μαζεύοντας τα νερά που μπορεί να κυλήσουν από το ψυγείο. Επίσης, από τη στιγμή που η απόψυξη πάει χέρι-χέρι με την καθαριότητα, μη ξεχάσεις να καθαρίσεις και τα λάστιχα στις πόρτες του ψυγείου ή της κατάψυξης. Τα λάστιχα της πόρτας είναι ένα σημείο, που μπορεί να κρύβει υπολείμματα από τροφές και άλλα σκουπίδια. Για ένα πλήρες καθάρισμα πρέπει να το φροντίσεις και αυτό!

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες μπορείς να απαλλαγείς από τον συγκεντρωμένο πάγο στο ψυγείο ή τον καταψύκτη. Για να ξεχάσεις για πάντα την απόψυξη, όμως, μία είναι η μόνη λύση: επίλεξε ένα νέο ψυγείο με τεχνολογία No Frost!