Αν αγοράσατε το ψυγείο σας τα τελευταία χρόνια, τότε το πιθανότερο είναι πως η διαδικασία της απόψυξης δε θα σας απασχολήσει ποτέ. Τα λεγόμενα “no frost” ψυγεία –κατηγορία στην οποία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των μοντέλων της αγοράς σήμερα- έχουν τη δυνατότητα περιορισμού τόσο του σχηματισμού πάγου, όσο και της δημιουργίας δυσάρεστων οσμών στο εσωτερικό τους.

Τι γίνεται όμως με τα ελαφρώς παλιότερα –ή απλά πιο budget- μοντέλα όταν αρχίσει να συσσωρεύεται πάγος στο εσωτερικό τους; Η απόψυξη είναι μια διαδικασία αρκετά εύκολη που όμως είναι σε θέση να επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής και την περίοδο καλής λειτουργίας του ψυγείου σας. Δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις παρά μόνο χρόνο και καλό προγραμματισμό.

Απόψυξη Ψυγείου

Όσο για το πώς θα τα καταφέρετε, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να ακολουθήσετε τα βήματα που ακολουθούν:

  • Αρχικά βγάλτε το ψυγείο από την πρίζα και αφήστε την πόρτα του ανοιχτή. Εξυπακούεται πως θα πρέπει να τοποθετήσετε προσωρινά αλλού τα τρόφιμά σας.
  • Αφαιρέστε τα συρτάρια, τις θήκες και τα ράφια και πλύνετέ τα.
  • Κατόπιν ξεκινήστε να σπάτε τον πάγο από τα τοιχώματα του ψυγείου. Χρησιμοποιήστε την ξύστρα πάγου που συνόδευε το ψυγείο ή κάποιο άλλο αντίστοιχο εργαλείο –πάντα με προσοχή ώστε να μην προκαλέσετε φθορές. Αν δείτε πως ο πάγος δεν αφαιρείται εύκολα, αφήστε τον να λιώσει και προσπαθήστε ξανά σε λίγο.
  • Έχοντας καθαρίσει το εσωτερικό του ψυγείου, σκουπίστε το καλά δίνοντας έμφαση σε γωνίες και δυσπρόσιτες επιφάνειες.
  • Τοποθετήστε ξανά τα ράφια, τις θήκες και τα συρτάρια και κατόπιν τα τρόφιμά σας.

Αυτό ήταν! Τώρα το ψυγείο σας θα είναι πεντακάθαρο, απαλλαγμένο από τον πάγο και έτοιμο να διατηρήσει τα τρόφιμά σας με όλα τους τα θρεπτικά συστατικά, στην κατάλληλη θερμοκρασία!

Απόψυξη Ψυγείου

Και με τον καταψύκτη τι γίνεται;

Η απόψυξη του καταψύκτη δε διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με εκείνη του ψυγείου. Όταν δείτε ότι ο πάγος που συσσωρεύεται στα τοιχώματα έχει φτάσει ή ξεπεράσει τα 10 cm σε πάχος, τότε αυτό αποτελεί μια πειστική ένδειξη ότι έχει έρθει η ώρα της απόψυξης.

Για την απόψυξη της κατάψυξης ή του καταψύκτη, τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

  • Βγάλτε τον από την πρίζα και αφαιρέστε όλα τα τρόφιμα από το εσωτερικό του (χρησιμοποιήστε κάποιο φορητό ψυγείο με παγοκύστες για να τα διατηρήσετε).
  • Ανοίξτε το πώμα αποστράγγισης και αφήστε την πόρτα ανοιχτή.
  • Αφαιρέστε τα συρτάρια και πλύνετέ τα καλά.
  • Με μία ξύστρα πάγου ή ένα άλλο αντίστοιχο εργαλείο, ξεκινήστε να σπάτε τον πάγο προσεκτικά ώστε να μην προκαλέσετε φθορές. Αν ο πάγος επιμένει, τότε δώστε του λίγο χρόνο και δοκιμάστε ξανά σε λίγο.
  • Με το εσωτερικό να είναι πλέον απαλλαγμένο από τον πάγο, σκουπίστε το καλά και τοποθετήστε και πάλι τα συρτάρια.
  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία στη χαμηλότερη ένδειξη, κλείστε την πόρτα και αφήστε τον καταψύκτη να λειτουργήσει για περίπου τρεις ώρες.
  • Με το πέρας των ωρών αυτών, τοποθετήστε τα τρόφιμα και πάλι.