Τα smartphones συνεχίζουν να κατακτούν τον κόσμο με εκατομμύρια πωλήσεις καθημερινά, κάτι που ισχύει και για τις διαθέσιμες Mobile πλατφόρμες που διαθέτουν.

Όμως αν και στο χώρο των smartphone υπάρχουν δεκάδες εταιρείες που ανταγωνίζονται, στο χώρο των λειτουργικών συστημάτων τους τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όπως φανερώνει έρευνα της εταιρείας Gartner. Σ’ αυτή υπάρχουν δύο και μόνο επιλογές που τις βρίσκουμε στο 99,6% των smartphone που κυκλοφορούν στην αγορά, η πρώτη να είναι η πλατφόρμα του Android και η δεύτερη αυτή του iOS της Apple.

Το τεράστιο ποσοστό φανερώνει και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αλλά και την τεράστια πτώση που έχουν υποστεί οι προτάσεις της Microsoft με τα Windows Phone και της BlackBerry που πριν από μερικά χρόνια είχε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Σε ότι αφορά τα Windows Phone, οι πωλήσεις τους έπεσαν από το 4,4 εκατομμύρια συσκευές στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, στο 1,1 εκατομμύριο για το ίδιο διάστημα της επόμενης χρόνιάς, έχοντας μερίδιο πλέον 0,3% στην αγορά. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για την BlackBerry με τις πωλήσεις συσκευών της να μειώνονται στις 208.000 από τις 906.000.

Στα μερίδια κατασκευαστών, η Apple ξεπέρασε τη Samsung με 17,9% έναντι 17.8% ενώ αύξηση μεριδίων παρουσίασαν κατασκευαστές από την Κίνα όπως η Huawei και η Oppo.