H Gamescom μετατρέπεται γοργά στο μεγαλύτερο gaming event του πλανήτη. Στο μυαλό των gamers πάντα η E3 είναι αυτή που αποτελεί το κορυφαίο γεγονός αλλά θα πρέπει κάποιος να παρακολουθεί της ανά έτος μεταμορφώσεις αυτών των εκδηλώσεων για να αντιληφθεί ότι η Gamescom της Κολωνίας γιγαντώνεται ραγδαία.

Να ήταν άραγε τυχαίο το γεγονός ότι η Blizzard αποφάσισε να κάνει μία από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της εδώ και χρόνια σχετικά με το expansion του World of Warcraft  στη Gamescom και όχι στη Blizzcon; H Αμερική θα είναι πάντα η τεράστια αγορά που γνωρίζουμε, αλλά θα έπρεπε να δείτε τα κεφάλαια και τη δουλειά που επενδύεται ώστε όλα όσα είναι εμπορικά και τεράστια στην Αμερική, να περάσουν στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αν κάτι λοιπόν σημάδεψε τη φετινή Gamescom ήταν πρωτίστως η ισχυρότατη (σχεδόν ισοπεδωτική) παρουσία της Blizzard με World of Warcraft Legion, με Starcraft Legacy of the Void, με Ovrwatch και Hearthstone αλλά και το υποτιμημένο Heroes of the Storm για το οποίο οι ουρές έφταναν τα εκατοντάδες μέτρα.

Κατά δεύτερο λόγο, η Microsoft αποφάσισε να αφήσει τις αποκαλύψεις πολύ σημαντικών της τίτλων όπως του Crackdown 3 και του Scalebound, για τη Gamescom, σχηματίζοντας με αυτά που ξέραμε από την E3 ένα ισχυρότατο και χορταστικό line up που αν όλα πάνε καλά δε θα αφήσει κανέναν απογοητευμένο.

Κατά τρίτο λόγο, η παρουσία των e-sports ήταν φέτος ασύγκριτα μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Είτε του αρέσει κάποιου είτε όχι, αυτή είναι η νέα κατεύθυνση της βιομηχανίας και είναι αυτός ο χώρος ο οποίος θα έχει και τις μεγαλύτερες επενδύσεις από τις μεγάλες εταιρείες. Εκατοντάδες PC στη σειρά, και χιλιάδες gamers στις ουρές για να συμμετέχουν στα τουρνουά της Gamescom από κάθε λογής παιχνίδι που μπορεί να έχει e-sport φύση.

Κατά τα άλλα, και με δεδομένο πάντα πώς πέρα από έναν αυστηρά business χαρακτήρα, η Gamescom είναι γιορτή για το gaming, η πλειοψηφία των μεγάλων αλλά και μικρότερων εταιρειών δε μας απογοήτευσε. Ορισμένες είχαν ελαφρώς αναιμική παρουσία, αλλά εμείς το αποδίδουμε σε στρατηγική και timing για ανακοινώσεις νέων τίτλων. Άλλωστε δεν είναι και το πιο αποτελεσματικό, όλα τα βαριά χαρτιά της βιομηχανίας να πέφτουν στο τραπέζι την ίδια περίοδο. Κι επειδή ο Ευρωπαϊκός χώρος είναι αεικίνητος πλέον στο gaming, εμείς στοιχηματίζουμε ότι μέσα στη χρονιά και πριν τις γιορτές θα έχουμε κι άλλες εκπλήξεις.

Να πούμε λοιπόν για το καθηλωτικό line up της Square; Expansion για το FFXIV με πάρα πολύ κόσμο στις ουρές και στα PC, Just Cause 3, Deus Ex, Tomb Raider, FF XV, τεράστιοι τίτλοι με μεγάλο ενδιαφέρον και αφοσιωμένους οπαδούς που περίμεναν στην ουρά για ώρες ολόκληρες προκειμένου να γευτούν το παιχνίδι που αγαπούσαν.

Να πούμε για τη Namco Bandai και το Dark Souls 3 που γέμισε αναμονή τις καρδιές όλων των hardcore gamers και με αδημονία όλων όσων άγγιξαν τα χειριστήρια και έπαιξαν λίγα λεπτά από το επόμενο έπος του Miyazaki;

Nα πούμε για την Ubisoft με το μεγάλο χαρτί του Assassins Creed Syndicate και το Rainbow Six Siege που έρχεται να ανανεώσει τη σειρά; Να πούμε για την Activision και το θωρηκτό της το Black Ops III αλλά και το smash hit των Skylanders που μπαίνουν και σε Mario Kart μονοπάτια;

Ή για την Nintendo που συνεχίζει έναν δρόμο που δε δείχνει να επηρεάζεται από μόδες και επιμένει σε παραδοσιακές αξίες όπως το Starfox στο WiiU ή το νέο συνεργατικό Zelda στο 3DS που θυμίζει απίθανες εποχές του Four Swords Adventures;

Να θυμηθούμε την παρουσίαση του Mafia III από το οποίο περιμένουμε πολλά πλέον, ή τις υποσχέσεις που αφήνει το άλλο μεγάλο άρμα της 2Κ, το X-Com 2 που θα τρελλάνει τους PC gamers;

Kαι τι να πρωτοπούμε για τις δεκάδες μικρότερες εταιρείες ή μικρότερους publishers που είχαν να παρουσιάσουν από ένα απλό tablet παιχνίδι έως το The Mandate που θα είναι ένα Pirates! του διαστήματος ή το Warhammer Inquisitor της Neocore που θα μεταφέρει το στυλ του Diablo στο σύμπαν του Warhammer 40K;

Από την παρέλαση των δεκάδων cosplayer, τις αερομαχίες κάτω από μία τεράστια φιγούρα ενός X-Wing, μέχρι τις συναυλίες στο event της Blizzard και τις behind closed doors παρουσιάσεις του Fallout 4 σε ομάδες δημοσιογράφων των πέντε ατόμων όταν έξω ρέουν τα ποτάμια των χιλιάδων gamers, η gamescom είναι ένα τεράστιο πανηγύρι που κάθε gamer αξίζει να το δείξει. Και η Media Markt ήταν εκεί για να σας μεταφέρει πέρα από τη σοβαρή και αξιόπιστη πληροφόρηση και λίγη από τη μαγεία ενός τόσο μεγάλου event. Eλπίζουμε να τα καταφέραμε.