Μιας και το καλοκαιράκι είναι μια «ανάσα» μακριά, έχει έρθει η κατάλληλη εποχή για να κάνεις τις απαιτούμενες αγορές ώστε να μην «λιώσεις» από τη ζέστη στο χώρο σου. Πάμε λοιπόν να δούμε, ποιά είναι τα σωστά κριτήρια επιλογής κλιματιστικού (air condition), ώστε να ξέρεις τι να προσέξεις προτού καταλήξεις στην αγορά του δικού σου:

Ψύξη, ψύξη και συμπληρωματική θέρμανση ή κύρια θέρμανση;

Αν το θες για ψύξη και συμπληρωματική θέρμανση μπορείς να πάρεις ένα κλιματιστικό απλού τύπου, αν όμως το θες για να αποτελέσει την κύρια πηγή θέρμανσής σου τότε θα πρέπει να επιλέξεις ένα κλιματιστικό τύπου inverter.

Tα πλεονεκτήματα ενός κλιματιστικού inverter

  1. Είναι περισσότερο αθόρυβα κι έχουν μεγαλύτερη απόδοση.
  2. Περιλαμβάνουν εξελιγμένα φίλτρα και ιονιστές κι έτσι παρέχουν αποτελεσματική προστασία από τις δυσάρεστες οσμές, τη σκόνη και τα μικρόβια.
  3. Πληρούν τα κριτήρια αυστηρών ευρωπαϊκών προδιαγραφών γι’ αυτό και επιτυγχάνουν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Αυτό τους το χαρακτηριστικό είναι που τα καθιστά πιο οικονομικά.
  4. Συνεχή διατήρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας σε επίπεδα πιο κοντά στα επιθυμητά.

Ποια είναι η απαιτούμενη ισχύς του σε BTU/h (ή Watt)

Τα αρχικά BTU/h σημαίνουν British Thermal Units, και πρόκειται για μια βρετανική μονάδα μέτρησης. Η αναλογία της σε Watt είναι 1000BTU = 0,293kW. Η συγκεκριμένη μονάδα μέτρησης μετράει την απόδοση των κλιματιστικών διεθνώς.

Για να κάνεις τη σωστή επιλογή του τύπου κλιματιστικού που χρειάζεσαι στο χώρο σου, αρχικά πρέπει να μάθεις πόσα τετραγωνικά είναι το δωμάτιο στο οποίο θα τοποθετήσεις το κλιματιστικό, και στη συνέχεια να πολλαπλασιάσεις τον αριθμό των τετραγωνικών του με τον αριθμό 350btu.

Αν π.χ. το δωμάτιο που θα τοποθετήσεις το κλιματιστικό είναι 20 τετραγωνικά μέτρα θα κάνεις τον υπολογισμό: 20 x 350btu = 7000btu. Συνεπώς το μηχάνημα που θα πρέπει να αγοράσεις είναι της τάξης των 7000btu.

Αν π.χ. το δωμάτιο είναι 25 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή: 25 x 350 = 8.750, αυτό σημαίνει ότι το κλιματιστικό που πρέπει να επιλέξεις θα είναι απόδοσης περίπου 9.000 BTU.

Πρέπει να περιέχει οικολογικό ψυκτικό υγρό;

Αυτό έχει σημασία προκειμένου το κλιματιστικό σου μηχάνημα να είναι eco-friendly και να μην παράγει επιβλαβείς για το περιβάλλον ρύπους.

Τι γίνεται με την αθόρυβη λειτουργία;

To αν το κλιματιστικό σου έχει αθόρυβη λειτουργία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψην προ της αγοράς του, ιδίως αν προορίζεται για εγκατάσταση εντός μιας κρεβατοκάμαρας.

Σε κάθε κλιματιστικό αναγράφεται το επίπεδο θορύβου που παράγει, και αυτό γίνεται με τη χρήση της μονάδας μέτρησης θορύβου, δηλαδή των decibel (dB) τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική του μονάδα. Προφανώς για να καταλάβεις ποιο κλιματιστικό είναι περισσότερο αθόρυβο, μπορείς πολύ απλά κι εύκολα να συγκρίνεις τις αναγραφόμενες τιμές των decibel μεταξύ διαφορετικών μοντέλων κλιματιστικών, και να επιλέξεις εκείνο που έχει τη χαμηλότερη, καθώς αυτό θα είναι το λιγότερο θορυβώδες.

Ενδεικτικά, τα maximum όρια θορύβου για την εσωτερική μονάδα είναι τα 40dB και για την εξωτερική μονάδα τα 55dB. Στον αντίποδα, τα βέλτιστα επίπεδα θορύβου, δηλαδή η σχεδόν αθόρυβη λειτουργία, είναι από τα 21dB και κάτω.

Πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς

Αν δηλαδή διαθέτει ενεργειακή ετικέτα με τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε μηχανήματος με πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς ότι καλύπτει συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια.

Σύγχρονο σύστημα φίλτρων αέρα

Τα κλιματιστικά περιέχουν φίλτρα τα οποία αφαιρούν από των αέρα του δωματίου τη σκόνη, τα βακτηρίδια και άλλα επιβλαβή για την υγεία στοιχεία. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικά για όλους όσους μένουν σε ένα σπίτι, αλλά κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή για τα μικρά παιδιά και για όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Τα φίλτρα που υπάρχουν είναι τα εξής:

  • Το βιολογικό, που εμποδίζει την εξάπλωση βλαβερών βακτηριδίων και συλλέγει αποτελεσματικά την σκόνη
  • Το Silver Ion, το οποίο είναι ένα φίλτρο με σωματίδια αργύρου που καταπολεμά πολύ αποτελεσματικά τα βακτήρια, και περιορίζει την δράση τους.
  • Το Nano Filter,που απορροφά δυσάρεστες οσμές από τον αέρα και καταπολεμά τα βακτήρια και τους ιούς.
  • Το 3πλής δράσης που εξουδετερώνει το 95% των βλαβερών μικροοργανισμών μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών του.
  • Το πολλαπλής δράσης που χάρη στην τεχνολογία φιλτραρίσματος που διαθέτει, καταπολεμά αποτελεσματικά τα βακτήρια, τη μούχλα, τη γύρη, τον καπνό από τα τσιγάρα.
  • Το Electrostatic Dedusting , το οποίο παγιδεύει σκόνη, αιθαλομίχλη, μικροσωματίδια, καταπολεμώντας τυχόν αλλεργίες που μπορεί να προσκληθούν από σκόνες ή και τρίχες κατοικιδιών.

Οικονομική λειτουργία & ενεργειακή κλάση

Τα κλιματιστικά ενεργειακής κλάσης Α συμφέρουν καθώς καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα συγκριτικά με τα υπόλοιπα, ενώ παράλληλα έχουν καλύτερη απόδοση (συγκεκριμένα εκείνα που διαθέτουν το σύστημα inverter).

Δες εδώ τι πρέπει να προσέξεις