Το ψυγείο αποτελεί μία από τις βασικές συσκευές ενός νοικοκυριού, συνιστώντας παράλληλα και μία επένδυση που «οφείλει» να αποσβέσει τα χρήματά της σε βάθος χρόνου –γιατί, αλήθεια, ποιος θέλει να αλλάζει ψυγείο κάθε λίγο και λιγάκι;

Ως εκ τούτου, η αγορά του ψυγείου πρέπει να γίνει με γνώμονα τις ανάγκες μιας οικογένειας, νυν και μελλοντικές και εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα για πολλούς καταναλωτές οι οποίοι συνειδητοποιούν ξαφνικά ότι η επιλογή τους είναι περισσότερο πολύπλοκη απ’ όσο φαντάζονταν.

Ποιοι είναι λοιπόν οι διαθέσιμοι τύποι ψυγείων που υπάρχουν στην αγορά; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του καθενός; Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις επιλογές μας.

αγορά ψυγείου

Δίπορτα ψυγεία

Αποτελούν τον πιο συνηθισμένο τύπο ψυγείου, με την κατάψυξη να καταλαμβάνει το επάνω μέρος (περίπου το 1/3) και τη συντήρηση να βρίσκεται από κάτω της. Οι προτάσεις που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά είναι πάρα πολλές και ως εκ τούτου το κόστος τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Από πλευράς design μπορεί να μη λένε πολλά, όμως τη δουλειά τους την κάνουν και με το παραπάνω. Δεν προσφέρουν εξεζητημένες λειτουργίες όμως έχουν ικανοποιητική χωρητικότητα, εξαιρετική απόδοση και χαμηλή κατανάλωση.

αγορά ψυγείου

Ψυγειοκαταψύκτες

Στην πράξη θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελούν ανεστραμμένες εκδοχές των δίπορτων ψυγείων, αφού η κατάψυξη καταλαμβάνει το κατώτερο 1/3 του όγκου τους. Οι ψυγειοκαταψύκτες είναι αρκετά δημοφιλείς, με αποτέλεσμα οι διαθέσιμες επιλογές να είναι πάρα πολλές.

Είναι πιο πρακτικά αφού ο καταναλωτής δε χρειάζεται να σκύψει παρά μόνο αν χρειάζεται κάτι από την κατάψυξη, όμως χρησιμοποιούν ελαφρώς περισσότερη ενέργεια (ανά περίπτωση) σε σχέση με τα δίπορτα.

αγορά ψυγείου

Ντουλάπες

Επιβλητικά σε παρουσία, έχουν μιάμιση φορά –και βάλε- το μέγεθος ενός απλού ψυγείου. Είναι χωρισμένα στα δύο, με το ένα μισό να αποτελεί τη συντήρηση και το άλλο την κατάψυξη, όντας παράλληλα εξοπλισμένα με παγομηχανή κα βρύση κρύου νερού.

Η χωρητικότητά τους είναι τεράστια, με αυτή της κατάψυξης να είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερη εκείνης ενός ψυγειοκαταψύκτη. Το κόστος και οι ενεργειακές τους απαιτήσεις είναι υψηλότερα, όμως μπορούν να καλύψουν με άνεση τις ανάγκες μιας μεγάλης οικογένειας.

αγορά ψυγείου

Μικρά ψυγεία (mini bars)

Ευέλικτα και προσιτά, τα μικρά ψυγεία ή mini bars όπως θα τα δείτε να αποκαλούνται, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για το εξοχικό ή ακόμα και το κύριο σπίτι –ως δεύτερα, συμπληρωματικά ψυγεία ή λύσεις ανάγκης για μια γιορτή ή ένα πάρτι.

Μεταφέρονται πιο άνετα απ’ ότι ένα κανονικό ψυγείο και είναι αρκετά φθηνότερα, έχοντας τη δυνατότητα να ψύξουν τρόφιμα, ποτά και ό,τι άλλο χρειαστείτε. Η κατανάλωσή τους ποικίλλει, όμως ακόμα κι έτσι είναι ιδανικά για τις περιπτώσεις που ο χώρος δεν επαρκεί για κάτι μεγαλύτερο.

μικρά ψυγεία mini bars

Μονόπορτα

Μια μάλλον ντεμοντέ επιλογή, τα μονόπορτα ψυγεία είναι εκείνα στα οποία ο χώρος της κατάψυξης βρίσκεται μέσα σε εκείνον της συντήρησης, κλείνοντας με μία εσωτερική πόρτα.

Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε σημαντικές απώλειες ψύξης από τη συντήρηση όταν ο καταναλωτής χρειάζεται κάτι από την κατάψυξη, με τον χώρο της τελευταίας να είναι και ιδιαίτερα περιορισμένος συν τοις άλλοις.

Ο μόνος λόγος για να προτιμήσει κανείς ένα τέτοιο είναι μία επανακυκλοφορία vintage μοντέλου για λόγους αισθητικής.

Καταψύκτες

Για όσους έχουν αυξημένες ανάγκες κατάψυξης και αρκετό ελεύθερο χώρο στην κουζίνα ή σε κάποια αποθήκη, η αγορά ενός καταψύκτη μοιάζει ως μία απόλυτα λογική επιλογή.

Οριζόντιος ή κατακόρυφος, ο καταψύκτης θα φροντίσει για την αποθήκευση των τροφίμων σας. Μολονότι είθισται να διαθέτει ορισμένα ράφια και καλάθια, ο σχεδιασμός του εσωτερικού του είναι ελεύθερος, έτσι ώστε να τοποθετήσετε με άνεση μεγάλα κομμάτια τροφίμων (κρέατα, ψάρια, ψωμί κλπ).

ψυγεία συντήρησης

Ψυγεία συντήρησης

Η αλήθεια είναι πως σπάνια συναντά κανείς ψυγεία συντήρησης και ο λόγος είναι η απουσία χώρου κατάψυξης –κάτι που αποτελεί “deal breaker” για ένα νοικοκυριό.

Θα τα εντοπίσετε σε χώρους γραφείων ή ξενοδοχείων, εκεί όπου δεν υφίσταται ανάγκη για καταψύκτη. Όσο για το design τους, είναι αρκετά συμπαγές, διαθέτοντας ωστόσο ράφια και θήκες όπως ένα κανονικό ψυγείο.

Συντηρητές κρασιού

Δεν είναι ακριβώς «ψυγεία» όμως θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι εμπίπτουν στην ευρύτερη κατηγορία. Συστήνεται στους λάτρεις του καλού κρασιού που πολύ θα ήθελαν να έχουν τη δική τους κάβα στο κελάρι, όμως για την ώρα θα πρέπει να συμβιβαστούν με κάτι πιο compact.

Εξασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία) για τη διατήρηση των κρασιών, με ορισμένα μοντέλα να προσφέρουν και διαφορετικές ζώνες στο εσωτερικό τους μάλιστα. Διαθέτουν γυάλινη πόρτα λειτουργώντας και ως βιτρίνες.

Παγομηχανές

Ακόμα μία προϊοντική κατηγορία συναφής με την ψύξη, οι παγομηχανές κάνουν αυτό ακριβώς που υποδηλώνει το όνομά τους: παράγουν πάγο.

Έχουν δυνατότητα παραγωγής συγκεκριμένης ποσότητας ανά ημέρα, γι’ αυτό και η επιλογή σας θα πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες σας. Τα περισσότερα μοντέλα σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε και το μέγεθος ανά παγάκι.

Τεχνολογίες ψυγείων

Επιπλέον λειτουργίες

Πέραν των διαφόρων τύπων, ο καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει και τις σημαντικότερες λειτουργίες ενός ψυγείου προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τις λάβει κι εκείνες υπ’ όψιν του όταν έρθει η ώρα κάνει την επιλογή του.

Ας δούμε τις σημαντικότερες εξ αυτών:

No frost: Είναι τα ψυγεία που διαθέτουν μοτέρ με εξατμιστή και εξαερισμό, ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία πάγου, να αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές και –το κυριότερο- να μην απαιτούν απόψυξη.

Anti-finger: Τεχνολογία που αποτρέπει τη δημιουργία δαχτυλιών στις inox επιφάνειες.

Μοτέρ digital inverter: Μοτέρ με ψηφιακό συμπιεστή που μπορεί και προσαρμόζει το επίπεδο ψύξης, διαθέτει μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο και προσφέρει καλύτερη αποδοτικότητα.

Άθραυστα γυάλινα ράφια: Τα ενισχυμένα γυάλινα ράφια που δε ραγίζουν ακόμα κι όταν αφήσετε απρόσεχτα κάποιο βαρύ σκεύος ή συσκευασία επάνω τους. Τα περισσότερα ψυγεία διαθέτουν πλέον τέτοια.

LED φωτισμός: Φωτίζει καλύτερα το εσωτερικό του ψυγείου, ώστε να βρίσκετε άμεσα ό,τι ψάχνετε, δίχως να κρατάτε την πόρτα ανοιχτή περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

Αλλαγή φοράς πόρτας: Η δυνατότητα επανατοποθέτησης της πόρτας ώστε να ανοίγει με την αντίθετη φορά. Προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στο ψυγείο.

Multi Airflow: Τεχνολογία που επιτρέπει στον αέρα να κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το εσωτερικό του ψυγείου, ψύχοντας εξίσου κάθε τμήμα του. Κάθε εταιρεία την προωθεί και με διαφορετικό όνομα.

Smart Diagnosis: Λειτουργία με την οποία το ψυγείο σας ενημερώνει για τυχόν προβλήματα που έχει εντοπίσει στη λειτουργία του. Προσφέρεται στα smart μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας της LG.

Θήκες για λαχανικά/φρούτα: Τα συρτάρια που εξασφαλίζουν βέλτιστες συνθήκες (θερμοκρασία ή/και υγρασία) για τη διατήρηση φρούτων, λαχανικών, ψαρικών και κρεατικών για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.