Η αγορά ηλεκτρικής σκούπας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ζόρικη υπόθεση. Ναι, σύμφωνοι, το βασικό ζητούμενο από τη σκούπα που θα επιλέξουμε είναι να απορροφά τη σκόνη και τις βρωμιές, όμως υπάρχουν τόσοι ακόμα παράγοντες που πρέπει να έχουμε στον νου κατά την αγορά μας, αν θέλουμε φυσικά να μη βασιστούμε στην καλή μας τύχη και να μην τη μετανιώσουμε. Όσο για το ποιοι είναι αυτοί; Ελάτε να τους δούμε έναν προς έναν.

Τύπος σκούπας

Η πρώτη και βασικότερη απόφαση που θα κληθείτε να πάρετε σε ό,τι αφορά την καινούρια σας σκούπα, αφορά τον τύπο της. Οι επιλογές σας είναι αρκετές και εξαρτώνται κατά βάση από το budget σας. Από πλευράς αρχικού κόστους, οι σκούπες με σακούλα είναι και οι φθηνότερες όλων. Αν μπορείτε να δώσετε κάτι παραπάνω, τότε ένα μοντέλο χωρίς σακούλα είναι ό,τι πρέπει αφού θα σας γλιτώσει, μεταξύ άλλων, και από την αγορά αναλωσίμων.

Οι σκούπες χειρός προσφέρουν την υπέρτατη ευελιξία αφού είναι ασύρματες, προσφέροντας μεγαλύτερη απορροφητικότητα, ενώ τέλος οι σκούπες-ρομπότ αποτελούν την… επιλογή του μέλλοντος αφού καθαρίζουν το σπίτι χωρίς καν εσείς να πρέπει να βρίσκεστε σε αυτό!

Τεχνολογία σκούπας

Εδώ τα πάντα εξαρτώνται από τις απαιτήσεις σας. Μπορείτε να προτιμήσετε ένα μοντέλο κυκλωνικής τεχνολογίας (με έναν ή περισσότερους κυκλώνες) το οποίο ναι μεν στοιχίζει περισσότερο, όμως διαθέτει μεγαλύτερη απορροφητικότητα και δε χρειάζεται σακούλες (μικρότερο κόστος συντήρησης).

Ένα μοντέλο με σακούλα από την άλλη, θα σας γλιτώσει από το άδειασμα του κάδου και τον καθαρισμό των φίλτρων. Εσείς αποφασίζετε.

ηλεκτρική σκούπα

Φιλτράρισμα

Μια σκούπα δεν μαζεύει απλά τις σκόνες και τα κάθε λογής σκουπιδάκια από το πάτωμα, αλλά καθαρίζει και τον αέρα από βλαβερά σωματίδια, μικροοργανισμούς και άλλα αλλεργιογόνα, εξασφαλίζοντας υγιεινότερες συνθήκες ζωής. Ως εκ τούτου καλό είναι να ξέρετε τη λειτουργία του κάθε τύπου φίλτρου.

Το HEPA (High Efficiency Particulate Air) είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό φίλτρο, καθώς αφαιρεί το 99,99% των σωματιδίων μεγέθους 0,3 μm από την ατμόσφαιρα. Τα φίλτρα αλλεργιογόνων (allergen) αν και είναι αρκετά αποτελεσματικά, υπολείπονται των HEPA. Κάποιοι κατασκευαστές πλαισιώνουν τις σκούπες τους με φίλτρα ειδικά για τις τρίχες και τις οσμές των κατοικίδιων, ενώ ορισμένοι άλλοι διαθέτουν αρωματισμένα φίλτρα.

Σε κάθε περίπτωση, ελέγξτε αν το φίλτρο της σκούπας σας αφαιρείται και πλένεται ή πρέπει να αντικαθίσταται έπειτα από συγκεκριμένο αριθμό κύκλων χρήσης.

Χωρητικότητα κάδου/σακούλας

Ασχέτως του αν η σκούπα που θα επιλέξετε δέχεται σακούλες ή διαθέτει απλώς κάδο, ελέγξτε τη χωρητικότητά της. Όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο πιο σπάνια θα χρειάζεται να αλλάζετε σακούλες ή να αδειάζετε τον κάδο, κάτι που θα σας επιτρέψει να εστιάσετε στο καθάρισμα του χώρου σας.

Σε περίπτωση που διαλέξετε μοντέλο με κάδο, βεβαιωθείτε πως εκείνος αφαιρείται, αδειάζει και επανατοποθετείται εύκολα. Το τελευταίο που θέλετε, είναι να λερώσετε εκεί που μόλις σκουπίσατε.

ηλεκτρική σκούπα

 

Πέλμα & Εξαρτήματα

Η σκούπα σας θέλετε να είναι σκληρή με σκόνες και λεκέδες αλλά ευγενική με τα δάπεδα και τα χαλιά σας. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την απορροφητικότητά της αλλά και από το πέλμα της, το οποίο θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενο –να διαθέτει δηλαδή διαφορετικές επιφάνειες για πλακάκια, χαλιά, πατώματα και λοιπούς τύπους δαπέδου.

Όσο για τα εξαρτήματα της σκούπας, χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα ακροφύσιο για τις γωνίες και βουρτσάκι για υφάσματα –όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο φυσικά. Αν διαθέτετε κατοικίδιο, τότε υπολογίστε και ένα ακόμα ειδικά για τις τρίχες του μικρού σας φίλου.

Ευελιξία

Όταν σκουπίζετε, θέλετε ο νους σας να βρίσκεται στο καθάρισμα και όχι σε προβλήματα του τύπου «πού θα βρείτε πρίζα» ή «πώς θα φτάσετε σε εκείνη τη γωνία». Η σκούπα σας, θα πρέπει να σας προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία και αυτό είναι κάτι που θα το εκτιμήσετε σε βάθος χρόνου. Φροντίστε το καλώδιο να ξεπερνά τα 7-8 μέτρα (και να τυλίγεται αυτόματα) και ο σωλήνας της να είναι τηλεσκοπικός, ενώ όσο μικρότερο είναι το βάρος της, τόσο το καλύτερο.

Αν το budget σας, σας το επιτρέπει κι αν φυσικά είστε εντάξει με τη μικρή σχετικά αυτονομία του, μπορείτε να επιλέξετε ένα ασύρματο μοντέλο για ακόμα μεγαλύτερη άνεση –και ευκολότερη προσέγγιση ακόμα και των πλέον «δύσκολων» σημείων. Οι σκούπες-ρομπότ, τέλος, αποτελούν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η τεχνολογία αφού θα «χαρτογραφήσουν» τον χώρο σας, καθαρίζοντας ακόμα και την πιο απομακρυσμένη γωνία.

ηλεκτρική σκούπα

Καταλληλότητα για κατοικίδια/αλλεργίες

Δώστε βάση ώστε η κλάση επανεκπομπής σκόνης να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη –πρόκειται για τις σκόνες που απελευθερώνονται και επιστρέφουν στο περιβάλλον. Αν στον χώρο σας υπάρχουν άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, επιλέξτε μοντέλο με όσο το δυνατόν υψηλότερη κλάση και φίλτρο HEPA.

Αν πάλι συγκατοικείτε με κάποιο κατοικίδιο, επιλέξτε μοντέλο με μεγάλη απορροφητικότητα και τα κατάλληλα φίλτρα και εξαρτήματα.

Αυτές που ξεχωρίζουμε

Έχοντας δει τα στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά μιας σκούπας, πάμε να ρίξουμε μια ματιά και στα μοντέλα που ξεχωρίζουμε:

Bosch BGL35MON11 – Με φίλτρο HEPA για υγιεινή ατμόσφαιρα απαλλαγμένη από αλλεργιογόνα, η σκούπα της Bosch διαθέτει μακρύ καλώδιο 10 m και ισχύ 700 W καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες σου. Το σύστημα PowerProtect της επιτρέπει να μη χάνει σε απορροφητικότητα ακόμα κι όταν γεμίσει η σακούλα των 4 l.

Karcher WD3 Premium – Ένας πολυκαθαριστής κατάλληλος για κάθε επιφάνεια, ο WD3 Premium με ισχύ 1000 W προσφέρει λειτουργίες υγρής και στεγνής απορρόφησης. Δουλεύει με κάδο και σακούλα, διαθέτει εύκαμπτο τηλεσκοπικό σωλήνα και δοχείο συγκέντρωσης σκόνης χωρητικότητας 17l l.

Rowenta Compact Power Cyclonic RO3731 – Ευέλικτη, συμπαγής και αποτελεσματική, η πρόταση της Rowenta στηρίζεται στην κυκλωνική τεχνολογία για κορυφαία αποτελέσματα. Διαθέτει πέλμα Ergo Comfort Silence και δύο επίπεδα φιλτραρίσματος για πεντακάθαρο αέρα.

Dyson Ball Allergy – Η τεχνολογία Radial Root Cyclone της Dyson, την οποία και ενσωματώνει η Ball Allergy, παγιδεύει σκόνες και αλλεργιογόνα, προσφέροντάς σου εξαιρετικά καθαρό αέρα. Το δε χαμηλό κέντρο βάρους της, της προσφέρει άνετο έλεγχο για σκούπισμα ακριβείας.

Siemens VSQ8K432– Σκούπισε έξυπνα με τη VSQ8K432. Η τεχνολογία autoControl ρυθμίζει αυτόματα την ιδανική δύναμη απορρόφησης ανάλογα με την επιφάνεια που καθαρίζεις. Το δε σύστημα PowerSensor, διατηρεί σταθερή την ισχύ της σκούπας ακόμα κι όταν η σακούλα των 5 l αρχίζει να γεμίζει.

Δες εδώ όλες τις σκούπες