Η αγορά ηλεκτρικής σκούπας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ζόρικη υπόθεση. Ναι, σύμφωνοι, το βασικό ζητούμενο από τη σκούπα που θα επιλέξουμε είναι να απορροφά τη σκόνη και τις βρωμιές, όμως υπάρχουν τόσοι ακόμα παράγοντες που πρέπει να έχουμε στον νου κατά την αγορά μας, αν θέλουμε φυσικά να μη βασιστούμε στην καλή μας τύχη και να μην τη μετανιώσουμε. Όσο για το ποιοι είναι αυτοί; Ελάτε να τους δούμε έναν προς έναν.

Κατανάλωση

Το βασικό χαρακτηριστικό σε μία ηλεκτρική σκούπα έχει να κάνει με την κατανάλωσή της σε ενέργεια. Αυτό που πρέπει να προσέχετε ουσιαστικά, είναι η ενεργειακή της κλάση, η οποία και θέλετε να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερη: ένα μοντέλο κλάσης Α θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σε σχέση με κάποιο άλλο κλάσης C, οπότε σε βάθος χρόνου το πρώτο θα αποδειχθεί περισσότερο συμφέρον του δεύτερου.

ηλεκτρική σκούπα

Απορροφητικότητα

Μην πέσετε στην παγίδα των W. Τα περισσότερα W δεν συνεπάγονται και μεγαλύτερης απορροφητικότητας για τη σκούπα σας. Αυτές που θα πρέπει να ελέγξετε κατά την αγορά της, είναι οι επιδόσεις της σε σκληρό δάπεδο και χαλιά –απεικονίζονται σε μία κλίμακα παρόμοια με εκείνη της κατανάλωσης. Όσο καλύτερη η κλάση της σκούπας, τόσο μεγαλύτερη η απορροφητικότητά της.

Θόρυβος

Ακόμα κάτι βασικό κατά την επιλογή σας: αμαρτία δεν είναι να βάζετε ηλεκτρική σκούπα και να… σηκώνεται όλη η γειτονιά στο πόδι; Μια σκούπα που παράγει λιγότερο θόρυβο, θα επιτρέψει στα υπόλοιπα μέρη της οικογένειάς σας να συνεχίσουν να κάνουν τις δουλειές τους, ενώ εσείς θα απομακρύνετε μικρόβια και σκόνες από το σπίτι, δίχως να χρειαστεί να το εκκενώσουν! Οτιδήποτε κάτω από τα 70-75 dB αποτελεί καλή επίδοση.

ηλεκτρική σκούπα

Τύπος

Εδώ τα πάντα εξαρτώνται από τις απαιτήσεις σας. Μπορείτε να προτιμήσετε μία ηλεκτρική σκούπα κυκλωνικής τεχνολογίας (με έναν ή περισσότερους κυκλώνες) το οποίο ναι μεν στοιχίζει περισσότερο, όμως διαθέτει μεγαλύτερη απορροφητικότητα και δε χρειάζεται σακούλες (μικρότερο κόστος συντήρησης). Μία ηλεκτρική σκούπα με σακούλα από την άλλη, θα σας γλιτώσει από το άδειασμα του κάδου και τον καθαρισμό των φίλτρων. Εσείς αποφασίζετε.

Ευελιξία

Όταν σκουπίζετε, θέλετε ο νους σας να βρίσκεται στο καθάρισμα και όχι σε προβλήματα του τύπου «πού θα βρείτε πρίζα» ή «πώς θα φτάσετε σε εκείνη τη γωνία». Η σκούπα σας, θα πρέπει να σας προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία και αυτό είναι κάτι που θα το εκτιμήσετε σε βάθος χρόνου.

Φροντίστε το καλώδιο να ξεπερνά τα 7-8 μέτρα ενώ όσο μικρότερο είναι το βάρος της, τόσο το καλύτερο. Αν το budget σας, σας το επιτρέπει κι αν φυσικά είστε εντάξει με τη μικρή σχετικά αυτονομία του, μπορείτε να επιλέξετε ένα ασύρματο μοντέλο για ακόμα μεγαλύτερη άνεση –και ευκολότερη προσέγγιση ακόμα και των πλέον «δύσκολων» σημείων.

ηλεκτρική σκούπα

Καταλληλότητα για κατοικίδια/αλλεργίες

Δώστε βάση ώστε η κλάση επανεκπομπής σκόνης να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη –πρόκειται για τις σκόνες που απελευθερώνονται και επιστρέφουν στο περιβάλλον. Αν στον χώρο σας υπάρχουν άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, επιλέξτε μοντέλο με όσο το δυνατόν υψηλότερη κλάση και φίλτρο HEPA.

Αν πάλι συγκατοικείτε με κάποιο κατοικίδιο, επιλέξτε μοντέλο με μεγάλη απορροφητικότητα και τα κατάλληλα φίλτρα και εξαρτήματα.

Αυτές που ξεχωρίζουμε

Έχοντας δει τα στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά μιας σκούπας, πάμε να ρίξουμε μια ματιά και στα μοντέλα που ξεχωρίζουμε:

Bosch BGL3A300 – Άψογη ενεργειακή κλάση (Α) και απόδοση σε σκληρό δάπεδο (Α), διαθέτει μεγάλης χωρητικότητας σακούλα (4 lt) και φίλτρο υγιεινής για κορυφαίας ποιότητας καθάρισμα, ακόμα κι όταν γεμίσει η σακούλα.

Russell Hobbs RHCV3001 – Με πανίσχυρο μοτέρ στα 800 W, η πρόταση της Russell Hobbs διαθέτει άψογη απόδοση σε σκληρό δάπεδο (Α). Εκτός από τα δάπεδα καθαρίζει αποτελεσματικά και την ατμόσφαιρα ενώ δε χρειάζεται σακούλα.

Singer VC7030 – Με χαμηλή κατανάλωση (ενεργειακής κλάσης Α), τέλεια απόδοση (Α) αλλά και κλάση επανεκπομπής σκόνης (επίσης Α), θα καθαρίσει αποτελεσματικά τον χώρο σου. Διαθέτει φίλτρο HEPA H12 και ισχύ 700 W.

Rohnson R-1550 – Ό,τι καλύτερο θα βρεις για το σπίτι σου σε πρόταση με σακούλα, αφού παίρνει… άριστα Α σε όλους τους τομείς (ενεργειακή κλάση, απόδοση σε σκληρό δάπεδο και χαλιά, κλάση επανεκπομπής σκόνης).

Rowenta Xtreme Cyclonic RO6963 – Ακόμα μία επιλογή με Α σε κάθε τομέα και κλίμακα, η RO6963 στηρίζεται στην κυκλωνική τεχνολογία. Λειτουργεί χωρίς σακούλα, έχει μεγάλο καλώδιο και λειτουργεί χωρίς να παράγει υπερβολικό θόρυβο.

Δες εδώ όλες τις σκούπες