Με τις γιορτές να πλησιάζουν, τον κόσμο να μαζεύεται στα σπίτια, τις θερμοκρασίες να πέφτουν και τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά, η υγρασία κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή της.

Αν τα παράθυρα του σπιτιού θολώνουν συχνά, αν παρατηρείτε μαύρα σημαδάκια στους τοίχους και το ταβάνι, αν τα απλωμένα εντός σπιτιού ρούχα αργούν να στεγνώσουν και οι τοίχοι –ως επί το πλείστον οι εξωτερικοί- φουσκώνουν, «σκάνε» ή είναι υπερβολικά νωποί, τότε υπάρχει υγρασία στον χώρο σας.

αφυγραντήρας τι να προσέξω

Τα επίπεδά της μπορείτε να τα μετρήσετε με ένα υγρόμετρο ή έναν μετεωρολογικό σταθμό, όμως αν έχετε παρατηρήσει κάποιο/α εκ των προαναφερθέντων, το πιθανότερο είναι ότι αυτά θα ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια του 40-50%.

Ευτυχώς για εσάς όμως, η υγρασία στο σπίτι αντιμετωπίζεται και η λύση είναι ένας αφυγραντήρας. Μια συσκευή μικρή, εύχρηστη και πρακτική που λειτουργεί αδιάκοπα καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα στον χώρο σας και διατηρώντας τη θερμοκρασία του σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, δίχως να απαιτεί την προσοχή σας, ο αφυγραντήρας είναι η ιδανική απάντηση στην υγρασία χειμώνα-καλοκαίρι.

Τι θα πρέπει να προσέξετε όμως κατά την αγορά του;

Δυνατότητα αφύγρανσης

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σας απασχολήσει, είναι η δυνατότητα αφύγρανσης του αφυγραντήρα. Μετριέται σε λίτρα ανά 24ωρο και εξαρτάται από την επιφάνεια του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε με τον αφυγραντήρα, τη μόνωσή του και την υγρασία της περιοχής που βρίσκεται το σπίτι/κτήριο. Σε γενικές γραμμές, ο κανόνας που μπορούμε να έχουμε κατά νου είναι ο κάτωθι:

Επιφάνεια κάλυψης (m2)Δυνατότητα αφύγρανσης (lt/24h)
0-100≤20
101-15021-30
151+≥31

αφυγραντήρας τι να προσέξω

Συνεχής αφύγρανση/Ιονισμός

Ναι μεν η δουλειά του αφυγραντήρα είναι να καθαρίζει τον αέρα από την υγρασία, όμως στις περιπτώσεις που τα επίπεδα της τελευταίας είναι ιδιαίτερα υψηλά (κακή μόνωση του κτηρίου, γενικότερο χαρακτηριστικό μίας περιοχής κλπ), τότε απαιτείται η συνεχής λειτουργία του. Η λεγόμενη συνεχής αφύγρανση, επιτρέπει στον αφυγραντήρα να λειτουργεί ακατάπαυστα, διατηρώντας παράλληλα την κατανάλωσή του σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα γίνεται.

Επιπρόσθετα ορισμένα μοντέλα αφυγραντήρων λειτουργούν και ως ιονιστές, απομακρύνοντας τις βλαβερές ουσίες όπως βακτήρια, σκόνη, αλλεργιογόνα και δυσάρεστες οσμές, προσφέροντας καθαρότερο, καλύτερο και υγιεινότερο αέρα. Αν λοιπόν ο προϋπολογισμός σας το επιτρέπει, η επιλογή μιας τέτοιας «2 σε 1» συσκευής θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες στον χώρο σας.

Κατανάλωση/Θόρυβος

Καλός ο καθαρός αέρας χωρίς την πολλή υγρασία, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να «ματώσετε» οικονομικά για να τον εξασφαλίσετε. Στην αγορά θα βρείτε πολλούς αφυγραντήρες που διατείνονται ότι μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά: με τι τίμημα όμως; Φροντίστε λοιπόν κατά την αγορά του δικού σας, να ελέγξετε προσεκτικά τόσο την κατανάλωση ενέργειας όσο και τα επίπεδα θορύβου του, ώστε να μη βρεθείτε προ –δυσάρεστης- εκπλήξεως αργότερα.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωσή του, δώστε βάση στη μέγιστη ισχύ του: όσο πιο πολλά τα W, τόσο πιο μεγάλες οι απαιτήσεις του. Όσο για τον θόρυβο, προτιμήστε προτάσεις που δεν ξεπερνούν τα 40 dB –αν μάλιστα βρείτε κάτι στα 37 dB ή και χαμηλότερα, ακόμα καλύτερα!

αφυγραντήρας τι να προσέξω

Επιπλέον λειτουργίες

Ο αφυγραντήρας σας θα πρέπει να διαθέτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δοχείο συλλογής υγρού, προκειμένου να αποφύγετε το τακτικό άδειασμα. Η σύνδεσή του με το δίκτυο αποχέτευσης του σπιτιού θα πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένη.

Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν να προσφέρει ειδικές λειτουργίες για το στέγνωμα των ρούχων όπως και για την απόψυξη ενός δωματίου. Ο χρονοδιακόπτης θα σου δώσει τη δυνατότητα να προγραμματίσεις τις ώρες λειτουργίας του ενώ το κλείδωμα πλήκτρων είναι απαραίτητο σε περίπτωση που στον χώρο κυκλοφορούν μικρά παιδιά.

Για εκείνους που θέλουν το κάτι παραπάνω και έχουν τη δυνατότητα να το εκμεταλλευτούν κιόλας, υπάρχουν και μοντέλα που συνδέονται στο Wi-Fi του σπιτιού σου, επιτρέποντάς σου να τα χειριστείς από την άνεση του smartphone σου!