Αν έχεις iPhone ή iPad τότε σίγουρα θα έχεις αντιμετωπίσει ένα θέμα με το διαθέσιμο αποθηκευτικό σου χώρο, και συγκεκριμένα θα έχεις παρατηρήσει ότι γεμίζει «στο άψε σβήσε»! Καθώς κάνεις download τις apps της επιλογής σου, αποθηκεύεις μουσική και τραβάς photos, το μέγεθος του αποθηκευτικού χώρου μειώνεται πολύ, μέχρι που μια μέρα σου εμφανίστηκε ή θα σου εμφανιστεί σίγουρα η ένδειξη ότι η μνήμη του iPhone, ή του iPad σου είναι πλήρης.

Γι’ αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να σου συγκεντρώσουμε σε μια λίστα τα 8 καλύτερα tips για να απελευθερώσεις αποθηκευτικό χώρο στο iPhone ή στο iPad σου:

1.Έλεγξε το Usage σου

Για να μπορέσεις να τσεκάρεις ποιες εφαρμογές καταλαμβάνουν πολύ χώρο στη συσκευή σου ακολούθησε τα εξής βήματα: Settings > General > Usage > Manage Storage. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να αντιληφθείς σε ποιο σημείο του κινητού σου έχεις υπερ-αποθηκεύσει πράγματα, και να ξεκινήσεις από εκεί ίσως την εκκαθάριση.
usage

2. Ξεφορτώσου όσα παιχνίδια δεν παίζεις

Τα παιχνίδια, πέραν από ένας τρόπος για να «σκοτώσεις» την ώρα σου, είναι και ένας εκπληκτικά αποδοτικός τρόπος για να γεμίσεις και τη μνήμη του iPhone ή του iPad σου. Κι επειδή όταν η συσκευή σου ήταν νεοαποκτηθείσα σίγουρα «μπήκες στον πειρασμό» να κατεβάσεις όποιο παιχνίδι σου πρότειναν οι φίλοι σου, ή που σου φάνηκε στην αρχή –τουλάχιστον- διασκεδαστικό, αλλά που όταν το έπαιξες μια φορά δεν κατάφερε να σε «κερδίσει». Και το να αφήσεις όλα αυτά τα παιχνίδια να καταλαμβάνουν αναίτια αποθηκευτικό χώρο στις συσκευές σου είναι απλώς κρίμα, το καλύτερο κριτήριο είναι να αποφασίσεις να σβήσεις εκείνα που έχεις να παίξεις πάνω από μήνα.
games

3. Βρες ποια apps έχουν ενσωματωμένα Downloads και σου «τρώνε» έτσι επιπλέον χώρο

Το μέγεθος του χώρου που καταλαμβάνει μια εφαρμογή πέρα από το καθεαυτό μέγεθος της αποτελεί συνδυασμό της app αυτούσιας, αλλά και των δεδομένων που εκείνη κατεβάζει εσωτερικά. Τσέκαρε στα στοιχεία της κάθε εγκατεστημένης app σου, πόσο χώρο καταλαμβάνουν μόνα τους τα δεδομένα και τα έγγραφά της. Για να την «καθαρίσεις» από αυτά θα πρέπει να την διαγράψεις και να την επανεγκαταστήσεις ώστε να την απαλλάξεις από τα περιττά στοιχεία της που σου καταλαμβάνουν ανούσια ωφέλιμο χώρο.

 

3

4. Ξεφορτώσου τα παλιά σου Podcasts

Εσύ ήξερες ότι ένα podcast διάρκειας 30 λεπτών σου καταλαμβάνει 25MB αποθηκευτικό χώρο; Μπορεί αυτό το νούμερο να μη φαντάζει «στα μάτια» σου μεγάλο και συνάμα «απαγορευτικό» αλλά αν έχεις κάμποσα τέτοια τότε σίγουρα αθροιστικά ο αριθμός σε MB τους καθίσταται αυτομάτως «απαγορευτικός». Τσέκαρε λοιπόν ποια είναι παμπάλαια, και ποια δεν πρόκειται να τα ξαναδείς ποτέ –στάνταρ έχεις τέτοια- και πολύ απλά διάγραψέ τα.

podcasts

 5. Χρησιμοποίησε το Cloud για να αποθηκεύεις τις photos σου

Με το να αποθηκεύεις τις photos σου αυτομάτως σε ένα αποθηκευτικό χώρο όπως για παράδειγμα το Google+ ή το Dropbox, επιτυγχάνεις το να αφήνεις άφθονο χώρο στη photo library σου ελεύθερο, και ταυτόχρονα και στο iPhone ή το iPad σου. Εμείς σου προτείνουμε να επιλέξεις το Google+ μιας και προσφέρει απεριόριστο, δωρεάν αποθηκευτικό χώρο! Για να το χρησιμοποιήσεις το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κατεβάσει το Google+ app > να κάνεις Sign In ή Up > και να επιλέξεις το Auto Back-Up.

6. Σταμάτα να χρησιμοποιείς το Photo Stream

Η υπηρεσία της Apple Photo Stream σου παρέχει, ως γνωστόν, τη δυνατότητα να συγχρονίσεις τουλάχιστον 1.000 photos – περίπου δηλαδή 1GB – που έχεις τραβήξει με όλες τις Apple συσκευές σου. Αν χρησιμοποιείς αυτή τη λειτουργία τότε σίγουρα θα έχεις αποθηκευμένες αυτές τις 1.000 photos ακόμη και δύο φορές στην ίδια συσκευή, και θα σου καταλαμβάνουν έτσι χώρο άνευ λόγου. Επομένως, αν δεν χρειάζεται να μοιράζεσαι αυτό το υλικό ανάμεσα σε διαφορετικές σου συσκευές, πολύ απλά κράτα το μονάχα σε μία, ακολουθώντας τα εξής βήματα: Settings > Photos & Camera > Toggle the Photo Stream button.

photo_stream

 7. Αποθήκευε μονάχα τις HDR photos σου

Αν το iPhone σου αποθηκεύει 2 photos κάθε φορά που βγάζεις μία, τότε προφανώς αποθηκεύεις μία photo σε νορμάλ version και την ίδια ακριβώς σε High Dynamic Range (HDR) version. Προφανώς και δεν υπάρχει λόγος να αποθηκεύεις και τις δύο versions, οπότε ακολούθησε τα εξής βήματα: Settings > Photos & Camera > Toggle Keep Normal Photo και απελευθέρωσε έτσι το 50% του χώρου σου από την βιβλιοθήκη φωτογραφιών σου.

4

8. Καθάριζε τα δεδομένα της περιήγησής σου συχνά

Ακριβώς όπως το computer ή το laptop σου, τα caches και τα cookies πρέπει αν διαγράφονται και από το tablet και το κινητό σου. Για να διαγράψεις τα δεδομένα της περιήγησής σου ακολούθησε την εξής διαδικασία: Manage Storage > Safari App > Website Data > Remove All Website Data. Και απλώς σιγουρέψου ότι θυμάσαι να επαναλαμβάνεις τη συγκεκριμένη διαδικασία συχνά-πυκνά.
5