Το φορτίζεις συνεχώς έως το 100%

Αν η μπαταρία του smartphone πέσει κάτω από το 90% και από το άγχος μην ξεμείνεις το ξαναβάζεις να φορτίσει, πρέπει να ηρεμήσεις. Δεν χρειάζεται να το φορτίζεις κάθε 2-3 ώρες, η μπαταρία φθείρεται γρηγορότερα και εν τέλει η διάρκεια της μειώνεται σταδιακά. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές το smartphone λειτουργεί καλύτερα και αποδοτικότερα μεταξύ του 30% και 80%. Το να ξεζουμίζεις την μπαταρία λίγο πριν κοιμηθείς μόνο και μόνο για να το φορτίσεις, ενώ την υπόλοιπη μέρα ίσα που το αγγίζεις, δεν είναι καλό. Μην φοβάσαι, χρησιμοποίησέ το!

Αφήνεις το smartphone να σβήσει

Οι μπαταρίες λιθίου χάνουν σημαντικά σε ενέργεια και διάρκεια αν αφήνεις το smartphone να πέφτει συνεχώς σε χαμηλά επίπεδα ή ακόμη και να σβήνει. Μπορείς βέβαια να το αφήνεις να σβήνει μία φορά στους 2 μήνες ώστε η μπαταρία να κάνει το λεγόμενο «calibrate» για να διατηρείται υγιής.

Ζεσταίνεται υπερβολικά

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι το τηλέφωνο είναι αργό ή ακόμη να μην ανταποκρίνεται καθόλου όταν έχει ζεσταθεί η μπαταρία. Οπότε καλό είναι να μην το αφήνεις επάνω στο καλοριφέρ ή στον ήλιο γιατί όταν εκτίθεται σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες η μπαταρία φθείρεται πολύ γρήγορα. Το τηλέφωνο πιέζει τον επεξεργαστή περισσότερο σε πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να ζορίζεται και η μπαταρία. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες κυμαίνονται από 0 έως 35 βαθμούς για να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα.

Χρησιμοποιείς υπερβολικά τον ασύρματο φορτιστή

Οι θήκες που προστατεύουν και ταυτόχρονα φορτίζουν την μπαταρία αλλά και οι ασύρματοι φορτιστές είναι υπερβολικά χρήσιμοι όταν αρχίζεις να ξεμένεις. Αλλά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείς συνέχεια γιατί τείνουν να ανεβάζουν υπερβολικές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα στο smartphone και στη μπαταρία. Γι’αυτό πάρε μαζί και τον φορτιστή τοίχου, έτσι για την αλλαγή.

Δεν βγάζεις τη θήκη κατά τη φόρτιση

Όταν φορτίζεις το smartphone καλό είναι να βγάζεις τη θήκη, ειδικά αυτές που καλύπτουν και τις 2 πλευρές του τηλεφώνου και ουσιαστικά δημιουργούν ένα κλίμα ασφυξίας όταν το φορτίζεις. Η θερμοκρασία ανεβαίνει απότομα με αποτέλεσμα όταν το πιάσεις στα χέρια σου, η πίσω πλευρά να είναι πολύ ζεστή. Γι’αυτό κάνε μία χάρη στο τηλέφωνό σου και βγάλε τη θήκη αυτές τις λίγες ώρες που θα φορτίζει.

Αποθηκεύεις το δεύτερο σου κινητό χωρίς να το φορτίζεις ποτέ

Αν έχεις δεύτερο smartphone σε περίπτωση που χάσεις ή χαλάσει το πρώτο, βάλτο σε ένα δροσερό μέρος με τη μπαταρία περίπου μισο-φορτισμένη. Αν το αφήσεις τελείως ξεφόρτιστο υπάρχουν πολλές πιθανότητες η μπαταρία να διαρκεί πολύ λιγο ή να μην ενεργοποιηθεί ποτέ. Πάντως, καλό είναι να το χρησιμοποιείς κάποιες ώρες την εβδομάδα και αν μπορείς να το φορτίζεις ώστε να να διατηρείς την μπαταρία σε καλή κατάσταση.

Χρησιμοποιείς λάθος φορτιστές

Οι φορτιστές που περιλαμβάνονται μαζί με το smartphone είναι άκρως συμβατοί και μπορούν να φορτίσουν την μπαταρία έως το 100%. Αν για κάποιο λόγο χρησιμοποιήσεις 3rd-party φορτιστές από άλλους κατασκευαστές ή φθηνότερους no-name, να είσαι σίγουρος ότι η μπαταρία δεν θα φορτίζει σωστά. Μετά από αρκετές χρήσεις θα παρατηρήσεις πως το τηλέφωνο διαρκεί λιγότερες ώρες απ’ότι συνήθως και η μπαταρία δεν φτάνει ποτέ το 100%.