Τα Macintosh εδώ και πολλά χρόνια είναι για πολλούς το απόλυτο εργαλείο συνοδευόμενο φυσικά από high end hardware από την Apple. Αν και τα Mac είναι περισσότερο διαδεδομένα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, κερδίζουν ολοένα έδαφος και σε άλλες χώρες, ακόμη και στην Ελλάδα. Βέβαια, οι περισσότεροι φοβούνται να κάνουν τη μετάβαση σε ένα εντελώς διαφορετικό λειτουργικό, όχι απαραίτητα γιατί δεν θα μπορούν να παίζουν παιχνίδια ή να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές που έχουν ήδη εγκατεστημένες στο PC (υπάρχουν εκατοντάδες παιχνίδια συμβατά με Mac όπως και οι περισσότερες εφαρμογές των Windows ή παρόμοιες) αλλά γιατί δεν ξέρουν να εκτελούν τις βασικές καθημερινές λειτουργίες όπως εγκατάσταση προγραμμάτων, αλλαγή background, Control Panel κ.α. Είναι όμως τόσο δύσκολα ή διαφορετικά τα πράγματα σε σύγκριση με τα Windows ; Όχι, δεν θα το λέγαμε!

1)Πως κάνω εγκατάσταση ένα πρόγραμμα

mac-install

Πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι η εγκατάσταση ενός προγράμματος ; Η βασική αρχή είναι η ίδια. Η εγκατάσταση αρχίζει πάντα με διπλό κλικ! Είναι συχνό φαινόμενο να κατεβάσεις ένα πρόγραμμα στο Mac και να είναι σε μορφή *.dmg. Αυτό είναι το λεγόμενο “Disk Image” το οποίο το διπλοκλικάρεις και αυτόματα εμφανίζεται το πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα απλά το μεταφέρεις ή το κάνεις copy/paste στον φάκελο που θέλεις να είναι και … αυτό ήταν. Το installation μόλις τελείωσε! Υπάρχουν βέβαια και τα προγράμματα σε μορφή *.pkg όπου εκεί συναντάς τον κλασσικό Windows Installer (περίπου) και σε καθοδηγεί με βήματα έως και το τέλος.

2)Θέλω να κάνω το κλασσικό Print Screen

mac-print-screen

Ναι, μπορείς εύκολα να το κάνεις στα Mac. Για να κρατήσεις σε φωτογραφία όλο το desktop απλά πάτα «Command-Shift-3» (και τα 3 πατημένα) και η φωτογραφία αποθηκεύεται στο desktop σε μορφή *.png. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που θέλεις να κρατήσεις μόνο ένα μικρό σημείο του desktop (παρόμοια λειτουργία με αυτή του Snipping Tool των Windows). Πάτα «Command-Shift-4» και μαρκάρισε με το ποντίκι την περιοχή που θέλεις. Τη στιγμή που αφήσεις το click, η φωτογραφία αποθηκεύεται αυτόματα. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λειτουργία Print Screen μόνο σε ένα από τα παράθυρα που δουλεύεις. Πατάς «Command-Shift-4» και έπειτα «Space». Διαλέγεις με το ποντίκι το παράθυρο που θέλεις και μόλις αποθήκευσες μια φωτογραφία.

3)Δεν βρίσκω το Δεξί Κλικ στο ποντίκι

mac-right-click

Ναι είναι αλήθεια δεν υπάρχει Δεξί Κλικ στο ποντίκι της Apple. Μην ανησυχείς όμως, η λειτουργία υπάρχει κανονικά όπως στα Windows. Πάτα το Control και έπειτα κάνε Κλικ στο αρχείο ή φάκελο που θέλεις. Αυτό είναι το περίφημο Δεξί Κλικ. Βέβαια, αν σε αγχώνει τόσο πολύ η διαδικασία ή φοβάσαι μήπως το ξεχάσεις, υπάρχει πάντα η επιλογή του Mighty Mouse, όπου ενσωματώνει ένα δεύτερο κουμπί για το Δεξί Κλικ (όπως ακριβώς και στα ποντίκια των Windows).

4)Πως αλλάζω το background στο desktop ;

mac-background

Η διαδικασία θα σου πάρει μόλις 10-15 δευτερόλεπτα. Πήγαινε επάνω αριστερά στο μενού του υπολογιστή και πάτησε επάνω στο περίφημο Μήλο. Από εκεί διάλεξε «System Preferences» (τη δεύτερη επιλογή) και στο νέο παράθυρο που ανοίγει (παρόμοιο με τον Πίνακα Ελέγχου των Windows) διάλεξε το «Desktop And Screen Saver». Εκεί θα βρεις δεκάδες εικόνες για να βάλεις ενώ αν θέλεις να βάλεις τη δική σου, πάτα στο σύμβολο + κάτω αριστερά. Επίλεξε αυτή που θέλεις και πρόσθεσέ την. Αυτόματα γίνεται η προεπιλογή σου στο προηγούμενο μενού.

5)Πώς να «κάψεις» δισκάκια CD ή DVD

mac-burn-cd

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Άνοιξε ένα οποιοδήποτε παράθυρο στο οποίο βλέπεις τα αποθηκευμένα αρχεία σου (αν ήμασταν σε Windows θα σου λέγαμε τον «File Explorer» ή διπλό κλικ στο εικονίδιο ο Υπολογιστής μου). Από εκεί στο μενού που εμφανίζεται στο πάνω μέρος πάτα στο «File» και έπειτα στο «New Burn Folder». Αυτό θα δημιουργήσει έναν νέο φάκελο, τον οποίο μπορείς να μετονομάσεις αλλά και να βάλεις μέσα όποια αρχεία θέλεις για να γραφτούν στο CD ή DVD. Στην πραγματικότητα δεν μετακινεί τα αρχεία σου, απλά κρατάει τη διαδρομή που θα βρει τα αρχεία σου μέσα στο δίσκο. Μόλις τελειώσεις, πάτα στα δεξιά επάνω το «Burn». Μόλις «έκαψες» το πρώτο σου CD/DVD.

6)Κλείσε τα προγράμματα που δεν ανταποκρίνονται

mac-activity-monitor

Ναι, είναι γεγονός. Τα προγράμματα κολλάνε και στα Mac. Είναι μύθος ότι στα Mac δεν αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους προβλήματα. Συμβαίνει και στα καλύτερα τα σπίτια. Στην περίπτωση που βρεθείς αντιμέτωπος με αυτό το πρόβλημα, πάτα «Command-Alt-Escape» και έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με όλα τα ενεργά προγράμματα. Διάλεξε αυτό που έχει κολλήσει και πάτα «Force Quit» κάτω δεξιά.  Υπάρχει περίπτωση βέβαια να μην εμφανίζεται το πρόγραμμά σου σε αυτή τη λίστα. Εκεί θα χρειαστεί να ανοίξεις τον «Activity Monitor» (μπορείς να το βρεις είτε με την κλασσική αναζήτηση είτε πηγαίνοντας Applications > Utilities), να βρεις το πρόγραμμά σου και πατήσεις στο «Quit Process».

Extra TIP – Βρες τα πάντα με το Spotlight

mac-spotlight

Είναι σίγουρα πολλές οι φορές που προσπαθείς να βρεις ένα αρχείο, ένα email ή ένα φάκελο αλλά δεν θυμάσαι που έχει καταχωνιαστεί. Το Spotlight (το αντίστοιχο και ίσως λιγάκι πιο εξελιγμένο από το Windows Search) θα ψάξει για εσένα. Πατώντας επάνω δεξιά στο μεγεθυντικό φακό μπορείς να γράψεις οτιδήποτε σχετικό με αυτό που ψάχνεις. Μπορεί και ψάχνει μέσα στα περιεχόμενα των email, τις επαφές σου, λέξεις στα αρχεία κειμένων και φυσικά αρχεία και φακέλους. Τη στιγμή που το Spotlight ανακαλύπτει κάτι σχετικό, στο εμφανίζει άμεσα σε μία λίστα από κάτω. Το Spotlight όμως δεν σταματά εδώ. Μπορεί και δημιουργεί Smart Folders (έξυπνους φακέλους) που περιέχουν όλα τα αρχεία της αναζήτησης που έκανες. Αν για παράδειγμα είχες ψάξει για «Rock Music», μπορείς να αποθηκεύσεις αυτή την αναζήτηση ως Smart φάκελο και έπειτα απλά να τον ανοίγεις και να βρίσκεις όλα τα Rock τραγούδια.

Δες όλα τα Apple Notebooks