Αν δεν ζείτε στην απομόνωση, ίσως έχετε ακούσει για το 5G, την πολυαναμενόμενη 5η γενιά ασύρματης δικτύωσης που δειλά δειλά κάνει την εμφάνισή του σε αρκετές χώρες, και αναμένεται να είναι ο καταλύτης για την προώθηση τεράστιων τεχνολογικών επιτευγμάτων τα επόμενα χρόνια.

Σε πρώτο επίπεδο, το νέο δίκτυο φέρνει στις συμβατές φορητές συσκευές εξωφρενικές ταχύτητες, ταχύτητες που μπορούν κάτω από προϋποθέσεις να ξεπεράσουν ακόμα και το 1.5Gbps (download/upload). Για πολλούς πάντως, οι υψηλές ταχύτητες δεν είναι το κύριο πλεονέκτημα της 5G τεχνολογίας αλλά τα δύο επόμενα χαρακτηριστικά του.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Το πρώτο είναι η άμεση απόκριση, με το χρόνο αντίδρασης (response time) να αναμένεται να κυμανθεί στο 1ms, μια απαραίτητη προϋπόθεση για την αναμενόμενη χρήση της τεχνολογίας σε «ευαίσθητους τεχνολογικούς τομείς» που σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Ποιοι είναι αυτοί; Τι θα λέγατε για αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους και πρέπει να επεξεργάζονται άμεσα τα δεδομένα που λαμβάνουν από αισθητήρες που όχι μόνο ενσωματώνουν αλλά και από αυτούς που βρίσκονται στο δρόμο. Ειδικότερα αυτοί οι αισθητήρες είναι σε θέση να αναλύουν την κίνηση άλλων αυτοκινήτων, τα φανάρια αλλά και να εντοπίζουν τους πεζούς  προκειμένου το αυτοκίνητο να είναι σε θέση να πάρει άμεσα αποφάσεις όταν χρειαστεί για ασφαλέστερες μετακινήσεις.

Διάβασε επίσης: Mirrorless vs DSLR – Ποια φωτογραφική μηχανή να επιλέξω;

Ακόμα, η άμεση απόκριση που φέρνει το 5G, θα επιτρέψει την πραγματοποίηση εγχειρήσεων από μεγάλη απόσταση, με τον χειρουργό να βρίσκεται ακόμα και σε άλλη χώρα και να πραγματοποιεί εξ αποστάσεως με ειδικό ρομπότ, κρίσιμες χειρουργικές επεμβάσεις.  Αυτά είναι λίγα μόνο από τα σενάρια στα οποία θα δούμε το 5G να παίζει σημαντικό ρόλο, αλλάζοντας την καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών 5G να λειτουργήσουν απροβλημάτιστα κάτω από την ίδια κεραία, χωρίς να υπάρχουν οι περιορισμοί των προηγουμένων γενιών που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει ειδικά σε δημόσιους χώρους με πολυκοσμία (συναυλίες, γήπεδα) ή και πρόσφατα με το σεισμό στην Αττική όπου για αρκετά λεπτά δεν ήταν δυνατή η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, με τη «φόρτωση» των δικτύων.

Πότε θα γίνει διαθέσιμο;

Ελάχιστες χώρες και πάροχοι έχουν ξεκινήσει την παροχή εμπορικών 5G υπηρεσιών, με την όλη κατάσταση να βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Όμως οι ανακοινώσεις των εταιρειών, φανερώνουν ότι η όλη διαδικασία θα επιταχυνθεί μόλις βγει από τη μέση το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της δημοπράτησης του φάσματος.

Ακόμα και στη Γερμανία, η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε μόλις πριν ένα μήνα ενώ στην Ελλάδα, η σχετική διαβούλευση αλλά και ο διαγωνισμός, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2020 προκειμένου να ακολουθήσει λίγο μετά το επίσημο λανσάρισμα 5G υπηρεσιών.

Ίσως σε ενδιαφέρει: Πως συνδέω το κινητό με την τηλεόραση;

Όλο αυτό το διάστημα, οι πάροχοι θα στήνουν τα δίκτυά τους εστιάζοντας αρχικά στις μεγαλύτερες πόλεις, κάτι που ισχύει ήδη σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Πρόσφατα μάλιστα η Wind ανακοίνωσε το πρώτο πιλοτικό 5G δίκτυο στην Ελλάδα το οποίο είναι σε λειτουργία στο κέντρο της Καλαμάτας ενώ η Cosmote ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες την παρουσία 5G δικτύου στην περιοχή Ζωγράφου στην Αττική.

Ποια smartphones υποστηρίζουν δίκτυα 5G;

Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων εντείνουν σταδιακά την κυκλοφορία συμβατών smartphone, με τις πρώτες συσκευές να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους κυρίως σε χώρες όπου υπάρχουν και τα αντίστοιχα δίκτυα.

Σε αυτούς τους κατασκευαστές ξεχωρίζουν η Samsung με το Galaxy S10 5G, η Huawei με το Mate 20 X 5G, η OnePlus με την 5G έκδοση του OnePlus Pro 7, η Xiaomi με το Mi Mix 3 5G, η LG με το V50 ThinQ αλλά και η Motorola με το 5G Moto Mod για τα Moto Z3/Z4.

Ο αριθμός των android συσκευών που θα υποστηρίζουν 5G συνδέσεις αναμένεται να μεγαλώσει σημαντικά τους επόμενους μήνες ενώ από την πλευρά της Apple, πληροφορίες φέρουν το 5G στο iPhone το 2020.