Όταν πριν 2.5 χρόνια, το Facebook εξαγόραζε την ανερχόμενη Oculus, πολλοί αναρωτήθηκαν τι σχέδια είχε η δημοφιλής ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με την εικονική πραγματικότητα.

Στο συνέδριο Oculus Connect 3, ο ίδιος ο συνιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, προχώρησε σε ένα εντυπωσιακό demo, δείχνοντας το μέλλον σε ότι αφορά τις «κοινωνικές εμπειρίες» που μπορούν να γίνουν εφικτές μέσα από το VR. Φορώντας το Oculus Rift, ο Zuckerberg εμφανιζόταν στο εικονικό περιβάλλον ως ένα avatar που μπορούσε να εμφανίζει εκφράσεις προσώπου για πιο διαδραστικές συζητήσεις με άλλα άτομα. Μαζί με άλλα 2 άτομα, ο Zuckerberg μπόρεσε να ταξιδέψει με το πάτημα ενός κουμπιού στον Άρη αλλά και στο βυθό της θάλασσας, ενώ αλληλεπιδρώντας με το πραγματικό περιβάλλον ήταν δυνατή η τοποθέτηση ψηφιακών εικονικών αντικειμένων στο χώρο.

Έτσι όλοι οι συμμετέχοντες στο βίντεο μπόρεσαν να παίξουν χαρτιά και σκάκι, αλλά και να ξιφομαχήσουν με ψεύτικα εικονικά σπαθιά τα οποία «ζωγράφισαν» εκείνη την ώρα. Σε ότι αφορά το βίντεο, είδαμε για πρώτη φορά και βιντεοκλήση μέσω Facebook Messenger να γίνεται κανονικά μέσα στο VR περιβάλλον, ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Facebook.

Για την ώρα η Oculus δεν έχει γνωστοποιήσει πότε θα κυκλοφορήσει τις συγκεκριμένες «κοινωνικές εμπειρίες», δηλώνοντας όμως ότι το 2017 θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για την εικονική πραγματικότητα.