Καθώς συμπληρώνουμε σήμερα 10 χρόνια iPhone, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους άρθρα σχετικά με το πλούσιο παρασκήνιο πίσω από την ανάπτυξη του πρώτου μοντέλου. Έτσι, σε ένα βίντεο που ετοίμασε η Wall Street Journal, τρία πρώην υψηλόβαθμα στελέχη (οι Scott Forstall, Tony Fadell και Greg Christie) διηγούνται τις πρώτες φάσης σχεδίασης του τηλεφώνου, σε συνεργασία με τον Steve Jobs.

Ο Tony Fadell, πρώην αντιπρόεδρος του τμήματος για τα iPod, περιγράφει τη στιγμή που ο Jobs τού έδειξε το πρώτο demo του interface για την οθόνη αφής που ενσωματώθηκε στο λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου. Τότε, ο Jobs με τους συνεργάτες του αναζητούσαν μία καλύτερη λύση από την αρχική υλοποίηση, το οποίο βασιζόταν σε ένα κεντρικό πλήκτρο (click wheel) όπως στο iPod.

Ο Fadell θυμάται πως, όταν μπήκε με τον Jobs στο δωμάτιο όπου βρισκόταν το demo, είδε ένα τραπέζι με μέγεθος τραπεζιού του πινγκ-πονγκ, όπου μέσω ενός προτζέκτορα προβαλλόταν το interface ενός Mac. Το interface υποστήριζε τεχνολογία πολλαπλής αφής, ώστε να μπορεί κανείς να το χειριστεί με τα δάκτυλά του. “Νομίζω πως αυτό θα λύσει το πρόβλημά μας”, θυμάται ο Fadell πως του είπε ο Jobs.

O Scott Forstall, πρώην αντιπρόεδρος του τμήματος για το iOS, περιγράφει ένα επεισόδιο το 2005, όταν ο Jobs έδωσε στην ομάδα του δύο εβδομάδες διορία για να βελτιώσει τη σχεδίαση του interface, καθώς δεν ήταν ικανοποιημένος από τη δουλειά που είχε γίνει έως εκείνη τη στιγμή. Αν δεν τα κατάφερναν, τότε θα ανάθετε το πρότζεκτ σε κάποια άλλη ομάδα.

Όπως περιγράφει ο Greg Christie, όταν έδειξαν στον Jobs τη βελτιωμένη σχεδίαση, κατά την παρουσίαση έμεινε εντελώς ανέκφραστος, χωρίς να κάνει καμία ερώτηση ή κάποιο νεύμα. Στο τέλος, ζήτησε να την ξαναδεί, και μόνο τότε κατάλαβαν πως είχε μείνει ικανοποιημένος.